Занкики, разумем забринутост али мислим да јој нема места.
Док сам радио на том новом материјалу имао сам прилике да сазнам мало више о компонентама и особинама.
Та врста премаза није првенствено развијана за потребе наутике и бродоградње. Напротив, развијана је за потребе антикоризионе заштите, за премазе којима се штите мостовске конструкције.
Стандарди у тој области су изузетно строги и, поред осталог, захтевају изузетну адхезију на металну површину, тј. нанет премаз не сме да се одвоји од метала у веома дугом временском периоду, чак ни ако је изложен веома агресивним супстанцама (знате да у воду изливају свакакве корозивне и друге опасне материје, раствараче и др.).
Дакле, овакви премази, ако се нанесу како треба, на припремљену површину, третирану одговарајућим прајмером, дуго ће се задржати.
Велика је ствар што се ти премази раде у мање слојева него класични антикорозивни премази, што се брже суше и што се на њих стварно скоро ништа не лепи, а и ако се залепи, врло лако се одбвоји (сетите се, писам раније, да се шкољке и алге одвајају при брзини пловила од нешто изнад 13 км/сат), а још лакше ако се корито испрска компресором за прање аутомобила.
На крају, само да се и сам мало оградим, ја сам радио с премазом заснованим на супстанци мало другачије природе - ово о чему сам сад писао на бази је тефлона. Али како имам и нека знања у вези с тефлоном, немам разлога да не верујем у делотворност.
Док сам синоћ читао, учинило ми се да цена баш и није мала али то је ваљда тако јер се ради о новом, изузетном производу.
Ипак, треба добро прочитати упутство (ја сам само набацио оно што сам прочитао у огласу) и видети колико слојева и које дебљине треба нанети, па онда израчунати стварно потребну количину и видети колико то кошта на крају.
Но, мене тај део није интересовао. Мени је важно да тај концепт почиње да живи. А цена ће временом бити приступачнија чак и нама.