Opšta...Tu smo... > Uputstva
Tko se razumije u sonar?
Sinisa30303:
Bato ovako
Slika 20151109 mnogo zvucnih smetnji.
Sve te tackice pri vrhu slike su sumovi tj odbijeni pingovi od dna tvog camca.
smanji POWER ili ako ima GAIN pojacaj ga.
Power zamisli mene da ti normalno pricam ili da krenem da se dernjam ko lud = POWER LOW - HI
Sad zamisli da ja pricam tiho a ti da me slusas i da hvatas svaku moju 3 rec a onda bas naculis usi i dobro me cujes = GAIN LOW - HI
Znaci smanji Power dok te tackice prema vrhu vodenog stuba krenu da nestaju.
Drugo gde bre uze 200 KHZ / 83 KHZ uredjaj?
Po ovoj Hercazi taj Lowrance je dobar do 200 metara dubine a ti ga koristis na 2.6 metara?
Po nekoj nepisanoj skali 400 do 500 KHZ je za vodu 50 - 100 metara.
Ovo 83 KHZ / 200 KHZ je za malo dublju vodu.
Onda Sto je hercaza veca domet je kraci penetracija je manja ali rezolucija je veca ( e ta rezolucija ti pomaze da vidis ribu cisto )
hercaza niza veci domet dublja penetracija ali rezolucija manja.
Nego ko sto rekoh skini Power dok ti te tackice na vrhu ne nestanu.
Sondu instaliraj ( najbolje bi bilo sa strane camca ) i mozes da ides 3 cvora polako i samo skautiraj mesto
pogledaj sliku 20151107
Tu gde imas dve hercaze vidi na dnu tu izbocinu odma levo od 3ke.
Na maloj hercazi 83 KHZ ima rupu u sredini a na velikoj je nema e to je ta penetracija klasican primer.
I jos jedna stvar uzmi u obzir da ti lowrance daje podatke u 2 Dimenzije( levo desno i gore dole )na slici a da u stvarnosti prikuplja podatke u 3 Dimenzije tako da ipak moram malo da se naviknes da bi znao sta gledas.
maverick:
Malo si ti nesto otisao u krivi smjer...83/200 je standardna sonda na 99 posto sonara namjenjenim za slatku vodu tj za pliće vode...one morske su obicno u kombinaciji 50/200 .S tim da su manje frekvencije za dublju vodu i siri snop. Nadalje ne znam kako bi on birao frekvencije, vecina proizvodjaca a pogotovo lowrance koriste jos frekvencije 45 i 800, ovisno jeli sve to u jednoj cetverostupanjskoj sondi ili u dvije...ovisno da li uz klasicni broand band sonar ima opcije down scan ili structure scana..
Sinisa30303:
Ja to malo iz iskustva a industrija je ista pa na kraju i fizika kretanja zvucnog signala je ista.
Odom User selectable frequency range from 200 to 460 kHz
http://odomhydrographic.com/product/mb2/
Geoswath frequency versions: 125, 250, 500 kHz
http://www.km.kongsberg.com/ks/web/nokbg0240.nsf/AllWeb/AA3FAF5EEADC6020C125762B0050914C?OpenDocument
Nego reci mi mavercik odakle si?
Pozdravi
Sinisa30303:
A i BTW moja greska ja se prebacih na Multibemove oni su 400 KHZ do 500 KHz
Skroz zaboravih da su ovi sonari ustvari hull mounted crossover izmedju MBESA i SSS ( side scan sonar).
Moja greska oni i treba da budu u tom kraju od 150 do 250 KHz.- stari tipovi (Tako ih je pravio klein)
http://www.l-3mps.com/klein/gallery.aspx
pogledaj podatke pa vidi koliko neki od njih lice na podatke iz Lorenca
Ovi novi su zivotinje ali isto toliko i kostaju
Pozdrav
Sinisa
maverick:
Ne znam bas nista o tom Kleinu ali znam ponesto o sonarima koji su nama dostupni znaci od par storina pa do 3000 eura...vise manje sve je to isto ili slicno...razlike su u monitorima....i za dobru sliku se treba puno potruditi i treba se naci u dobroj vodi za to
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju