Autor Tema: Prevodnice-saveti za prevođenje  (Pročitano 7177 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dule

• Gost
Prevodnice-saveti za prevođenje
« poslato: 21, 08, 2009, 12:09:46 posle podne »
Povela se diskusija o prevodnicama i zakljucio sam da u stvari vecina clanova nema iskustva a ostali ga imaju jako malo. Ili su davno prosli kroz neku ili su samo citali o tome. Zato otvaram ovu temu gde bi oni koji imaju stvarno iskustvo sa nekom od prevodnica u kanalima DTD upute nas neupucene :) .
« Poslednja izmena: 24, 03, 2012, 18:27:57 posle podne od strane IKA »

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Prevodnice
« Odgovor #1 poslato: 21, 08, 2009, 13:40:12 posle podne »

Van mreže Labud 1258

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Pol: Muškarac
  • Ko ne voli karanfile ne treba da živi
    • Revir 2
« Odgovor #2 poslato: 21, 08, 2009, 20:09:31 posle podne »
Znači sad kad imamo spisak prevodnica, treba da napravimo plan plovidbe i da kontaktiramo ili Vode Vojvodine ili svaku prevodnicu kroz koju prolazimo ( ja savetujem da se zove svaka posebno jer se dešava da neka bude u remontu ali to ovi drugi nisu znali... ), cena prolaza je oko 1.000 RSD. Sve ove prevodnice su relativno male ali nisu bezopasne, princip je jednostavan, ovde su bitve fiksirane i NEMA vezivanja za njih, dovoljno je da prebacimo kanap ili da se čvrsto držimo i to je to.

Meni je svaki prelazak novi doživljaj, ta snaga vode natera te da shvatiš koliko si u stvari mali ...
« Poslednja izmena: 21, 08, 2009, 21:03:08 posle podne od strane Labud 1258 »

Van mreže Labud 1258

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Ko ne voli karanfile ne treba da živi
    • Revir 2
« Odgovor #3 poslato: 21, 08, 2009, 20:13:08 posle podne »
Ukoliko nas i pored dobre organizacije ( uz neku lepu rakiju od kajsija npr. ) zatekne remont ,nije ni to neki problem jer se druženje nastavlja ali tuđom krivicom.

Zalazak na prevodnici ...

Van mreže Gorio

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #4 poslato: 22, 08, 2009, 19:39:28 posle podne »
E drugari i prijatelji,ja sam u ponedeljak dosao sa nove avanture.Plovili smo nas osmorica sa 3 camca,isli smo od Zemuna do Rama,pa u kanal kod Banatske palanke.pa smo kanalom isli do Tise,pa Tisom do Dunava i nazad u Zemun.Tako da smo prosli kroz 4 prevodnice,3 na kanalu,i branu na Tisi.Najlepsa mi je bila prva prevodnica Kajtasovo.Dizanje je zanimljivo,jer se preliva voda preko polukruznih vrata,kao na slici gore.I dize oko 1,3 m.Kod Botosa je mnogo lepo,dize 30 cm,Novi Becej isto oko 30 cm gore,A posle ide brana na Tisi koja nas je spustala 2,5m.Lepo iskustvo koje treba proci,ima delova koji su dosadni,jer je kao auto ban.Ali u principu ima svoju dusu.
Dunav moje more Zemun moj grad!!!!!!!!!!!!

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #5 poslato: 22, 08, 2009, 19:42:34 posle podne »
@gorio bacaj neke slike da vidimo :)

Van mreže Gorio

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #6 poslato: 22, 08, 2009, 19:45:37 posle podne »
Eeeee Kapetane idi pa vidi,salim se naravno.Nisam bas nesto vican sa ubacivanjem slika ali cu se odma potruditi. :dance:

Van mreže Gorio

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #7 poslato: 22, 08, 2009, 19:56:54 posle podne »
Kajtasovo

Van mreže Gorio

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #8 poslato: 22, 08, 2009, 20:04:59 posle podne »
Dolazak pred branu na Tisi.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #9 poslato: 22, 08, 2009, 20:35:46 posle podne »
Kajtasovo

zar nemaju neke mreze da pociste ovo ?

Van mreže Gorio

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #10 poslato: 22, 08, 2009, 20:39:13 posle podne »
Uf nepitajte,posle ove prevodnice u kajtasovi bilo je lepo prvih kolimetar,a onda borba kroz travu nekoliko kilimetara.

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #11 poslato: 29, 09, 2009, 00:15:41 pre podne »
 Od prevodnoca imam iskustvo sa djerdap1 i 2,kao is a prevodnocom za kanal cerne vode adjidja (konstanca).
 Djerdap 1 i 2 su besplatne neovisno da li radi nasa ili rumunska strana.Jedino sto su rumuni malo neljubazniji,
 barem se meni tako cini.
 Dodjete do brane,i ako nemate radio stanicu,vezete se na prilazu,i sacekajte dok se neko ne pojavi.Od njega trazite  broj mobilnog kapetana prevodnice i onda se dogovorite kada ce da vas pusti.U principu cim naidje neki brod,
 mada moze da se desi da vas ukrsti.Vas pusti nizvodno brod uzvodno.
 Kod rumuna je drukcije.Kad se otvori prevodnica,ispred nje je semafor.Kad se upali zeleni krenete.Najbolje je da zadnji
 udjete,dok se svi smeste.Kad prelazite iz jedne u drugu komoru,nemojte da se odvezete od plutace dokle god osta-
 li ne odrade prelazak.Kada gurac da gas a vi ste iza njega ne vezani nije bas prijatno.
 Sve u svemu dosta jednostavno,Jedino nemojte da racunate na vreme.Nikad se nezna koliko ce te cekati.
 Napomena za jedrilicare.Mikrotoner mora da obori jarbol do nekle,jer kapetana prevodnice mrzi da ispuisti vodu
 do prolaznosti,a tada ste ranjivi.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže Gorio

• Oficir sa Malih Voda
« Odgovor #12 poslato: 29, 09, 2009, 09:44:51 pre podne »
Povela se diskusija o prevodnicama i zakljucio sam da u stvari vecina clanova nema iskustva a ostali ga imaju jako malo. Ili su davno prosli kroz neku ili su samo citali o tome. Zato otvaram ovu temu gde bi oni koji imaju stvarno iskustvo sa nekom od prevodnica u kanalima DTD upute nas neupucene :) .

Sad, ne znam da li ovo potpada pod zadate kriterijume, ali ipak ću da prenesem naše iskustvo koje je otprilike ovakvo: (ako admin smatra da ne pripada ovde, neka briše)

Da krenemo od finansijskog aspekta. Prevodnice na Dunavu (Đerdap I i II) i prevodnica na Tisi kod Bečeja su izgrađene na prirodnom plovnom putu i kao takve ne smeju da naplaćuju prevođenje. Za razliku od njih, prevodnice u sklopu kanala DTD su pravljene upravo da bi se napravili novi plovni putevi i prevođenje kroz njih se naplaćuje. Ako imate malo više sreće, biće još neki veći brod na šteku za prevođenje, tako da će vas, kao "malog nautičara" propustiti sa njim. Ako vas mrzi da čekate, prevodničar je u obavezi da vas propusti po plaćanju troškova prevođenja.

Ponekad se može desiti da ne možete na licu mesta da platite jer prevodnica "nema" fiskalnu kasu. Možda je najpametnije prvo isplanirati rutu, pa poštanskom uplatnicom platiti unapred sve troškove prevodnica koje planirate da pređete. U suprotnom slučaju, ostaje vam da sopstvenom "snalažljivošću" i šarmom obavite tu proceduru. Moguće je i tako, verujte mi na reč.

Pri planiranju rute, saznajte i telefone prevodnica, i raspitajte se da li su ispravne, tj da nisu u fazi remonta.

Sama procedura prevođenja je sledeća:

Najavite se par kilometara pre prevodnice na VHF Ch16 sledećim rečima: "Prevodnica _____, zove motorni čamac ____ , da li se me čujete. prijem. Ako imate sreće i prevodničar je pored stanice odazvaće se sa "Motorni čamac _____, ovde prevodnica____, recite. prijem" (u principu se uvek tri puta ponavlja call sign ili naziv). Ako se ne odjavi pokušajte još nekoliko puta, a onda se prihvatite telefona. Nemojte im zameriti, saobraćaj kroz kanale je dosta slab tako da se desi da sede ispred prevodnica, u hladovini.
Po uspostavljanju komunikacije, saopštite prevodničaru u kom pravcu idete, a on će vam reći dalja uputstva. Ako je prevodnica otvorena u smeru u kome idete (upaljen je zeleni signal na semaforu), najverovatnije će vam odgovoriti da odmah uđete u prevodnicu i vežete se. U suprotnom slučaju, privežite se za štek i sačekajte dalja uputstva. Takođe, ako se dovoljno ranije najavite, najverovatnije će vam unapred otvoriti prevodnicu u željenom pravcu, tako da samo uplovite u nju.

Po ulasku u prevodnicu, prebacite poluvoj kanapa, koji ste prethodno vezali na pramčanu i krmenu bitvu (i ostavili par metara viška), preko bitve u prevodnici. Obavezno postavite bokobrane a čaklju imajte pri ruci. Nemojte se plašiti, ovo je veoma jednostavan manevar. Možda će vam vetar koji skoro uvek duva u prevodnicama malo otežavati manevar, ali, pa vi ste iskusni panonski mornar  :)

Po vezivanju, popnite se stepenicama (nemojte bosi, dosta žuljaju) i sa prevodničarom obavite formalnosti (ne važi za prethodno pomenute prevodnice na Tisi i Dunavu - Đerdap)

Po povratku na čamac, stanite pored bitve za koju ste se vezali i sačekajte da prevodnica počne da se puni/prazni. Moraćete nekoliko puta, u zavisnosti od prevodnice da prebacujete kanap sa niže na višu odnosno sa više na nižu bitvu, pošto su one fiksne i ne "klizaju" sa porastom odnosno opadanjem nivoa vode.

Po prevođenju, obavezno se zahvalite prevodničaru preko VHFa ili mahanjem uz zvučni signal. U stvari, nije obavezno, ali nam lepo vaspitanje to nalaže  :)

Nadam se da vas ovim nisam uplašio.  :this:

Zaista je u prirodi jako jednostavno.

Samo napred i pišite nam vaša iskustva.

Boga mi nije tako,svuda su naplacivali 1100 din po camcu,pa malo popuste i dozvole 1100 din za sva 3 camca.Pa cak i brana na tisi se naplacuje 1100 din.