Autor Tema: Šta se od plovila ne registruje?  (Pročitano 18979 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže aco murija

• Brodski mali
  • *
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
    • Gumenjak
  • Brod tip: Rusija
  • Marina: nema
  • Veličina: 3 m
Šta se od plovila ne registruje?
« poslato: 09, 08, 2015, 05:56:55 pre podne »
Imam više od 25 godina čamac na naduvavanje, s dve komore, s gumenim dnom, dvosed: 298 cm sa 90 cm. Kupljen na početku rada buvljaka u Bubanj Potoku - mislim da je bila na njemu oznaka SSSR, koja je izbledela i nema je više. Zadnjih desetak godina sam zaboravio na njega (i on na mene!), mislio sam da su ga u torbi pojeli miševi...
Pre desetak dana sam ga otresao od prašine, naduvao i - k'o zmaj. Već sam išao na veslanje s njim na obližnjem veštačkom jezeru - bez problema. Obzirom na godine, a i radi penzionerskog štosa, kupio sam elektromotor Sprinter 38 - 12V. Ali, pošto sam bio sam sebi smešan s akumulatorom od punta, kupio sam i namenski akumulator Long WP50-12NE12 50Ah: ukupno nešto ispod 30.000 RSD.
Juče mi komšija, koji ima "zabavu" da registruje "jeftino kupljeni čamac" BEZ PAPIRA (kupio ga u NS), kaže kako ZA SVAKI čamac, bez obzira da li je gumeni ili od plastike, mora registracija. Navodno su mu to rekli u Lučkoj kapetaniji Beograd.
Dakle, ja sam tvrdio da ne mora registracija za čamce ISPOD TRI METRA - od gume, drveta ili plastike... Tako mi je rekao jedan proizvođač iz Vojvodine, za zainteresovani čamac od plastike dužine 3 metra i 160 eura.
Punih pet sati sam na forumu, u pretragama, čitao i zakon koji sam našao na NET-u, ali nigde nisam decidno našao da li se registruju plovila kraća od 3 metra ili ne?
Molim upućene da me savetuju, i posebno, ako je moguće, u kom članu Zakona - da se ne registruju ili registruju.
Drugari, hvala!

Van mreže MoravskiLubenicar

• Drinski Kratkorepi Peš
  • Pol: Žena
  • www.mojaladja.com
    • NjunjaVunja
  • Brod tip: jedrilica
  • Marina: Gradska Višnjica
  • Veličina: 7m
Odg: Šta se od plovila ne registruje?
« Odgovor #1 poslato: 09, 08, 2015, 19:15:01 posle podne »
Zovi Kapetaniju Beograd 011-2624143 ili kapetaniju pančevo 013-351418 oni će ti sve reći kakoje po zakonu.

Van mreže aco murija

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
    • Gumenjak
  • Brod tip: Rusija
  • Marina: nema
  • Veličina: 3 m
« Odgovor #2 poslato: 10, 08, 2015, 08:54:49 pre podne »
Jednostavno (bi bilo) - da nije ovo Srbija!
Jer sam o sličnim pitanjima, ovde na "Mojalađa", naišao na različita tumačenja "nadležnih". Baš tako: zavisi da li je neko, ko se javi, ustao na levu ili desnu nogu, a tek KO se javi...
U svakom slučaju - hvala!

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #3 poslato: 10, 08, 2015, 10:30:16 pre podne »
У Правилнику о уписнику и пловидбеној дозволи чамаца и пловећих постројења ("Сл. гласник РС", бр. 111/2007) у члану 2. пише:

U upisnik čamaca i plovećih postrojenja (u daljem tekstu: upisnik) upisuju se čamci (dužine preko tri metra, a čamci dužine do tri metra ako imaju sopstveni pogonski uređaj, odnosno motor) i ploveća postrojenja, domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica koja imaju sedište, odnosno prebivalište na području kapetanije pristaništa koja vodi upisnik.

Даље, у члану 14. пише:

Čamac, odnosno ploveće postrojenje koje je upisano u upisnik mora imati ispisan registarski broj za identifikaciju.

Кад се погледају одредбе та два члана, произилази да свако пловило које има сопствени погонски уређај, односно мотор, подлеже регистрацији.

Мислим да ту не би требало да буде дилема. Друга је ствар то што бисмо ми волели да баш наш чамац не треба регистровати.

Закон - Правилник је наложио да се свако пловило са сопственим мотором уписује у регистар и да свако пловило уписано у регистар мора имати регистарску ознаку, а то значи да мора бити регистровано.

Мислим да једину забуну ту може да унесе тумачење значења израза "сопствени мотор".
Да ли је ванбродски мотор истовремено и "сопствени мотор"?
Да ли је само стабилни, уграђени мотор - "сопствени мотор"?
Да ли се под сопственим мотором подразумевају сви мотори на том пловилу или само уграђени, стабилни мотори?

Мислим да не треба да се заваравамо оваквим питањима.
Ако на пловилу постоји неки мотор, стабилни или ванбродски, то је сопствени мотор и тада постоји обавеза уписа у регистар чак и ако је пловило краће од три метра, а самим тим следи да постоји и обавеза регистрације.

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
« Odgovor #4 poslato: 10, 08, 2015, 13:45:43 posle podne »
E sad je pitanje da li se (u ovom slučaju) motor na struju vodi kao sopstveni motor?
Ja mislim da ne.

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #5 poslato: 10, 08, 2015, 13:51:40 posle podne »
E sad je pitanje da li se (u ovom slučaju) motor na struju vodi kao sopstveni motor?
Ja mislim da ne.

"Што је баби мило, то јој се и снило!" изрека је која би се могла и овде применити.

Закон (Правилник) не прави разлику између мотора с унутрашњим сагоревањем, дизел мотора или електричних мотора (ко зна, можда постоје и још неки?).
У правилнику пише само: "сопствени погонски уређај, односно мотор".

Што би Вук рекао: - Читај како је написано!

Van mreže MoravskiLubenicar

• Drinski Kratkorepi Peš
  • Pol: Žena
  • www.mojaladja.com
    • NjunjaVunja
  • Brod tip: jedrilica
  • Marina: Gradska Višnjica
  • Veličina: 7m
« Odgovor #6 poslato: 10, 08, 2015, 16:31:35 posle podne »
Mislim da je LSI u pravu, i mislim da je to najbolje tumačenje, e sada što bi mi da je naš slučaj BAŠ DRUGAČIJI i da smo iz ŠTO JE BABI MILO...to je druga stvar. k5

Van mreže jedar

• Veliki rečni berberin
  • www.mojaladja.com
    • Marieholms Catalina m22
  • Brod tip: Marieholms Bruk
  • Marina: Vik-Inn
  • Veličina: 6,5 m
« Odgovor #7 poslato: 10, 08, 2015, 18:27:56 posle podne »
Predlazem

A kad naidju "ONI" ti samo skini osovinu i kazi busisi po vodi, U pitanju je alata a ne pogon :)

Van mreže sceka

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #8 poslato: 10, 08, 2015, 19:55:32 posle podne »
Bas bih voleo da vidim onog ko ode da ovo registruje !!!!!

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
« Odgovor #9 poslato: 10, 08, 2015, 20:11:17 posle podne »
Upravo to sam imao na pameti kad sam rekao da se električni motor ne gleda kao motor.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #10 poslato: 10, 08, 2015, 20:12:30 posle podne »
a jedrilice .... koje nemaju motor ?

Van mreže sceka

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #11 poslato: 10, 08, 2015, 20:28:51 posle podne »
Ma skraceno: Za camce vazi - do 3 metra se ne registruje preko 3 metra se registruje!