Slažem se sa svim prethodnim komentarima na ovu temu

Ono što bih ja dodao, a imao sam i 2t i 4t motore, jeste da je pored brzine, izuzetno važno i u kakvom je stanju taj 4t motor.
Da podsetim, 4t motori su zbog same svoje konstrukcije, dosta složenije mašine od 2t motora, tiše rade, malo manje troše, ali ne može se reći i da su pouzdanije na vodi, naravno ovo važi za polovne, a većina nas poseduje upravo mašine stare 10-20 godina, pa i starije.

Za četvorotaktnu mašinu Honda 15 ks je pravi izbor, ali i tu sam, naravno pored mnogih izuzetno dobrih i pouzdanih, viđao i raznorazne krševe.
Problem je danas uglavnom što kada se manje iskusni nautičari dohvate 4t motora, zaborave na njegovo održavanje i tretman uopšte (zamena ulja i filtera, filtera goriva, impelera, membrana, klinastog remena, štelovanje ventila, pa i sam transportni položaj motora koji je jasno definisan) i samo pun gas.
Tako ako se dobar 4t motor, samo za jednu sezonu nađe u rukama nekog dunstera

, njegova karijera je u mnogome skraćena.
Sve ovo je redje kada su u pitanju 2t mašine, prosto zbog toga što su jednostavnije, a kako narodna poslovica kaže, savršenstvo je u jednostavnosti, pa je ujedno i mnogo manja mogućnost da naletite na neki dobro ulickan krš.