E, ovako treba... > Vanbrodski motori
Sa 2t na 4t
mića p.:
Slažem se sa svim prethodnim komentarima na ovu temu thumbup
Ono što bih ja dodao, a imao sam i 2t i 4t motore, jeste da je pored brzine, izuzetno važno i u kakvom je stanju taj 4t motor.
Da podsetim, 4t motori su zbog same svoje konstrukcije, dosta složenije mašine od 2t motora, tiše rade, malo manje troše, ali ne može se reći i da su pouzdanije na vodi, naravno ovo važi za polovne, a većina nas poseduje upravo mašine stare 10-20 godina, pa i starije. m4
Za četvorotaktnu mašinu Honda 15 ks je pravi izbor, ali i tu sam, naravno pored mnogih izuzetno dobrih i pouzdanih, viđao i raznorazne krševe.
Problem je danas uglavnom što kada se manje iskusni nautičari dohvate 4t motora, zaborave na njegovo održavanje i tretman uopšte (zamena ulja i filtera, filtera goriva, impelera, membrana, klinastog remena, štelovanje ventila, pa i sam transportni položaj motora koji je jasno definisan) i samo pun gas.
Tako ako se dobar 4t motor, samo za jednu sezonu nađe u rukama nekog dunstera taz, njegova karijera je u mnogome skraćena.
Sve ovo je redje kada su u pitanju 2t mašine, prosto zbog toga što su jednostavnije, a kako narodna poslovica kaže, savršenstvo je u jednostavnosti, pa je ujedno i mnogo manja mogućnost da naletite na neki dobro ulickan krš. harm
CIVIJA:
Hvala ljudi na savetima - pokalpaju se sa mojim razmisljanjima.
Znam kakve sve probleme moze doneti los motor. Primer iz kupujem prodajem: honda 15ks izgleda mnooogo lepo na oko. Ne budem lenj pa malo proguglam, raspitam se... i saznam da je vlasnik alas.
Ne zurim nigde voza mene moj džoni super. jh
Kad i ako naleti nesto dobro / povoljno - motor na camac, majstora u camac a ja cu sednem negde na kafu i cekam presudu. yg
maverick:
Problem novijih modela yamahe i honde je u tome sto i motor koji odradi 1000 sati rada izgleda porilično nov ako se uredno odrzvao...pa je tu uvijek tesko reci nesto pametno...mali motori koji tebe zanimaju nemaju cpu pa se to ne moze ni iskontrolirati....ja uvijek i svakom kazem...kupi polovan samo ako poznajes covjeka od koga kupujes i znas di ga je i koliko vozio....isplati se dati 100-200 eura vise za takvu robu...Nakupci i trgovci iz kojekavih okolnih zemalja su uvijek riskantni...kod nas u slavoniji je problem motora koji stizu s mora...star tri godine i ima 2000 radnih sati na malom gasu tokom panulanja...i dobijes na oko nov motor s milijardu i jednim problemom
CIVIJA:
Tacno tako! Cekam preporuku od nekog koga znam. I ovaj sam uzeo zato sto je ceo radni vek bio kod vikend pecarosa na plasticnim camcima.
Kapetan:
sve je to rekla kazala, bez testa....
1 Camac
Evinrude 50 konja, neki elan kabinas (Sale Nb) u posadi dvoje, ukupna tezina camca oko 900 kg
2 Camac
Honda 45, predator gliser bez kabine u posadi dvoje, ukupna tezina oko 400 kg
Trkali se u jednom camcu sale nb i Marina, a u drugom Zoki i ja .... odrao nas Sale iako je imao pola tone vise u kilazi i samo 5 konja vise od nas, ne da nas je odrao nego je ono bilo tuzno ... i to nije slucaj samo kod nas... ne znam zasto, ne razumem se u motore ali 2t motori iste snage kao 4t su dosta jaci ... ok kw je kw , sve je to meni jasno... ali ...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju