Autor Tema: Senzor temperature vode  (Pročitano 9085 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zankiki

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
  • Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
Senzor temperature vode
« poslato: 23, 03, 2015, 10:21:04 pre podne »
Ovo je najverovatnije pitanje za nekoh automehaničara, verovatno ih ima medju nama.

Nabavio sam digitalni merač temperature vode, kako bih zamenio postojeći (samo lampica koja se pali na preveliku temperaturu). Postojeći je bio prevezivan, i definitivno nije ni radio. Žice nisu ni bile povezane na lampicu, nagorele su. Inače, kabel ide sa davača na neku elektroniku koja je ispod table, i sa te elektronike na sijalicu. Pošto ni nemam načina da proverim da li je to ispravno (davač, elektronika), to ću skroz da izbacim i da stavim ovaj digitalni merač.

E sad idu pitanja.

1. Postojeći senzor je šrafljen na glavu motora, znači ne meri temperaturu vode, nego temperaturu glave. Pretpostavljam da je temperatura glave mnogo veća od temperature vode koja se kreće oko 90 stepeni kada je sve u redu. Tako da, opet, pretpostavljam da se ovaj senzor tu ne sme montirati?

2. Ako je odgovor na rpvo pitanje potvrdan, na kom se mestu inače u motoru meri temperatura vode? U našem slučaju, na izlazu iz motora, pre izmenjivača toplote, posle izmenjivača? Da znam koje crevo da sečem i ubacujem senzor.

Van mreže Gusar

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
Odg: Senzor temperature vode
« Odgovor #1 poslato: 24, 03, 2015, 13:09:37 posle podne »
koji je motor u pitanju...
ako je glava siluminska onda je ona naj osetljivija na povecanje temperature... davac treba staviti tamo gde je konstruktor predvideo mesto nikako smisljati nova mesta tipa crevo i sl...

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #2 poslato: 24, 03, 2015, 21:09:19 posle podne »

Ako bih stavio senzor kao sto ti kazes na izlazu vode iz motora a pre izmenjivaca onda bih se desilo da dok termostat ne otvori tebi bih senzor stojao u hladnoj vodi i ne bih pokazio temperaturu koja je u motoru,pa se recimo moze i desiti da termostat ostane zaglavnjen  zatvoren i tebi se motor pregrejava a temperatura tebi na pokazivac recimo 10c

Ja bih senzor ostavio tamo gde ga je fabrika i postavila,ipak je tamo sa nekim razlogom thumbup

Gusarl:  ako se dobro secam kod Zankiki-a koliko se secam jos iz Arsinih prica je mariniziran reno-ov motor 1200cc i nekih 40-tak konjica

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #3 poslato: 25, 03, 2015, 08:13:26 pre podne »
Sve je rešeno, ja sam se bojao da senzor koji je predvidjen do 130 stepeni stavim na glavu kojoj je temperatura 200-300-400 stepeni, ali se ispostavilo da na tom mestu gde se šrafi davač prolazi kroz glavu vodeni kanal za hladjenje.

Montirano na to mesto, sve OK, hvala na pomoći.

Van mreže stvlada

• Talasožder Mali
  • www.zavarivanje-stanimirovic.rs
  • Brod tip: sunbird corsair 198
  • Marina: ajk
  • Veličina: 6m
« Odgovor #4 poslato: 25, 03, 2015, 09:25:17 pre podne »
     Malo kasnim,al aj mozda nekom drugom zatreba.Kod mene je prethodni motor bio OMC Cobra i posto njegov senzor nikako nije odgovarao trenutnom mercedesovom motoru,porucio sam uredjaj od firme anel koji ima 4 vrednosti i to su: merac broja obrtaja,radnu temperaturu motora,punjenje alternatora i spoljnu temperaturu vazduha.
     Senzor sam usrafio na neki brezon koji viri iz glave motora,znaci samo je prislonjen na glavu motora i dobro prisrafljen navrtkom.Glava je aluminijumska i spoljnja tempoeratura glave je kod mene max 85C jer termostat otvara na 85C.Temperatura glave ne moze nikako da bude veca od 120-130 C cak i kad se motor pregreje.Da glava ima temperaturu 200-300C zapalio bi ti se ceo motorni prostor.
     Ako ne postoji mogucnost postavljanja originalnog senzora koji je u vidu sonde usrafljen u glavu motora,ok je i ovaj anelov digitalni koji meni vec 2 godine radi bez problema.

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #5 poslato: 25, 03, 2015, 10:59:33 pre podne »
Ide temperatura glave znatno više od toga, u taj podatak sam apsolutno siguran jer sam čitao ranije o tome, jedino su možda u pitanju temperature unutar glave, pa me to zbunilo...

No, to nije poenta ove priče...

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • sledece godine u ovo doba bicemo milioneri
  • Marina: Savska Oaza
« Odgovor #6 poslato: 25, 03, 2015, 11:18:08 pre podne »
imao si na kupujem prodajem set merač temperature u kompletu sa sondom oko 20 evrića .tu ide sonda koja se potapa u vodeni prostor na mesto.starog termostata i mirna bačka..
nikad kravata nikad stalni posao

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #7 poslato: 25, 03, 2015, 11:57:56 pre podne »
Pa i nabavio sam merač sa sondom, samo nisam bio siguran da li sme sonda da se stavi na to mesto. Problem rešen, sve radi...

Van mreže zica

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #8 poslato: 25, 03, 2015, 12:17:28 posle podne »
     Malo kasnim,al aj mozda nekom drugom zatreba.Kod mene je prethodni motor bio OMC Cobra i posto njegov senzor nikako nije odgovarao trenutnom mercedesovom motoru,porucio sam uredjaj od firme anel koji ima 4 vrednosti i to su: merac broja obrtaja,radnu temperaturu motora,punjenje alternatora i spoljnu temperaturu vazduha.
     Senzor sam usrafio na neki brezon koji viri iz glave motora,znaci samo je prislonjen na glavu motora i dobro prisrafljen navrtkom.Glava je aluminijumska i spoljnja tempoeratura glave je kod mene max 85C jer termostat otvara na 85C.Temperatura glave ne moze nikako da bude veca od 120-130 C cak i kad se motor pregreje.Da glava ima temperaturu 200-300C zapalio bi ti se ceo motorni prostor.
     Ako ne postoji mogucnost postavljanja originalnog senzora koji je u vidu sonde usrafljen u glavu motora,ok je i ovaj anelov digitalni koji meni vec 2 godine radi bez problema.
Sada ima ANEL sa pet opcija dve temperature broj obrtaja sati rada napon akmulatora i to radi super.

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #9 poslato: 25, 03, 2015, 18:55:21 posle podne »
Temperatura izduvne grane-Da  Ali temperatura glave motora nemoze nikako biti 300-400c
Sta bih se desilo sa dihnugom na glavi motora i plasticnim cepkom da dekli dgde sipas ulje da su te temperature  jh

Malo si ti pobrkao neke loncice

Taj "tvrdi" aluminijum od koga je glava se lije na 650c

Van mreže Febo

• Mali od Roštilja
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #10 poslato: 25, 03, 2015, 20:28:34 posle podne »
Evo da i ja podelim sa vama iskustva oko merenja temp. Imam Mercedesov motor i imam za merenje temperature original mercedesov instrument pa sam postavio i anelov sa 5 mjerenja kao što je Žića naveo i to već dve godine radi besprekorno i više sam nego zadovoljan. Senzor za mjerenje temperature sam na motor postavio sa strane glave i pokazuje mi temperaturu istu kao i original mercedesov instrument.

Van mreže ANASTASIA II

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #11 poslato: 25, 03, 2015, 20:34:05 posle podne »
Koji Mercedesov motor imas?  Kod mene je OM 616-912

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #12 poslato: 26, 03, 2015, 08:36:35 pre podne »
Temperatura izduvne grane-Da  Ali temperatura glave motora nemoze nikako biti 300-400c
Sta bih se desilo sa dihnugom na glavi motora i plasticnim cepkom da dekli dgde sipas ulje da su te temperature  jh

Malo si ti pobrkao neke loncice

Taj "tvrdi" aluminijum od koga je glava se lije na 650c

Ok, prihvatam da sam nekad nešto čitao na tu temu, pa pogrešno povezao...

Van mreže Febo

• Mali od Roštilja
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #13 poslato: 26, 03, 2015, 20:34:37 posle podne »
Koji Mercedesov motor imas?  Kod mene je OM 616-912
OM 616 916

Van mreže ANASTASIA II

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #14 poslato: 26, 03, 2015, 21:50:58 posle podne »
Ja prosle godine svima zapusio usta. Sa dva druga oterali ladju iz BG prvo na zalost u Crnu Goru a odande nazad u Grcku.  Normalno plovili smo i svo vreme je mercedes trosio jestivo ulje.  Toliko o mercedes motoru