Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Izvlacenje prikolice ispod ladje

(1/9) > >>

Sci:
Zanima me koji je najbolji nacin da se prikolica izvuce, a camac ostavi na sigurnim drzacima (ja imam neku burad za krmu, ne znam jeste li ikada izvlacili prikolicu ispod brodica, tj. podizali brodic (ono recimo kad se farba i slicno. Treba mi prikolica a brodic na njoj (600kg, nije mnogo tezak). Imam auto dizalice, ali me zanima najjednostavnija tehnika, uvek me cudilo kako ljudi onolike brodove drze na nekim "staklenim nozicama? Cini mi se da je najprakticnije da je izvlacim napred, ali ne znam cime podignuti prednji deo i kako da "provucem" osovinu prikolice. Nadam se da ste razumeli sta je pisac hteo da kaze umnik

Ljuba:
Kod mene u marini to smo radili sa stubnim dizalicama za kamion, uglavnom buriće podmećemo a prikolica izađe šenkovanjem levo desno.

Kapetan:
uh .. ima milion nacina sve zavisi o kakvom brodu se radi i o kakvoj prikolici se radi ...
pre dve nedelje sam u Grckoj prisustvovao kada su dva coveka sami izvukli ladju od 14 tona iz vode (12 metara metalna jedrilica , visina plovila 4 metra plus jarbol 15 metara)...

Zvonimir:
Kapetane pojasni nam bar jedan nacin da se pomogne coveku a i da mi ostali steknemo novo iskustvo.

DIDAPATAK:

..nemam iskustva sa brodovima ali sam neke teške stvari skidao/premještao( sanduk sa Dajca, heder od kombajna..)..
..napraviš povišicu za kolotrag točkova (kao malu rampu) na koju naguraš prikolicu, postaviš burad sa strane i poprečno postaviš duge(fosne,štafle ili željezne profile..) da ti je teret( brod,sanduk i sl na 1-2 cm od tih duga, koliko treba da podvučeš..onda polako ispustiš zrak iz točkova..tu dobiješ rasterećeno vozilo, izvučeš rampu ispod točkova i možeš izvući prikolicu..
..isti štos samo obrnuto kod ponovnog utovara..samo ti treba kompresor..
..hebe me  ffff pa neznam nacrtati..
.. grandpa

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju