E, ovako treba... > Plovila

Transport camca

<< < (12/28) > >>

LSI:
Копкало ми како би се то организовало (брод на брод) и јавио сам се јендом мом пријатељу који ради бродске транспорте (прекооеканске и речне).
Он мисли да је то што је Љуба предложио (утовар лађе на баржу) изводљива варијанта али није сигуран у исплативост.
Добио сам од њега врло исцрпан одговор који ћу вам пренети у целини.

Svakako da postoji mogucnost recnog transporta iz Holandije do N.Sada/Beograda mada licno mislim
da to nij bas lako uglaviti.

Naime, za ovaj transport moguce je koristiti iskljucivo samohodne recne barze koje po svojom gabaritima
i gazom mogu da prodju sve prevodnice, a  ima ih mislim ukupno 36, na Rajni-Majni i direktno, bez pretovara
da stignu do N.Sada/Beograda/Panceva...Ukoliko te samohodke samo tranzitiraju Srbiju, budi siguran da
nece prihvatiti brod na prevoz, jer devijacija i svracanje u bilo koju srpsku luku je skupo i gubitak vremena je.
Radni dan samohotke ja cca Eur.800-1000.- u zavisnosti od velicine.

Drugo, da bi brod bio prihvacen u luci za utovar/istovar i na barzi, mora imati kolevku (postolje) sa tackama
(lifting points) gde se mogu kaciti sajle za utovar/istovar na/sa broda. Sama izrada postolja nece biti jevtina.

Dakle, vrsta troskova je: dovoz broda do luke utovara + pravljenje drvene kolevke + skladisnina u luci dok se
ne nadje pogodna samohotka + utovar broda na samohotku + recna vozarina do, recimo Beograda + skida-
nje sa broda.
Nisam suguran u cene, ali bojim se da se troskovi ne popnu do visine cene broda.

Mislim da je transport na ravnoj plato kamionskoj prikolici jednostavniji, daleko brzi i izvesniji, a u krajnjem
zbiru bice i ekonomicniji nego recni transport.

Iako su oba broda vangabaritna, sirina ne odudara drasticno od standardne  i cena dozvola bi bila iz minimalne
kategorije. Regularna cena obicnog slepera iz Holandije do Beograda je cca Eur.2000.- Na ovo treba
nakarikati dozvole i tehnicku pratnju.

Evo ti telefon mog prijatelja iz Eurosped-a Zemun: (име и контакт телефон сам уклонио док се не чујем са човеком и не добијем његову сагласност да те податке објавим).
Oni rade vangabarite i cesto imaju vozila gore u Evropi, tako da merodavno moze dati cenu i prevesti brod.

STG:
LSI,covek je racunao da samohotka ide uzvodno do mesta utovara brodica,iskljucivo i samo radi toga(sto je sasvim sigurno preskupo).Prethodni slucaj,jedini za koji znam,je bio vise/manje ovakav:
-kupac brodica je pronasao ladju koja ce odredjenog datuma biti na istovaru,a u mestu koje je relativno blizu njegove nove ladjice;
-napravljena je drvena "kolevka"( Zole,cena materijala za izradu  kolevke za tvoju jedrilicu je bila?) na kojoj ce brodic lezati u barzi;
-lucka dizalica usluzno podize brodic iz vode,smesta ga u kolevku(koja je prethodno smestena u tovarni prostor broda/barze);
Nisam siguran u vezi procedura na carini i samih "tovarnih papaira" koje brodar mora imati.Predpostavljam da sve to resava spediter/agent u mestu utovara.
Sam istovar brodica obaviti u najblizoj mogucoj luci,tj u zavisno od namera brodara.
Mislim da je izvodljivo.

Savski Dunavac:
Mozda je moguc transport auto vozom? Pretpostavljam da je sirina auto vagona dovoljna za tako nesto. Pitanje je samo da li uopste u bilo kojoj varijanti neki vozovi/vagoni uopste putuju od Holandije do Srbije...

LSI:
Обећао сам синоћ да ћу након разговора са шпедитером објавити његове контакт податке уколико се он са тим сложи - е, па ево података и додатне информације:

Разговарао сам данас са господином Стојановићем и он ми је рекао следеће:

Њихова фирма има стално камионе који саобраћају на релацији Холандија-Србија. У зависности од захтеване брзине и хитности, цена шлепера који би могао да довезе овакве бродове, шире од 2,5 а уже од 3 метра, од Амстердама до Београда може да буде изнад 3.000 евра, чак и до 4.000!
Међутим, то може да буде и много јевтиније. Нпр. управо данас имају проблем јер један камион им је тамо, а утовар је померен за понедељак и то их веома много кошта. Да не би плаћали тзв. камион-дане отишли би данас на утовар и цена би била као за редован камион стандардне ширине (од 1.800 до нешто изнад 2.000 евра).
Другим речима, ако транспорт није хитан и ако постоји могућност комбиноване испоруке у повратној тури, то и не мора да буде скупље од стандардног превоза.

Господин Стојановић ми је рекао да свако ко има жељу и потребу да овако нешто уради, може да му се јави директно и да ће покушати да пронађу најбоље решење.

Ево његових података: Eurosped Zemun: Dragan Stojanovic 011 2196-231, 063 689-109.

LSI:

--- Citat: Gorance  12, 12, 2014, 10:34:58 pre podne ---LSI,covek je racunao da samohotka ide uzvodno do mesta utovara brodica,iskljucivo i samo radi toga(sto je sasvim sigurno preskupo)....
Mislim da je izvodljivo.

--- Kraj citata ---

Горанче, уопште не мислим да то није изводиво. Чак ни мој пријатељ то није рекао. Чини се да је све у великој зависности од тога колико човек има времена на рапсолагању. Колико може да чека да се "сложе коцкице".

Али мислим да је добро што смо ову тему отворили и усмерили је на више могућих решења. Па нека свако стави прст на чело и процени шта се њему највише исплати.

Ја бих, ипак, када бих имао пара и времена, најрадије изабрао опцију да довезем брод до своје марине.
То би било путовање - једном у животу!
Доживљај и искуство за сва времена. Толико је нас који више куцкамо на својим компјутерима него што смо стварно на води да је права реткост да нам неко пошаље репортажу о таквом неком подухвату од којег могу само зазубице да нам порасту.

Волео бих да Алекса пронађе себе у таквом решењу. Да скупи паре и купи један леп брод, а онда да њиме са уживањем и без проблема доплови до свог одредишта и да после сви читамо и гледамо слике и ... сањаримо и даље.

Уместо тога, често на страницама форума оштримо зубе једни на другима и качимо се због неважних ствари. А и они који су успели да за себе изборе такву неку прилику, постали су лењи да то искуство поделе са нама. Ето, прозивали смо већ Капетана (каже, биће касније у току зиме - хајде, видећемо); опловио је Сале Балкан али нисмо бог зна шта од тога видели и прочитали на форуму (кажу неки, било је на неком другом - можда, али ја бих волео на овом нашем да сам то могао да видим).

Алекса, навијам за вас!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju