Autor Tema: hidraulicne komande za brod  (Pročitano 18825 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

kacintata

• Gost
hidraulicne komande za brod
« poslato: 11, 08, 2009, 11:36:33 pre podne »
posto sam poucen iskustvom da mi je izvesni majstor sa marine karaburma  naplatio telefleks  komande volana oko 350 e resio sam da na svom novom brodu odradim sam hidraulicne komande.sistem radi savrseno i deluje mi pouzdanije i jednostavnije od telefleksa.slike mozete videti na temi-porinuce i prva plovidba broda stella rossa,a zamolicu kapetana po ko zna koji put da postavi 3 slike uz ovu temu.ako nekoga to zanima,komande sa ugradnjom i dolaskom  kostaju oko 150e.jedini uslov je da mi se obezbedi struja jer ima malo busenja i varenja da bi se fiksirao hodraulicni cilindar,postavila hidraulicna glava i provukla creva.pozdrav svim forumasima

Van mreže zorter

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
Odg: hidraulicne komande za brod
« Odgovor #1 poslato: 11, 08, 2009, 12:30:27 posle podne »
Zoki evo ti ove dve slike (ne znam koju bi trecu), ali bilo bi dobro (i po nazivu teme) da malo blize opises sta i kako si radio da bi onaj ko moze uradio sam, a ko ne ume ili nema alata da se tebi obrati.Pozzzzzzzzzz

Van mreže zorter

« Odgovor #2 poslato: 11, 08, 2009, 14:44:38 posle podne »
Bravo zoki, samo bi bilo lepse da si sve to slikao i postavio.  :good:
A ne rece koju trecu sliku si hteo da postavis.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #3 poslato: 11, 08, 2009, 15:11:52 posle podne »
sa malim zakasnjenjem evo ih i slike :)

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #4 poslato: 11, 08, 2009, 15:32:19 posle podne »
Cekajte bre ljudi, jel ima smisla stavljati hidraulicke komande na motor od 20 konja? Pitam jel ne znam da se ne shvati da hocu nekome da solim pamet.

Pozz.
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže zorter

« Odgovor #5 poslato: 11, 08, 2009, 15:34:54 posle podne »
Barba, sve ima smisla ako imas (ili mozes jeftino da nabavis) materijal i ne moras da placas majstore. :good:

Van mreže Barba

« Odgovor #6 poslato: 11, 08, 2009, 15:50:31 posle podne »
Pa u tom slucaju da, jel nove teleflex komande sa sajlom, prakticno komplet bez kormila i polugice motora kostaju 130e, ali se montiraju sa 20 minuta.
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže Barba

« Odgovor #7 poslato: 12, 08, 2009, 09:24:10 pre podne »
E sad je gros dostupan, pa ce lakse da se dise bar neko vreme dok i ne udje voda u usi.

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #8 poslato: 14, 08, 2009, 22:04:49 posle podne »
kaćin tata molim za savet.Postoji li mogućnost ugradnje duple komande sa tim sistemom hidraulike

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #9 poslato: 14, 08, 2009, 22:22:12 posle podne »
 zoki koliko je to pouzdano
nebi valjalo da curka po farbi i limu
kako bi upravljali ako bi iscurela tecnost
ja bi to ugradio ako ti se pokaze kao dobro resenje

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
« Odgovor #10 poslato: 14, 08, 2009, 23:05:12 posle podne »
ako neces da upravljas hidraulikom,odvijes sraf gde se kaci klip na pentu i upravljas rucno.demontaza  i montaza traje 10 sekundi.
jebiga kad stavis motor na daljinske komande skinuo si rucne
tu onda imas mali problem da budes na dva mesta u isto vreme :)
istestiraj ti to pa da vidimo
inace ti si u belegisu vikendom?

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
« Odgovor #11 poslato: 14, 08, 2009, 23:28:18 posle podne »
nemam nikakvo iskustvo sa tim stvarima
a da ti priznam malo me golica... :)

Van mreže Barba

« Odgovor #12 poslato: 15, 08, 2009, 12:31:12 posle podne »
Ma nema tu frke, potrebna su samo kvalitetna creva i dobri holenderi. Sobzirom da ovaj sistem nije pod konstantnim pritiskom, sto sam tek sada shvatio, sansa da pukne neko crevo je minimalna, ali verovatno su pancirna creva najbolje resenje cisto kao zastita i od spoljnjeg ostecenja. Mada meni nije jasno koja je prednost ovog sistema ako nema servo pumpu, jer prakticno sila za okretanje je sila iz ruke kao i kod klasicnog telefleksa koji je mnogo laksi za ugradnju.

Sila doduse moze da se znacajno smanji "igranjem" sa precnicima klipova, ali u tom slucaju za koliko smanjis silu, odnosno povecas povrsinu radnog klipa u odnosu na komandni, za toliko povecas hod kormila, pa moze da se desi da za pun okret moras da okrenes kormilo 5 krugova. Sila na novom telefleksu je prakticno nula. Ono sto je sigurno je da ovo nije prefinjen sistem koji ce poceti da glavi pri prvoj pojavi korozije kao u slucaju telefleksa.

Pozz.

Van mreže SALE NB

« Odgovor #13 poslato: 15, 08, 2009, 16:30:43 posle podne »
Barba, nisam se zamajavao tehničkim rešenjima, ali sam probao kako radi. Volan se okreće veoma lako, kao u autu sa servom, dosta lakše nego na mom Zeki ( sistem sa sajlama i pužem na volanu). Doduše, bio je nakačen samo Johnson 20, ( isti kao moj, samo kratka čizma, oko 42kg), ali mislim da bi morao biti mnogo teži motor, pa da upravljanje postane neugodno.
Ono što mi se nije preterano dopalo je veliki hod  ( 4 kruga), od krajnjeg levo do krajnjeg desno. Je*iga, gliseraš sam, šta ćeš! :taunt:
Verovatno je upravo to što čini upravljanje lakim.

Ja bih na gliseru poželeo direktniji volan, inače, sistemu nisam našao zamerku, lepo radi, lepo i čisto izgleda, ne deluje kao budževina, već kao iz fabrike. :good:
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Barba

« Odgovor #14 poslato: 15, 08, 2009, 20:32:30 posle podne »
U pravu si Sale, povecanje hoda je razlog smanjenja sile, a mozda je u pitanju i prenos zupcanika, sto mu u krajnjem zbiru izadje na isto. Inace kad sam rekao da ovaj sisem nije prefinjen, mislio sam na velicinu radnih delova, a ne da je ovaj sistem budzevina ili da je ruzan. Sistem sa puzom je koliko vidim zabataljen, a novi ultraflex T67 se takodje okrece bez ikakve sile, a kosta 130e, e sad drugo je pitanje njegove trajnosti i kada pocinje da koci i zapinje.

Prednost ovog sistema je i to sto creva mozete da vezete u cvor i da i dalje sve jako dobro radi, sto kod telefleksa nikako nije slucaj. Duplu komandu na flybridge-u mozete da izvedete za mozda dodatnih 50 evra. Nikakva korozija, sneg, led... nece uticati na njegov rad.

Mana je propadanje gumica u aktuatoru, ali ne mozes sve da imas, i mogucnost odvijanja holendera (curenja) usled vibracija.