The world of sailing - Svet jedrenja > Vesti iz sveta jedrenja i jedriličarstva

Cetiri osmeha

<< < (26/42) > >>

neptun:
Bio sam i prosle i pretprosle godine u grckoj i plovio punom parom po tri nedelje. A imam iskustva i sa jadrana, na vecem brodu. Mislim na hrvatsku. Bio sam i u cg. U pravu je kap.  za razliku u lovi. U hr su bas pritegli. Al je meni ipak  jadran najlepsi. pitomije je nego gr sto se tice vetra, a i ja poznajem vetrove na jadranu. Bio sam u tom trikeri selu i bas sam super prosao tamo. mada kad se udje u zaliv ima jedno ostrvce sa ribarskim selom koje je bolje. Na sporadama nema ni jedna prava marina. Ja moj brod mogu da ostavim bezbedno na suvom u dobroj suvoj marini, pokrivenoj,  za 350e cela godina. Za te pare mi i izvade i vrate brod u vodu.
Sad u hr. nisam bas ni trazio, al verovatno moze i tamo da se nadje povoljno zimovanje. Tamo je veci problem dok polovis na odmoru, gde god stanes dodje neki davez na camcu i trazi pare, pa ulazi u nacionalne parkove, mljet, lastovo, kornati. na mljetu ne moras da udjes u park sa brodom, dok lastovu cim pridjes vec si u n. Parku.
Mene dok sam u grckoj niko nista ne pita niti trazi. Osecam se potpuno slobodno.

neptun:
Ima u hr novi neki zakon. Nema sidrenja 300 m od usidrenih bova, a bilo je 50m. To znaci da sve uvale gde im a bova, a njih je mnogo,  su cele pod koncesijom. To kao brane i zbog nekih algi koje se prenose sidrima, al mislim da je to zbog love.
Marine se svugde placaju i tako i treba, ako vec koristis struju vodu vc, muring. 

ANASTASIA II:
To sa bovama je lakrdija i cista otimacina. Ali ocigledno im se moze i prolazi bar do sada. Uvek ce im doci oni koji vole HR more i obalu.
Oko Majorke je na primer sidrenje zabranjeno, ili se vezes za bovu ako je slobodna ili ako imas ukljucis dinamc position ili nastavis dalje. I pored svega imaju uvek nauticara vise.
Cenu diktira potraznja,uvek je tako bilo i bice.
Idu logikom bolje jedna jahta od 60 stopa pa na vise nego deset manjih.

neptun:
Sve je tako, mada ima tu i stvar sa carterasima. Sve je njima podredjeno. Njima nje skupa marina od 100e vece, kad ih ima 10 na brodu, koji nisu iz iste kuce.
A ovih sto dolaze svojim brodom je dosta manje,  pa na njih niko i ne misli.
Ja u gr. se zavucem u one lucice gde su domaci brodovi, pitam dal mogu tu da prespavam i niko mi nije do sad pravio problem, eventualno me zamole da se pomerim malo i to je to. Obicno tu uzmem o vodu, a struje imam uvek dovoljno, od sol. ploca i motora, a i ne trosim mnogo struje.
Cim odem negde gde su carterasi tu je druga prica. A i nisam bas odusevljen sa takvim drustvom. Moram cuvam brod kad uplpvljavaju i isplovljavaju, nocu obavezno buka..
A u gr. nisam naisao na bove, osim ispred taverni, al niko ne trazi pare. A oni bi mogli isto da stave kao hrvati, na svakom cosku. Mislim da je tu vise fora u stavu i zakonu. U gr ne smeju da naplate vez ako je to javni vez, mogu samo vodu i struju da naplate. Privatne marine su drugo. To mi deluje ok, na jadranu bas otimacina. Kocesije i ko zna sta sve. U cg. se isto setili, al tamo jos veci javasluk.  To gubi smisao plovidbe. Valjda je fora da se osecas alobodno, zato i kupujemo brodove.

ANASTASIA II:
Crna Gora je bre zajebancija od drzave. Nije vredna pomena.celu je preplovis za par sati. a naplacuju vinjetu kao da su nauticka velesila. Mene vise nece gledati a za druge ne znam.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju