Može da ugovori šta hoće, ali mu neće biti isplaćeno nego po "tržišnoj vrednosti".
Vi osigurate brod na 100.000 eura, a oni vam priznaju štetu na 60. Banda.
Pa kako ste uzeli premiju na 100 ako isplaćujete koliko vam se ćefne?! 
То је разлог зашто сам у претходном коментару написао да је то "сигурица" или нека врста минималног паушала.
Осигуравајућа друштва су то одредила тако да она увек буду на добитку, ма какве одштете да исплате. А Народна банка Србије, која је надлежна, то им је одобрила. Као и многе друге мере које је одобрила а које су све против интереса грађана, мислим овде на зеленашке камате на све врсте кредита, пре свега, а онда су ту и разни други пакети осигурања.
На пример, домаћа фирма због несигурне наплате тражи од осигуравајућих друштава у Србији да направе уговор по коме, ако фирма не успе да наплати од неког купца своје паре, од осигуравајућег друштва наплати, рецимо, 80%.
Ни једно осигуравајуће друштво у Србији то не ради.
Онда наша фирма направи такав уговор са страним осигуравајући друштвом и кад дође време да плати премију у иностранство, Народна банка Србије то не дозволи јер, сад цитирам: " Сва наша осигуравајућа друштва имају лиценцу на основу које могу да ураде такво осигурање!".
И ту почиње "вртешка".
Наша фирма тражи од Народне банке Србије да је ова упути на наше домаће осигуравјуће друштво које ће то урадити али то НБС не ради.
Онда наша фирма затражи и добије од више домаћих осигуравајућих друштава у писаној форми изјаве да одбијају да изврше такву врсту осигурања. То проследи у НБС и добије одговор: "Жао нам је, то морате да решите са осигуравајућим друштвима. Ми смо им дали лиценцу а није наше да их терамо шта да раде."
Међутим, и даље не дозвољавају да буде плаћена премија страном осигуравајућем друштву...
Ово што сам сада написао, тачно је од речи до речи, јер то се мени лично десило и одговарам за сваку овде написану реч.