E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Produzenje camca
kole:
A kako ćeš ti to da registruješ posle?
DuleN:
--- Citat: kole 26, 01, 2018, 15:51:17 posle podne ---A kako ćeš ti to da registruješ posle?
--- Kraj citata ---
Kao samogradnju 114
LSI:
Размишљам о томе како да почнем и шта да напишем као коментар...
Ја сам то урадио на свом чамцу, пре неколико година - нашироко и надугачко смо о томе испредали у мојој теми о чамцу од алуминијума.
Мислим да ми то искуство даје за право да се овде јавим с коментаром.
Међутим, ја сам то урадио пре ступања на снагу нових прописа о самоградњи, мада је и тад било обавезно пријавити све конструкцијске промене које могу имати утицаја на начин коришћења чамца и на безбедност путника и посаде. И ја сам морао да дам опис радова и низ фотографија да би све то ушло у досије у регистру како бих могао да обавим регистрацију.
Дакле, може се.
Али сад су захтеви строжи и уколико се закон буде примењивао стриктно, плашим се да таква измена неће моћи да се региструје, уколико не будеш доказао да је све урађено у пластичарској радњи која има одговарајући калуп за баш такво корито.
Милета, размисли, немој да улетиш у тако нешто па да после останеш без чамца.
Свидело се то нама или не, неки ред се полако уводи у област наутике и ако ми, наутичари, не почнемо да мењамо неке наше навике, сносићемо последице.
Има ту још нешто.
Чак и ако се превазиђе проблем регистрације после таквих радова, долази се до питања исплативости!
Сечење, израда новог корита - калупа (или само спајање делова), промена дужина даљинских команди... накупиће се ту много издатака. Треба све то добро сабрати пре уласка у радове. А кад све сабереш, онда томе треба додати још известан проценат трошкова које једноставно није могуће предвидети.
Дакле, Милета, најтоплије препоручујем да о свему веома добро размислиш. Можда је, ипак, паметније сав новац који би (по предрачуну) требало уложити у реконструкцију, оставити у страну, па још годину-две штедети, па онда продати чамац и купити нешто већи...
Познато је да се људи најдуже кају после одлука донетих на брзину...
budens72:
Zar nije bolje prodati obe,pa kupiti Dalmatinku ako je to vec cilj....?
Da se razumemo, Dalmatinka nije samo duza metar...i sira je 18cm...koliko god to malo zvucalo znaci prilicno... samo je problem sto uvek fali taj metar....koliki god da je camac
MiletaStamat:
Razmišljao sam ja i tome da prodam Istranku i tražim Dalmatinku, ali najeftinija Dalmatinka koja se pojavila na oglasima je 3.900 eura, da moju ISTRANKU prodam ne znam koliko bih dobio. Možda maksimalno 2000, sa motorom možda i 2700,mada ako neko hoće da da 3000 eura, odmah je prodajem sa sve motorom, komandama, bimini tendom i prikolicom. ali sve je to AKO. Znači obrni okreni kratak sam za više od hiljadarke, Ovako istranku imam, kupio još jednu, skoro je dobio na poklon, od nje ću iskoristiti Kabinu, da kod sebe napravim nadkabinu, zadnji deo će se iskoristiti da se napravi krmena platforma, a središnji deo za produženje. Nećete verovati ali taj zahvat me neće koštati više od 500 eura. Ne računam tu svoj rad, jer to radim iz ljubavi. Radionica JD Nautika Sefkerin je registrovana za popravku i održavanje čamaca od stakloplastike, tako da ću dobiti dokument u kojem će pisati da je sve odradjeno po propisima, verujem da neće biti problema da preregistrujem Itranku, sa dužine 5 m, na dužinu od najverovanije 6 metara. Naravno konsultovaću se prvo s kapetanijom da vdim šta je još potrebno da uradim da bi mi priznali radove. E sad kolika je razlika u ceni onoga što ja radim i onog što bi mi radili majstori pokazuje i računica: Zvao par pastičara i kažu da se uradi nadkabina od 350-500 eura, krmena platforma oko 350 eura, produženje sa izlivanjem novog korita od jednog metra 500 eura, plus farbanje i još ponešto, možda bi izašlo i 1500-2000 eura i vidi se računica, a još sam radim sa par drugara, pa to mi je uživanje.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju