Autor Tema: Dali promeniti elisu  (Pročitano 9685 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pendula

• Mali od Roštilja
  • www.mojaladja.com
Dali promeniti elisu
« poslato: 26, 03, 2014, 09:44:11 pre podne »
Dobar dan svima.Nov sam na forumu a inace sam stari jeli vas pratim duze vreme.Imam camac glisersko korito sa kabinom 4.90m.Na njemu se nalazi johnson 60 hp 1982 dva cilindra.Camac je tezak 450kg.Kad se vozi nas dvoje on jedva izglisira a kad nas je troje rije vodu nikako da iskoci iz nje.E sad elisa na motoru je 15x12-1/4.Prepodstavljam da je to teretna.Pitanje:ako stavim brzinsku dali ce bolje da izglisira i koje su dimenzije za brzinsku da bi znao sta da trazim.Hvala unapred svima.

Van mreže Qsha

• Titelski sokozder
  • Pol: Muškarac
  • Mirno more ne stvara dobre mornare...
  • Brod tip: ELAN 402 gt
Odg: Dali promeniti elisu
« Odgovor #1 poslato: 26, 03, 2014, 10:19:06 pre podne »
Prvo proveri u kom je polozaju trim-ugao cizme u odnosu na camac,a inace ta tvoja elisa nije teretna,tako da bi on trebao da izlisira sa tom elisom sigurno ako je dobar motor,a kad bi stavio elisu sa vecim korakom tek onda ne bi izglisirao

Van mreže SALE NB

• Drekavac sa Srednjih voda
« Odgovor #2 poslato: 26, 03, 2014, 11:39:43 pre podne »
Tvoja elisa je 12 1/4 x 15, što je standardna elisa za taj tip motora, a taj motor bi trebao da te izgura u glisiranje i sa 5 ljudi u čamcu - ako je sve ispravno.

Proveri prvo samo elisu, moguće je da proklizava. Skini elisu i proveri gumeni blok koji je uliven u srce elise. ako po ivicama postoje znaci topljenja ili pukotine, elisa proklizava i moraće na reparaciju.
To možeš da ustanoviš i prilikom pokušaja izglisiravanja, ako motor ulazi u visoke obrtaje, ali čamac ne dobija na brzini. Osećaj je sličan kao kada na automobilu proklizava kvačilo.
Naravno, elisa bi trebala biti fizički neoštećena, pogledaj da li su sva pera elise pod istim nagibom ili postoji neko drugo oštećenje.

Ako motor ne dobija obrtaje, to znači da negde gubi snagu, treba proveriti menjač (da li je i kada poslednji put menjano ulje u čizmi, proveriti da li je ušla voda u menjač, proveriti gumice i dihtunge), i naravno dihtunge, karburatore i svećice na samom motoru.

Taj motor bi trebao da se igra sa čamcem od 450kg, trebalo bi da može da nosi 2-3 ljudi u čamcu i još izvuče skijaša iz vode bez problema.
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Amigos

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #3 poslato: 26, 03, 2014, 12:09:13 posle podne »
Taj camac treba da leti sa tim motorom i tom elisom.

Proveri da ti nije duplo dno puno vode. To drasticno povecava tezinu camca i utice na performanse.

Van mreže pendula

• Mali od Roštilja
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #4 poslato: 26, 03, 2014, 14:37:22 posle podne »
evo ovako:kompesija je dobra 10,elisa nije ostecena niti proklizava guma dobra na njoj,duplo dno suvo ko barut ,karburatori uredi i dihtunzi.eee jedino sto propusta vodu u cizmu ne mnogo svake sezone menjam ulje i ono je belo zato sto ima vode.E sad neznam nisam pametan.

Van mreže Qsha

• Titelski sokozder
  • Mirno more ne stvara dobre mornare...
  • Brod tip: ELAN 402 gt
« Odgovor #5 poslato: 26, 03, 2014, 14:53:33 posle podne »
A polozaj cizme u odnosu na zrcalo?jel imas neku sliku mozda?gde se vidi penta na camcu?

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #6 poslato: 26, 03, 2014, 16:22:27 posle podne »
nesto tu debelo nije u redu ... da ti nije trup zarastao u travu ? stoji li antilagin jos na trupu ?

Van mreže pendula

• Mali od Roštilja
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #7 poslato: 26, 03, 2014, 17:10:24 posle podne »
evo tacne oznake elise MICHIGAN 012038.po tom broju sam ja dosao do dimenzije 15x12.1/4,jel nema nista vise na elisi.a sto se tice ima anti algin i on je u vodi od maja do oktobra posle je kuci,a ugao je na drugu rupu ako nesto znaci posto je motor skinut pa nemogu da ga slikam na camcu.

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • sledece godine u ovo doba bicemo milioneri
  • Marina: Savska Oaza
« Odgovor #8 poslato: 26, 03, 2014, 17:57:20 posle podne »
Dijametar elise od 15 inča je prilično velik a opet 12 i kusur korak je prilično teretan odnos ..tebi bi više odgovarala za taj odnos elisa malo manjeg dijametra recimo 13 a korak (pitch )bez problema i 17 .
nikad kravata nikad stalni posao

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • sledece godine u ovo doba bicemo milioneri
  • Marina: Savska Oaza
« Odgovor #9 poslato: 26, 03, 2014, 18:00:40 posle podne »
Jamaha od 50 konja na čamcu 500 kg nosi upravo elisu 13,1/2 dijametar a 17 korak .slučajno moj drugar  ima takvu kombinaciju i zajmio mi tu elisu da probam !
nikad kravata nikad stalni posao

Van mreže SALE NB

« Odgovor #10 poslato: 26, 03, 2014, 18:22:14 posle podne »
Elisa sa promerom 15 inča ne može da se montira na taj motor, smetala bi kavitaciona ploča.

Elisa Michigan 012038 je standardna elisa za taj motor 12 1/4 x 15. Pendula je samo pogrešno naveo oznaku.

http://boatpropellers.iboats.com/Michigan_Wheel-Michigan_Match_Aluminum-Propellers/012038/

Najsporija elisa za taj motor je 13 x11.

Nije do elise, s obzirom na sve što smo do sada saznali, rekao bih da je menjač zakovao. Kad se primeti voda u menjaču, nije dovoljno samo promeniti ulje, već treba sprečiti prodor vode.
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže pendula

• Mali od Roštilja
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #11 poslato: 27, 03, 2014, 07:54:11 pre podne »
Ljudi dali je moguce da je do menjaca,on radi bez ikakvih problema to sto primi malo vode to je za celu sezonu.A ako je do toga moze li neko da mi objasni sta to malo vode radi u njemu pa da on slabije ide.pitam zbog toga sto razmisljam sta mi je pametnije ako je do menjaca da ga rasturam a ako otklonim dolazak vode koja je jako mala i opet isto slabo ide ode mi sezona.ili da kupim neku yamahu od 70hp dvotaktnu ali onda moram da secem zrcalo posto mi je johnson kratka noga a yam.. duga.Sta da radim pojma nemam.

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
« Odgovor #12 poslato: 27, 03, 2014, 08:02:20 pre podne »
nije do menjaca sigurno. A kako motor radi? jel osetis da se gusi?

Van mreže pendula

• Mali od Roštilja
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #13 poslato: 27, 03, 2014, 08:37:31 pre podne »
u leru prima gas opasno a kad vozim imam osecaj na punom gasu kao da mu fali moze se reci da gusi.Doduse preploslo leto isao je dosta bolje a ovo leto zadnje kao da mi je neko oduzeo 10hp

Van mreže Amigos

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #14 poslato: 27, 03, 2014, 08:39:43 pre podne »
ni slucajno ne rasturaj menjac !  nije ni malo jednosatvno to uraditi na tom motoru, a bilo bi potpuno gubljenje vremena.