Ti ,Lazo si kao ovi iz Eu...
Sve tumačiš kako tebi odgovara ,a ako ti drugačije odgovara,istu stvar tumačiš drugačije...
Kako može da ide Božić,pa nova godina?Koliko ja znam u Srbiji je zvanično u upotrebi gregorijanski kalendar...e tu ide prvo ide božić pa nova godina.. Ali Naša crkva(SPC) još uvjek koristi računanje po julijanskom kalendaru...Tako da Srbima pravoslavne vjere prvo dodje nova godina ,a 7 dana kasnije i božić.. http://blog.blic.rs/275/O-nerazumevanju-julijanskog-i-gregorijanskog-kalendara
Njegoše, Njegoše!
Hajd' ponovo sve - od početka!
U Srbiji je zvanični kalendar gregorijanski.
Po njemu, rimokatolici (i ne samo oni, već i neki pravoslavci) Božić slave 25. decembra, a Novu godinu 1. januara.
Pravoslavci, zajedno sa svim ostalim gradjanima u Srbiji, dočekuju Novu godinu po gregorijanskom kalendaru 1. januara a Božić, po istom tom kalendaru, 7. januara.
Medjutim, po julijanskom kalendaru te iste datume prikazuju kao 25. decembar (Božić) i 13. januar (Nova godina).
Dakle, nema kod mene: sad ovako - sad onako.
To je baš tako!
Važno je da se slavi i važno je da se slavi što više.
Primenili bismo mi i Milankovićev kalendar kad bi on uveo da ove praznike slavimo npr. sa još deset dana zakašnjenja ili deset dana ranije. Ovako, sve se poklapa sa gregorijanskim,
pa nema smisla da prelazimo na ono što nam je dao Milanković (ovo shvatite kao podrugljiv komentar, da ne bude zabune). Jer, šta će nama kalendar u kome se Božić i Nova godina slave samo dva puta?