Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Delovi za vanbrodski ili zasto ce ova zemlja da propadne...

<< < (3/14) > >>

Kapetan:
sceko gresis...
ja kao fizicko lice kupujem u inostranstvu po MP cenama i placam njihov PDV (osim ako ga ne odbijem sto na Ebay ne mozes)...
trgovci  kupuju po VP cenama i ne placaju PDV strancima...

i sad kako je to meni jeftinije? ok ostaje trosak spedicije... al neka uzmu 5 bo(m/n)bina , 4 impelera , 3 kapice i moci ce da prodaju ovde po tim inostranim cenama .... veruj mi da je ovde skuplje recimo 20-30% ne bih razmisljao al sceko 400% ma daj ...

ako ne verujes ja kada narucujem kao firma iz SVB-a ali po MP cenama ,  fcc moja firma sa svim porezima carinama i slicno proizvod me izadje 10 % skuplje nego MP cena u SVB-u

.... i ja sam od skoro u trgovini i nase marze su bezobrazno visoke...

LSI:

--- Citat: Kapetan  05, 11, 2013, 18:08:48 posle podne ---
.... i ja sam od skoro u trgovini i nase marze su bezobrazno visoke...

--- Kraj citata ---

Slažem se da ima firmi koje još uvek rade sa visokim maržama ali njih je sve manje.
Medjutim, ima nešto što je mnogo više i od tih trgovačkih marži, a to je cena bankarskog kapitala. Ako se i složim sa tim da su marže bezobrazno visoke, onda ne znam koju reč bih upotrebio za bankarske kredite.

Jedna, nedavno uradjena analiza u koju sam imao uvid, pokazuje da manje od 8% firmi koristi bankarski kapital za finansiranje svog poslovanja. Više od 70% koristi sopstvena sredstva za razvoj. U svetu je to sasvim obrnuto.

Tako da, ponekad, mogu i da razumem kad neko na tržište izbaci proizvod sa visokom maržom - treba zaraditi za otplatu kredita.
Ali to mogu samo oni koji su ili monopolisti (po bilo kom osnovu) ili oni koji sisaju državnu sisu.

sceka:
Kapetane, PDV se placa Srbiji (cena robe + cena prevoza + carina pa na sve to 20%).

Ja sam lepo rekao da ova racunica vazi za male nabavke za firme. Kada kupac hoce da naruci neki deo (recimo neki dihtung) evo matematike:

- Cena dihtunga - 2 EUR
- Usluge speditera - 50 EUR (bez obzira na vrednost robe)
- Usluge DHL - 20 EUR
- PDV - 0,4EUR
- UKUPNO: 72,4 EUR

Ovo je matematika zvanicna i u skladu sa propisima. E sad, normalno da nikome ne mogu to da naplatim nego kupcu kazem da cu mu taj deo ili pokloniti ili u sklopu prve sledece velike nabavke (gde ce se troskovi transporta i spedicije izgubiti u ceni).

Evo jos jednog realnog primera (koji ja imam svake godine): Kalendari koje delimo besplatno nasim partnerima i kupcima - 150 kom. kalendara, cena - besplatno (zbog carine i osiguranja stoji vrednost 150 EUR uz napomenu samo zbog carinske procedure), carina - 0 EUR, PDV - 30 EUR, transport - 60 EUR, spediter - 60 EUR (tu je i lezarina i usluge); ukupno = 150 EUR !!! Znaci ja da naplatim skoro 1 EUR po kalendaru samo da naplatim placanja drzavi za nesto sto mi je stiglo besplatno !!!!! Ili kad bih naplacivao kalendare sa marzom od 10% cena bi im bila 2,22 EUR a cena istog u Nemackoj bi bila 1,25 EUR (1 EUR + 20% MwsT)!!!

Problem je da rabatna politika (marze) rastu sa prometom u prevodu mali promet-mala marza veliki promet-velika marza. Pravi i veliki trgovci zato odmah kupuju na veliko gde dobiju i dobru cenu i jeftiniji je uvoz a ukoliko ima i resertifikacija stranih sertifikata kod nas onda on uradi za celu seriju, pa se svi ti troskovi prakticno izgube u ceni. Zato sam i rekao da je malim firmama jako skup uvoz i normalno je da je puno jeftinije to kupiti sam.

sceka:
Jos nesto, ima tu za firme mnogo drugih troskova, LSI je rekao cena novca, pa najam prostora, pa knjigovodja, pa doprinosi, pa koji kurs Evra da racunam ako ce mi roba stajati na polici mesec, dva ili tri, ....

Nasi propisi (carinski, bankarski, poslovni, ...) su ustvari nasi grobari jer zatiru svaku mogucnost normalnog poslovanja.

Ja radim i sa Bugarima i kada ih pitam kako im je u EU odgovor je da nema nikakvih promena u obicnom zivotu ali da im je poslovanje sada neuporedivo lakse i jeftinije jer nema vise tih komplikovanih procedura koje su leglo za korupciju i kriminal! Ne zelim nista da kazem za EU ali mi makar sebi samima mozemo da olaksamo poslovanje ukidanjem tih procedura a ne da nam prodaju m... za bubrege sa nekom nazovi zastitom domacih proizvodjaca a ovamo strancu daju 10,000 EUR po radnom mestu!!!!

Kapetan:
ma sceko slazem se za sitne narudzbine...
ali ne verujem da ce ijedan trgovac da uzme samo dihtung, uzece jos nesto bas zbog tih 50 evra za spediciju... pdv je nebitan jer ga tamo odbiju ovde ga dodaju ... transport postaje sve beznacajniji ..

ovde ne pricamo o srafu gs554bc iz 1983 godine za seagull... vec o bonbinama za yamahu 8hp koji je jedan od najpopularnijih motora kod nas posle tomosa ... i to trebam da cekam 20 dana do sledece nabavke.... to je vrhunac bezobrazluka...

ja sam od pre par meseci trgovac (www.gusari.com).. marze su mi 1-5%, a celokupno poslovanje kosta oko 250 evra (knjigovodja i taxe razne)... veruj mi nemam potrebe za vecim marzama...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju