E, ovako treba... > Elektrika

Koliko kablova na relaciji motor - kabina

<< < (4/7) > >>

bugi:
Prvo i osnovno treba imati osigurac kod samog akumulatora kao sto kolega kaze. Taj debeli kabl kad se upali ode camac kao da je od papira. Moze ga nagristi mis,pacov...moze se slucajno prikljestiti,moze se od vibracija ostrugati o neku ostru ivicu...ma to je najvece zlo i treba ga obavezno provlaciti kroz buzir ako postoji mogucnost da se tako dovede do motora odnosno do table sa osiguracima ili do glavnog prekidaca.
Kontakte na tim kablovima treba krimpovati kako treba i stezati jako kontakte i povremeno kontrolisati jer se od svoje tezine i vibracija olabave.
Ko nema iskustva a pritom je kupio brod sa razvedenom instalacijom najbolje da ne dira jer nikad ne znas sta je prethodni vlasnik hteo. Mozda je negde predvideo led sijalicu pa razveo 2x0.5 pa se predomislio a novom vlasniku to dobro dodje da prikaci nesto drugo i eto belaja...

zankiki:
Vidi, trenutno sam povezao kormilo i cekam da mi naprave sajle od komandi pa imam vremena i cackam u medjuvremenu. Struja po brodu je lepo razvedena, kablovi su 2.5, jedino ste nema osiguraca nigde.

Imam novu osigurac tablu od yuga, u koju ide 10 keramickih osiguraca. Bice dovoljno. Planiram sve spojiti preko nje. Da li je osigurac od 8A dovoljan da izgori on a ne zica od 2.5 mm2 ?

Ovo ostalo sam sve shvatio. Kabel od 10-16mm2 od akumulatora do motora (za punjenje akumulatora i napajanje anlasera - sve kroz isti kabel), i na njega osigurac 60A. Isti takav kabel od akumulatora do osigurac table od koje se razvodi dalje. Za ostalo je dosta 2.5mm2 (paljenje, gasenje, obrtomer).

Koliko vidim svo osvetljenje je razvedeno sa 2.5, a ja svakako planiram staviti LED....

bugi:
Te zice su ti dovoljne ali povedi racuna da su na toj tabli za juga svi osiguraci redno spojeni
Sto se tice snage osiguraca mislim da je ok 8 A

zankiki:
Zvao sam na par mesta i niko nema kabel 2 x 10mm2, licna. Jel to nešto nestandardno ili da tražim dalje?

marke:
Teško da kabla 2x10mm2 ima kod nas u prodaji ali mogu se naći žice i ne mora striktno 10mm2, ako ima malo jači može (može i pun presek ali je teško za postavljanje i povezivanje). Takodje ja sam glavnu žicu za + provukao kroz baštensko crevo kao zaštitu. Naravno nije obavezno ali je mera opreza.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju