Autor Tema: skiperska dozvola- opšte važeća  (Pročitano 7705 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže tangabravo

• Rečni Drekavac
  • www.mojaladja.com
    • tangacharlie
  • Brod tip: mikrotoner-sailfish
  • Marina: ispod prozora
  • Veličina: 18 stopa
skiperska dozvola- opšte važeća
« poslato: 24, 09, 2013, 22:57:45 posle podne »
Znam da je bila diskusija o skiperima i polaganjmu ali nemogu nikako da nadjem gde beše pa me evo ovde. Daleko sam ja od toga da bih bio pravi skiper , ali pošto nameravam u bliskoj budućnosti da kupim krstaš od 11-13m i da sa njim plovim po  GR . TR , IT ,  španija ,malta ,  trebaće mi dozvola koju priznaju svi iz tog područja. Ja sada imam dozvolu za upravljača-rukovaoca čamca izdatu od ministartstva za infrastrukturu. U onoj diskusiji su pominjane neke hiljade NM koje bih trebao da imam pa  da mogu da pristupim polaganju , a kako da ostvarim te milje ako mi ova dozvola nevaži skoro nigde.Znači treba mi opšte priznata artija za male pare a za iskustvo zna se. Niko pametan neće da krene na Aljasku u bermudama i papučama. Unapred zahvalan na svim sugestijama i obaveštenjima. Čika Čarli. Dobro more

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: skiperska dozvola- opšte važeća
« Odgovor #1 poslato: 24, 09, 2013, 23:34:33 posle podne »
RYA ili Crna gora...

http://www.rya.org.uk/Pages/Home.aspx

RYA svi je priznaju .. nasa je cisto bacanje para.. sprema se ekipica od nas par da polazmeo na prolece... pa cemo se dogovoriti ...

Van mreže BataC

• Veliki rečni berberin
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #2 poslato: 25, 09, 2013, 18:18:58 posle podne »
    A ako u inostranstvu plovis na svom plovilu,da li se moze ploviti sa nasom plovidbenom dozvolom...

Van mreže Logic

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #3 poslato: 25, 09, 2013, 18:28:57 posle podne »
imam slicna razmisljanja i najblizi sam varjanti vegasailing.com   mada, posto planirate da kupite svoj brod mozda bi i varjanta preko vojske bila dovoljna jer je ubedljivo najjeftinija. naime, "kvalitet" dozvole je najbitniji kod iznajmljivanja a sve zbog pokrivanja kod osiguranja.

Van mreže tangabravo

• Rečni Drekavac
  • www.mojaladja.com
    • tangacharlie
« Odgovor #4 poslato: 25, 09, 2013, 21:43:11 posle podne »
Logic , pojasni molim te šta si mislio pod ovim preko vojske???

Van mreže tangabravo

• Rečni Drekavac
  • www.mojaladja.com
    • tangacharlie
« Odgovor #5 poslato: 25, 09, 2013, 21:45:46 posle podne »
Kapetane kopliko sam ja razumeo iz one diskusije o skiperima ta RYA varijanta je za Prave skipere a ne za papire samo

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #6 poslato: 25, 09, 2013, 22:41:36 posle podne »
Tangabravo

To sto imas od dozvole ti je apsolutno dovoljno za vlasnicku ladju,tvoju.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #7 poslato: 26, 09, 2013, 01:09:50 pre podne »
Kapetane kopliko sam ja razumeo iz one diskusije o skiperima ta RYA varijanta je za Prave skipere a ne za papire samo

RYA je sve i svaj u svetu jedrilica sto se dozvola tice... polaganje kosta 180 funti (220 evra)...

ajd deo po deo ... pored mnogih firmi i vojska povremeno odrzi te kurseve za skippera... za sad je to ok "teoretski deo", to drzi Sole i ok je... ali ... (ako se ne varam oko 500 evra)
msc je drama.. tutni im 500 evra i ne moras ni da slusas predavanja...
lamar 180 evra teorija praksa 10 tak dana oko 250 evra  ali ne izdaju papir , prednost je sto se zaista nauci sve sto trebas
vegasailing je opcija na koju ja idem (zavrsio sam lamar prkticnu i teorijsku) , ali ne znam koliko ce deki to organizovati kao pocetni kurs.. vegasailing organizuje RYA polaganje u Grckoj na prolece... cena ... ne znam

e sad zasto treba izbegavati domace skipereske dozvole... pa mozda je dovoljno reci podatak da brod ne moras ni da vidis , a more je pozeljno da si video na televiziji ... i dobijes diplomu ... i to svi znaju i polako nam zatvaraju vrata....

Van mreže tangabravo

• Rečni Drekavac
  • www.mojaladja.com
    • tangacharlie
« Odgovor #8 poslato: 26, 09, 2013, 13:53:33 posle podne »
Nije problem toliki u plaćanu koliki u vremenu . Znam ja za Lamar ali bih onda trebao da sam u BG a brat je krvavi Valjevac i pošto sam ve4zaqn za pitomce moram da sam svaki dan ovde. ( ja sam poi vokaciji džukelar i bavim se dresurom  pasa i od toga i živim . A ovo sa RYA pominjaste i engleske komande i druge ozbiljne stvari a ja u školi kec. Inače bih vbrlo rado u GR na polaganje ali sa protekcijom .

Van mreže tangabravo

• Rečni Drekavac
  • www.mojaladja.com
    • tangacharlie
« Odgovor #9 poslato: 26, 09, 2013, 13:57:39 posle podne »
Zorane , ove upućenije kolege u diskusiji rekoše da naše dozvole više niko u okruženju ne priznaje čak i djetići zajebavaju ??????? sha

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #10 poslato: 26, 09, 2013, 14:03:11 posle podne »
Zorane , ove upućenije kolege u diskusiji rekoše da naše dozvole više niko u okruženju ne priznaje čak i djetići zajebavaju ??????? sha

realno gledano zezaju hrvati, crnogorci ako im se bas zameris, a grci samo ako rentiras brod znaju da traze... ali sve se to polako menja jer osiguranja pritiskaju charter kompanije da proveravaju kome daju brodove , a onda ce osiguranja pritisnuti i drzave jer ti sa svojim brodom mozes da ostetis drugi brod mnogo skuplji od tvog a posle osiguranje placa...

Van mreže evrotec

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #11 poslato: 26, 09, 2013, 18:20:06 posle podne »
Znaci mogu i vozila da nedozvole da vozis sa domacim dozvolama
To zezanje je i izivljavanje tako mu se hoce
Boze izem ti oko

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #12 poslato: 26, 09, 2013, 18:47:57 posle podne »
Znaci mogu i vozila da nedozvole da vozis sa domacim dozvolama
To zezanje je i izivljavanje tako mu se hoce
Boze izem ti oko

cek ... jel bi ti pustio da u Srbiju udje stranac sa dozvolom za voznju kola , a znas da je kola video samo na slici ? pa naravno da ne bi ... iako sam nacionalista, nacionalni interes mi govori da su u pravu i da mi moramo da promenimo pristup obuci ...

ne znam da li kapiras da nas drzava daje dozvole za upravljanje brodovima do 100 BRT (bruto registarskih tona) onima koji nisu ni videli brod u  zivotu ????

Van mreže evrotec

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #13 poslato: 26, 09, 2013, 19:39:27 posle podne »
nikad cuo i te treba zatvoriti sto to rade a  ja mislio na dozvole za camce razonodu za koje u mnogim zemljama nije potrebna registracija i bilo kakva dozvola za plovidbu znam recices da mozes da ostetis drugo plovilo da ali ti i to neregistrovano i plovilo bez posedovanja dozvole osiguras a povoljnost ti je kod osiguranja ako imas dozvoli znaci manja premija.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #14 poslato: 26, 09, 2013, 19:50:09 posle podne »
nikad cuo i te treba zatvoriti sto to rade

svi to rade, jer je to po zakonu (lamar zato nikad nije izvadio licencu) .... u zakonu od uslova pise da trebas da imas 3 godine obican UMC... niko u zakonu ne trazi da si video brod od 100brt a kamoli da si plovio, ili imao ikakva iskustva sa takvim brodovima pa makar kao putnik...
meni je licno nudjena dozvola za 500 evra, nisam pristao, al znam neke koji su "mnogo veliki" i pristali su i sad im je to ponos i dika... to nam i ubi zemlju ...

dok recimo RYA trazi 2500 milja ukrcaja kao posada, 20 dana ukrcaja minimum , certifikat za VHF, certifikat prve pomoci ...

a  ja mislio na dozvole za camce razonodu za koje u mnogim zemljama nije potrebna registracija i bilo kakva dozvola za plovidbu znam recices da mozes da ostetis drugo plovilo da ali ti i to neregistrovano i plovilo bez posedovanja dozvole osiguras a povoljnost ti je kod osiguranja ako imas dozvoli znaci manja premija.

to je UMC, i to je druga stvar... mada bi i to trebalo malo poostriti ...