E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Problem
igorbos:
Jbg,kod nas je sve normalno,moze da prodje i bas tako treba...
no125
ffff
marke:
Još je dosta razloga zašto čamac ševrda.
Koliko vidim na avataru čamac vam dosta plitko gazi a ima visinu.
Vetar koji menja pravac i jačinu konstantno malo menja i smer čamca a uz to i voda koja teče vuče na neku stranu zavisno od brzine toka i smera što je takođe promenljivo.
Zato su i korekcije pravca neophodne. Pokušajte kad je mirno bez vetra da vozite u stajaćoj vodi, nekom rukavcu naprimer.
Kad čamac pogoni motor koji je iza njega to pomalo liči na ono kad stavite kraj štapa na kažiprst pa balansirate, morate stalno da pomerate prst ili ode štap u stranu. 114
marke:
Pade mi na pamet da pitam:
sha
Da li je motor vertikalno postavljen?
Ako je pod malim uglom a ne vertikalno hoće i to da vuče tamo-vamo. Mislim na ugao u odnosu levo desno a ne na "trim" (ugao po osi čamca). 114
mesechar:
Shevrda ko i svaki camac sa v koritom zamishljen je da ga pogoni motor od sedamdeset konja koji i na malom gasu ima yestok potisak i pegla svaku krivinu sa malim motorom nema sta da ga upravljuje i to je to i ja sa mojim gliserskim koritom ne mogu duye od pet sekundi da budem miran ,korigujem svaki cas ...malo vetar malo struje ....jedino resenje da kupis fosnu i napravis kobilicu sto duzu...ima da ide pravo ko tramvaj
trnigor:
--- Citat: Kapetan 11, 09, 2013, 09:18:10 pre podne ---
--- Citat: marke 10, 09, 2013, 23:23:58 posle podne ---Ovo ne imitira kobilicu već kormilo. Kobilica je fiksna a ovo se okreće baš kao klasično kormilo.
Rudder znači kormilo na Engleskom a to mu je ime.
--- Kraj citata ---
rudder jeste kormilo , ali u ovom slucaju imitira kobilicu i tako smiruje camac... kormilo sluzi samo za upravljanje kobilica za stabilnost i pravac...
@trnigor prvo i osnovno pravilo svi pokreti volana/kormila ili cega vec moraju da budu jako spori , svaki nagli pokret napravice vise problema nego koristi ... pokusaj da ga jako polako usmeravas...
ako imas polipropilenski konop, baci 30 metara iza camca vezanog za sredinu krme i camac ce se delimicno smiriti na "pravcu" ali i usporiti
--- Kraj citata ---
Sve to razumem kapetane ali ja bukvalno nepomeram volan on sam kao sto sam napisao u postovima skrece desno do odredjenog ugla i sam pocinja da se vraca u levo do odredjenog ugla
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju