@Arsa
Voda dolazi slobodnim padom (500 metara 3/4 creva) iz planinskog potoka (oko 0.5 bara je pritisak) ... potok ima svoje alge i slicno, ali nema riba , ima zaba, belouski, insekata ... kompletan ambijent.... tako da po meni voda nije bas "nova" ali nije ni stara jer je taj potok sa mesta gde uzimam vodu dugacak mozda 150 - 250 metara , sabira se tu nekoliko izvora i pravi taj potok ...
ideja je da ovih dana ubacim kokosiji stajnjak jedno 50 kila , koji bi trebalo da startuje proizvodnju fitoplanktona i slicno... ali ne zurim , kad odem gore sledeci put imacu vec razne testere pa cu videti sta je "zadata" voda...
Po nekim informacijama ... bunarska voda sa kokosijim stajnjakom (100 kubika 100 kila stajnjaka ) je spremna posle 2 nedelje ...
Sto se riba tice razmisljao sam o Saranima, a posto sam raniej to proucavao morace i jedan tostolobik , amur i slicno.... sarani ce ciniti 90% populacije ...
Za biljke se slazem ove godine cu pokusati da vidim kako funkcionise ta akvaponika .. ako uspe sledece godine pravim preciscivace po tom sistemu ... onda bih imao zatvoren sistem ...
donji video jeste reklama za tu radnju , ali jaaaaako dobro objasnjava akvaponiku i principe, bitna pric apocinje na 2:38 pa pogledajte tih par minuta, jako su interesantni ...
http://youtu.be/-z1kozprw8Y?t=2m38sne rece mi zasto si odustao od akvaponike ? meni se cini da je to resenje prilicno dobro za prociscavanje vode, jer meni izmena cele vode traje 47 dana sto je mnogo ...
identicnu ideju imam za te saksije za trsku kao i za hranilice za ribe (da sprece padanje hrane na dno), neka vrsta potapajuce, plitajuce platforme... sto se tice fakulteta, radmilovca i slicno.. da imaju znanje , ali nemaju u ekoloskom uzgoju .. njima je sve to rokaj hranu pa onda odnosi hrane, zagadjenja i slicno... a ja hocu zatvoren sistem ....videcu ako mogu da dodjem do nekoka.. ali znajuci kako sam prolazio sa strucnjacima za koze, mozda je bolje ne uplitati ih ... samo cu ti reci da je BeoCapra najveca kozarska firma prosle godien izgubila 300 jarica i nasi strucnjaci nisu mogli da identifikuju zasto ... toliko o strucnosti ... na zalost oni koji vrede su van zemlje , na srecu postoje mailovi ... meni su koze lecili kolege sa ostrva u hrvatskoj (kozar, samouk veterinar...) bolje od veterinara iz srbije ...
FAO Organizacija ujedninjenih nacija ima par publikacija gde objasnjavaju kako hraniti ribe sa zivotinjskim stajnjakom , koga imam u ogromim kolicinama... pa ce se eksperimentisati ...
http://www.fao.org/docrep/005/y1187e/y1187e34.htmili na slici

@Joja
tako nekako ... stim da treba naci sredinu ...
@didapatak
struja je na 15 metara od jezera/bare... ali sam ipak resio da pumpe za aeraciju, pretakanje i slicno rade na solar.. recimo ova pumpa za sat vremena navodno izbaci 4800 litara vode...
http://www.odigledolokomotive.rs/proizvod/potapajuca-pumpa-za-vodu-12v-dc-w-dcp-50-womax/drugim recima za 3 dana prebaci celo jezero tamo vamo ... pa kroz neke filtere , ugalj ovo ono .. videcemo .. a potrosnja 50 watti ... planirani paneli su 500watti .. jer bih sa tom pumpom radio i aeraciju (pumpa pa na vrhu sistem prskalica koje rasprsuje vodu iznad jezera...)
Na video je sistem od 3 ampera max.. kod mene ce biti 16 ampera max...