Autor Tema: Cime je najbolje zalepiti bocnu gumu na brodicu  (Pročitano 6626 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sci

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
  • www.mojaladja.com
Cime je najbolje zalepiti bocnu gumu na brodicu
« poslato: 29, 07, 2013, 01:52:28 pre podne »
Cime je najbolje zalepiti bocnu gumu na jedrilici? Bio je neki silikon cini mi se, ali se vremenom poceo odlepljivati pod dejstvom i trenjem bokobrana. Guma ima zljeb, a na jedrilici je zljeb (zub) sirine oko 2cm. Da li da lepim nekim silikonom, ili postoji neki lepak za gumu i plastiku (jedrilica je plasticna). Hvala na odgovoru 114
Vozi Miskooooo.....

Van mreže Sci

• www.mojaladja.com
Odg: Cime je najbolje zalepiti bocnu gumu na brodicu
« Odgovor #1 poslato: 30, 07, 2013, 21:51:10 posle podne »
Da li je moguce da niko nikada nije lepio gumu i plastiku na brodu?
Vozi Miskooooo.....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #2 poslato: 31, 07, 2013, 01:47:38 pre podne »
Da li je moguce da niko nikada nije lepio gumu i plastiku na brodu?

mozda i jeste ali neuspesno ...

1 pokusaj na gliseru Lahor je bio sa sintelon lepkom .. izdrzalo je recimo nedelju dana... naravno smirglana i plastika i guma...
2 pokusaj sa MOMENT lepkom ... izdrzalo malo duze...
3 pokusaj je sa prohromskim srafovima ... izdrzalo do prodaje dalje ne znam ...

nisam pokusao epoxy mesavine i slicno ... problem po meni je sto se na raznim temepraturama guma siri mnogo vise od plastike i sama pocupa lepak ...

kad bih ponovo radio stavio bih neki lepak za gumu ili epoxy , zategao celu gumu oko broda i sa dva srafa ankerisao krajeve tako da drzi vise sila (nateguntos, srafovi i lepak )...

Van mreže dragan titel

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #3 poslato: 31, 07, 2013, 11:18:52 pre podne »
 dodo ove dve nećeš ni primetiti gumu šala bokobran se ne lepi udri  šrafove ili pop nitne

Van mreže LSI

• Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #4 poslato: 31, 07, 2013, 12:07:21 posle podne »
Sci, ako ne želite da pričvrstite gumu zavrtnjima ili zakovicama, možete da pokušate još nešto.

Postoje takozvani trajnoelastični lepkovi.
Ima ih na bazi silikona, a i na bazi epoksidne smole. Raspitajte se u Siki ili Wuirt-u. U farbarama ima dvokomponentnih epoksidnih lepkova (Henkel, Bison...).

Možda je jednostavnije ako upotrebite neoprenski lepak (jednokomponentni) - pravi ga naš Tigar. Žute je boje ali ne znam kako se zove.

Van mreže Sci

• www.mojaladja.com
« Odgovor #5 poslato: 31, 07, 2013, 12:19:59 posle podne »
E ovo su pravi odgovori, hvla najlepse na trudu. Probacu da nadjem nesto od tih lepkova, jer mi ni fabricki nisu bile zakovice, pa to ne bih menjao. Pozdzdrav k5 thumbup
Vozi Miskooooo.....

Van mreže Jason

• Mornar
  • **
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Elan 545
  • Marina: Dorcol, Stara Centrala
  • Veličina: 5,50
« Odgovor #6 poslato: 31, 07, 2013, 16:21:01 posle podne »
Bolje nemoj da lepis. Tu se skuplja prljavstina, vlaga, treba da dise i da mozes da pridjes ispod gume da ocistis, a i da proveris da nije spoj dve plastike ispucao.  To je mozda i naj osetljiviji deo na plasticnom camcu. Samo zategni gumu (ne puno da zimi nebi pukla) i stavi jedan U profil na spoju...

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #7 poslato: 31, 07, 2013, 17:04:36 posle podne »
Kolega je dobro pojasnio...spoj korita i nadgradnje je najosjetljiviji na plaswticnom camcu...najbolje rijesi nekim inox obujmicama da mozes kasnije imati pristup...inace ljepilo za šoferšajbne je sasvim ok za takve stvari a kosta oko desetak eura ako bas zelis lijepiti

Van mreže Sci

• www.mojaladja.com
« Odgovor #8 poslato: 31, 07, 2013, 21:18:02 posle podne »
Danas sam upalio Yamahu 8ks, bukvalno sam zaverglao tri puta posle kojeg sam hteo da je otvorim, cistim smirglom svecice, sredjujem karburator itd, itd, ali ona bas tog treceg puta upali kao minaaaa kgk h44. Iskreno nisam ni promil ocekivao da ce upaliti posle skoro godinu dana, vukao sam tek reda radi, da se malo razmrda. Posle toga je palila iz prve, Yamaha je to jh hi. Sutra idem u prvu voznjicu motorom, pa cu da nakalemim i jedra, pa ce se vozimo ako bude neki vetric... sail.
  Sto se tice gume ona ide oko celog camca i ne znam kako bi je drzao U profil na spoju? Tacno je da je to osetljivo i da je dobro imati stalni pristup tom delu, jedino da se busi i guma i plastika pa da se nadju te obujmice....nemam pojma, videcu sta mi je ciniti...
Vozi Miskooooo.....

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #9 poslato: 31, 07, 2013, 21:32:03 posle podne »
Sci, niste mi odgovorili na mejl koji sam vam poslao danas pa ne znam da li ste ga uopšte videli.

Za slučaj da ga niste dobili, ponoviću samo jedan deo koji, verujem, može da bude koristan i drugima.

Dakle, ako se odlučite za lepljenje, koji god lepak da uzmete, izuzetno je važno da dobro očistite površine koje lepite. Kako plastični bok tako i nalegajuću površinu gume.
Ukoliko to ne uradite kako treba, ni jedan lepak neće biti od koristi.

Površine treba dobro očistiti mehanički (finom šmirglom) i dobro odmastiti. Tek posle toga treba naneti lepak - često se lepak nanosi na obe površine i često je potrebno ostaviti izvesno vreme da lepak "odreaguje" pa tek onda pritisnuti gumu uz bok. Dobro je pritisnuti spoj čitavom dužinom nekim stegama i ostaviti izvesno vreme.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #10 poslato: 31, 07, 2013, 21:35:28 posle podne »
... jedino da se busi i guma i plastika pa da se nadju te obujmice....nemam pojma, videcu sta mi je ciniti...

e to sam ja uradio sa prohromskim srafovima koji imaju onu polukruznu kapu i bilo je ok ... prodao sam camac al mislim da dan danas stoje ... a gumu mozes da skines kad hoces u tom slucaju ...

Van mreže Sci

• www.mojaladja.com
« Odgovor #11 poslato: 31, 07, 2013, 22:35:11 posle podne »
LSI, hvala na mailu, malopre sam stigao i tek sada ga video, ako se odlucim za lepak poslacu vam uzorak, ako ne, onda srafim kao Kapetan. U svakom slucaju hvala na savetima, pa se vidimo na vodi, ja od sutra spartam....
Vozi Miskooooo.....

Van mreže Sci

• www.mojaladja.com
« Odgovor #12 poslato: 12, 09, 2013, 13:52:20 posle podne »
Uradio sam kombinovano, silikon i inox srafovi na par mesta i drzi kao besno. Kad budem hteo da skidam nije problem, jer silikon ne drzi nista specijalno 114
Vozi Miskooooo.....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #13 poslato: 12, 09, 2013, 19:49:18 posle podne »
 thumbup

i vidi nece glava da te boli dok je guma zilava... kad pocnea da bude krta (5-10 godina) samo promenis gumu i vratis stare srafove !