Da se i ja malo umesam,
, materija farbanja mi je dobro poznata, ali u auto industriji ( radi sam to 18 god). Sto se tice pripreme i lakiranja kako plasticnih tako i metalnih delova tu nemam problem, ali oko izbora materijala za plovne objekte e tu sam tanak
. Licno moj Fiberline ( plasticno korito) cu ofarbati bojama i lakovima za automobile, naravno dvokoponetnim pa cu videti kako ce se ponasati u vodi. Jedna stvar koja me kopka i interesuje je taj antialgin (sa njim se nisam nikada susretao), da li je on neophodan uopste, i kako to izgleda kada se nanese, kako se nanosi itd
,..Ja sam imao ideju da deo koji je u vodi, kao i ostatak lepo ofarbam, isaram po volji i lakiram 2K bezbojnim lakom i da antialgin zaobidjem. Da napomenem i da mi je ovo prvi malo ozbiljniji camac
i da isto tako se srecem prvi put sa restauracijom istog.
Gosn Akers , obično se ne stavlja prajmer lak na podvodni deo zato što dolazi antialgin pa nema potrebe , ali ko ima viška para i vremena a i leđa , može slobodno staviti i prajmer lak , samo što u tom slučaju mora biti obrušena površina da bi se uhvatio anti algin i sigurno se ne će ljuštiti ni guliti poštoje je naneta na obrušenu površinu, a svaka i slovima svaka farba će da spada ako se nanese na podlogu sa sjajem tj. ne brušenu
Metalni objekti se farbaju na sledeci nacin
1.Priprema povrsine
2.Nanosenje osnovnih premaza željene debljine suvog filma
3.Nanosenje lakova iznad vodene linije
4.Nanošenje Antifaulinga ispod vodene linije
Poliesterski,Aluminijumski,Prohromski objekti
1.Priprema povrsine
2.Nanosenje Pur prajmera na celu povrsinu
3.Nanosenje lakova iznad vodene linije
4.Nanosenje Antifaulinga ispod vodene linije
Napomena Antifailing se ne moze naneti direktno na lim ili poliester.Kod metala mora biti nanent osnovni premaz pre aplikacije Antifaulinga.Kod poliestera,aluminijuma takodje se ne sme naneti direktno na povrsinu vec se mora naneti pur prajmer ili prajmer namenjen za Aluminijum,cink,prohrom
Prajmer lak ne postoji
Prajmer je osnovni zastitni premaz
Lak je zavrsni premaz koji osim estetike stiti osnovni premaz od atmosverskih uticaja.
Ja sam u zadnjih desetak godina naneo Antifaulinga na preko 60.000m2 sezdeset hiljada kvadrata pa imam poprilicno iskustvo.
Antialgin je obavezan na slanim vodama a takodje se dosta upotrebljava i na slatkim vodama.
Namena Antifaulinga je visestruka.
1.Stiti korito od algi,skoljki itd
2.Smanjuje otpor i stedi gorivo