Nautika opšta... > Nautičke reportaže
Prva plovidba, Belegiške ade-Tisa/Titel 29.06-09.07.2009
broker975fx:
Ovog puta ka Tisi sa Formoze krećemo malo ranije i bez razvlačenja, srećni što je vreme vedro i obećeva lepu plovidbu. Međutim situacija se vrlo brzo menja i počinje da duva vetar praćen kišom, svo vreme oblaci iznad nas se komešaju i počinju da stvaraju tenziju. Ponovo palim oba motora kako bi se što pre dokopali mirnije vode Tise. Dunav još jači nego kada smo kretali iz Zemuna nekoliko dana ranije. Kod Slankamena regulacije potopljene ne vidi se čak ni mreškanje vode a njihovo prisustvo potvrđuje GPS koji za mene koji tu nikada nisam bio jedna izuzetno korisna sprava te hvala Peri :drinks: Prelazimo nulti kilometar i brodić prosto poleće na istom gasu gde sam u dunavu jedva imao 4 km sada odjenom imam 8km na h. Ono što smo odmah primetili je temeperatura vode koje je bila 23c naspram dunavkih 17c. Sonar je dakođe beležio značajao prisustvo ribe pune više nego u Dunavu. sve je postalo mirno i tiho, voda je zaista neverovatno zelena jedini bedak je što je i ovde dobar deo šume potopljen. Stajemo da se kupamo i malo izblejimo, imam utisak da voda ne teče i da mi sidro ni ne treba, kao da silina Dunava vodu vraća u Tisu. Sve u svemu mnogo je lepo.
broker975fx:
Prišli smo Titelu na oko 10 km, međutim pristati se ispostavilo dosta nezgodno. Bila je nedelja i svako moguće mesto je već bilo zauzeto. Vodostaj nije dozvoljavao da se pristane uz kamenitu obalu, plaža do pola suncobrana potopljena. Odlučujemo da se vratimo koji kilometar nizvodno gde smo šacnuli zgodno mesto za pristati. Pristajemo i od lokalaca saznajemo da je prodavnica na 100m i da je to selo Knićani. Tu smo proveli noć a sutra dan se opskrbili namenicama i dopunili tankove vodom. Lepo mesto i ako ti netreba gorivo nije loša alternativa umesto Titela. Pošto je bio lep i topao dan odlučujemo da ga provedemo na sidru na kupanju pa smo krenuli lagano nizvodno tražeći neko lepo mesto kojih ovde ima bezbroj. Dok smo se brčkali u mirnoj i toploj Tisi sustigli su nas i veterani sa kojima smo se dan pre toga rastali na Belegišu i sada lagano rasterećeni snžnog Dunava plove uzvodno Tisom.
broker975fx:
Kasno popodne izašli smo iz Tise i sada sa lagano se se spustili na Formozu koja je i dalje bila pusta. Nizvodna brzina na oko pola gasa je bila oko 12 km i ovom brzinom kilometri su prosto leteli. Kada smo prišli plaži bili smo zbunjeni koliko se za par dana smanjila. Tamo gde smo ložili vatru sada pod vodom ipak plaža nam je delovala još slađe. Tu smo izblejali još koji dan u kome su se smenjivale vremenske prilike i neprilike. Upoznali smo još po koju posadu koja je krnula uzvodno Dunavom i videli jednog nemca sa čamcem duplo manjim od našeg koji je potegao očigledno ka Crnom moru. Sve u svemu bilo je odlično, prešli smo oko 105 km, sa prosečnom brzinom od 6,5 km na h. Ovaj prosek samo malo nabili naravno u povratku. Negde pred Zemunom sam popalio oba motora i malo ih nagazio da vidim koliko će ići i bogami GPS je pokazao 20,5 km na h. Ova brzina mi je delovala kao da ću poleteti. Sa gasom na nešto manje od pola brzina je bila oko 11, 12 km na h. Uplovljavanje u dunavac je isto lep doživljaj, nekako se osećaš fino kad lađu dovodiš na vez sa koga si krenuo. Ovakav osećaj nikad nisam imao u kolima.
zoki novus:
lepo bogami
pa cak i kad ne pecas :)
deda:
Auuuu,matori krivolovci!!Uhvaceni na delu!!!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju