Nautika opšta... > Nautičke reportaže
Prva plovidba, Belegiške ade-Tisa/Titel 29.06-09.07.2009
broker975fx:
Došlo je vreme za naš prvi duži izlazak na vodu. Od mnoštva opcija gde ići po savetima nekoliko članova ovog foruma odlučili smo se za put ka Tisi i Titelu. Kako vremenska prognoza kao i vodostaj dunava nikako nisu bili naklonjeni odlučili smo se da je za naš prvenac ovo možda najprikladnija destinacija uključujući tu i mogućnost lagodne popune istrošenih zaliha klope pića ali i goriva. Pripreme su relativno lagano protekle izuzimajući tegljenje klope, pića i čorbe. Za prvi put sam zaista zadovoljan količinom svega što smo poneli (sem goriva :) ) i sem jedne manje dopune hrane u principu nismo oskudevali ni u čemu, ovde je svakako značilo poprilično kampersko iskustvo.
Obaveze su nas tog ponedeljka naterele da ipaka pomeramo početak plovidbe za popodnevne sate ali kako je vreme bilo dosta nestabilno odlučili smo se da prespavamo na Lidu i sutra dan krenemo za nas u tom trnutku jednu totalnu nepoznanicu. Nismo baš bili zadovoljni zbog ovog pomeranja i izlaska na vodu tek oko 18h ali ipak smo bili presećni što se ne vraćamo kući i što smo krenuli makar tog prvog dana prešli i 100m. Veče na lidu bilo je fenomenalno
broker975fx:
Pošto je osvanuo predivan dan bez i jednog oblačka sa Lida, razvlačeći se sa Lida opet krećemo oko 13h i na veliki Dunav izlazimo u trenutku kad već uveliko kreće navlačenje oblaka nad beogradom i Zemunom. Okupljeni tim početkom plovidbe ni ne primećujemo šta se na nebu dešava ali tu je naš savetnik u vidu Dede koji se javlja i kaže da mu se nikako nesviđa to što vidi na nebu i savetuje da požurimo i sklonimo se negde kod Vojnih bašta. U tom trenutku kreće vetar i solidno jak pljusak, ulazimo u rukavac i tu čekamo da se vreme malo smiri. Posle smo skapirali da smo mi praktično prošli ispod oblaka koji su napravili solidan potop u BGd. Nama je bilo opušteno ali opet smo izgubili dosta vremenena. Pošto sam po svaku cenu hteo da izbegnem noćnu plovidbu sada je definitivno trebalo požuriti kako bi do Belegiških ada gde je trebalo da noćimo stigli u neko pristojno vreme. Iako su mi svi govorili da je neka normalna satnica do tamo oko tri tri ipo sata plovidbe jesno je bilo da će cifra pre biti duplirana. Dunav je bio užasno jak i sa dizelom neki max brzina je bilo ako 3km na h. Bilo je tu naravno i ne iskustva jer smo se malo bukvalno držali one drš se plovnog puta, posle smo i to skapirali pa se brzina nešto malo popela. Sve u svemu da bih postigao 4-5 km na h morao sam da gazim i jamahu 9,9. Dunav je zasta bio jak a tenziju su nam konstatno stvarali oblaci koji su se navlačili a imali smo utisak da smo u stalnoj trci sa njima. Nekoliko puta tog dana napravili smo kraće konsultacije sa Dedom :drinks:
broker975fx:
Sve u svemu posle više od šest sati plovidbe oko pola osam najzad dosežemo do Belegiških ada koje zbog visokog vodostaja nikako ne izgledaju onako kako smo očekivali. Prolazimo prvo ostrvo a onada vidimo naše mesto na špicu druge ade koju je zoran pre neki dan slikao. To je bilo to, mesto ko naručeno sa malom vrlo intimnom peščanom plažom i mestom za idealalno pristajanje. Plaža prazna, na sredini mesto za logosku vatru, donešena suva drva za potpalu, sve prosto idealno i pusto. Iako smešna kilometraža i na nekih tridesetak km od BGD osećao sam se kao da sam u drugoj dimenziji, što u neku ruku i jeste. Pada odmor od puta :) i dogovor da ovde ostanemo barem još jedan ceo dan pre nego što krenemo dalje preme Titelu. To barem se pretvorilo u to da smo se u ovo mesto prosto zaljubili i da ne bi Zokija 022 a bogami i Dede ovde zamalo da ostanemo ceo godišnji odmor
broker975fx:
sve u svemu ovde nam je bilo mnogo dobro i rado ću se ovde vraćati ali sledeći put po nadam se malo nižem vodostaju
Danube scallywag:
Па ово је Клемпина стара лађа :dance: много леп брод :good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju