Autor Tema: Barža kao brod za stanovanje  (Pročitano 9132 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže STG

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
Odg: Barža kao brod za stanovanje
« Odgovor #15 poslato: 15, 03, 2013, 17:08:00 posle podne »
Doticna je postala sinonim,bar kada je lokacija u pitanju.Mislio sam na obalu sajkaca

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #16 poslato: 15, 03, 2013, 17:32:31 posle podne »
1 obavezno zovi kapetaniju i vidi koje su ti opcije za registraciju, sve ti od toga zavisi ...

ladja je odlicna !!!

ako treba pomoc za prevoz zovi , dolazimo u rangu mornara pomocnika !

Van mreže Das Boot

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #17 poslato: 17, 03, 2013, 16:44:28 posle podne »
Prijatelji...

Dakle ovako, u nekoliko reči... Uprkos tome što i sam izbegavam (koliko je moguće) da mi nešto postane opsesija, neke stvari mi u tome svesrdno pomažu...

Okvirno sam se raspitao okolo o par zanimljivih pitanja, koja ste inicirali... Carina, PDV, troškovi registracije, potom porezi & ostalo, NIKAKO nisu zanemarljive stavke, medjutim, ono što me definitivno zbunjuje jesu propisi. Na žalost, niko (bar za sada) od merodavnih ne može da mi objasni i pruži validnu informaciju, da li mogu jednostavno da ŽIVIM na svom koritu i kad mi se ćefne, odem ovamo ili onamo. Nebitno da li će u početku to činiti neko ovlašten ili u neko dogledno vreme i ja sam. A problem je u sledećem: proda se neka nekretnina, menja se stan za manji (za ne daj Bože), potom se SVE uloži u nešto što je vrlo neizvesno... Pa ljudi, ne nameravam ja da bitišem na nekom vezu u Beogradu !? Poenta je i jeste u BEKSTVU od civilizacije :(

Imao bih još štošta, ali ću se ovom prilikom samo zahvaliti na pozitivnim "kritikama" i mišljenjima. U ovih par dana sam detaljno "prošetao" forumom i ODUŠEVLJEN sam. Svaka čast  llll

Posebno zahvaljujem Kapetanu na ponudi "za prevoz". SVAKAKO će je neki Srbin "doterati" ovamo. Ovu, na koju sam se nameračio ili neku drugu, ali jedna će imati trobojku na krmi. Svakako će trebati bar godina da to bude ono što već odavno imam u glavi, ali kako god... Hvala Kap.

Van mreže Sci

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #18 poslato: 17, 03, 2013, 17:13:04 posle podne »
Ljudi zive i na splavovima, pa sto ti ne bi mogao na brodu. Niko ti ne moze zabraniti da zivis gde i kako hoces, zato i ne znaju te propise, jer i ne postoje. Ja cu celo leto provesti na maloj jedrilici i oploviti Dunav kroz Srbiju, sto podrazumeva i spavanje i zivot na istoj, logicno je da i ti mozes to isto, samo na nesto vecoj ladji 114.
Vozi Miskooooo.....

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #19 poslato: 17, 03, 2013, 19:07:36 posle podne »
Живети на броду је само по себи врхунац који неки љубитељ реке може да постигне. О идеји нашег новог пријатеља са форума не бих зато дискутовао. Брод који ће купити биће резултат његових жеља и могућности, па ни то не бих коментарисао.
Али осврнуо бих се на део приче око пријављивања.

У складу са чланом 3. Закона о пребивалишту и боравишту грађана (“Сл. Гласник РС”, бр. 87/11), пребивалиште је место у Републици Србији у коме се грађанин настанио с намером да у њему стално живи, односно место у коме се налази центар његових животних активности, професионалних, економских, социјалних и других веза које доказују његову трајну повезаност с местом у коме се настанио, док је боравиште место у Републици Србији у коме грађанин привремено борави ван места свог пребивалишта, дуже од 90 дана.

Пребивалиште (домицил) служи како би бирач могао да остварује своје бирачко право у месту свог пребивалишта, а порески обвезник је дужан да настанак пореске обавезе пријави надлежном пореском органу према седишту или пребивалишту.

Разликујемо законски и нужни домицил. Нужни се заснива независно од воље лица, по сили закона. Законски домицил примењује се за војна лица, судије, малолетну децу и др.

Пријављивање пребивалишта и промена адресе стана извршиће се у року од 8 дана од дана настањења, односно промене адресе стана. Одјављивање пребивалишта грађанин је дужан да изврши пре његовог напуштања.
Грађани који бораве ван места свог пребивалишта дуже од 15 дана, а не користе услуге смештаја угоститељских објеката, дужни су да пријаве боравиште и да се непосредно пре одласка одјаве. Уколико лице намерава да борави у иностранству дуже од 60 дана, дужно је да пре одласка пријави одлазак у иностранство.
Наведене пријаве и одјаве пребивалишта и боравишта подносе се општинском органу унутрашњих послова, а у месту ван седишта општине - месној канцеларији, која их без одлагња доставља општинском органу унутрашњих послова. Пријављивање, односно одјављивање врши се на обрасцу који поред података из личне карте садржи још и пол, занимање, место и адресу на коју се пријављује и име станодавца, затим и место и адресу ранијег пребивалишта и места у које се одлази.

Као што видите овде се крије узрок дилеме са којом сте се суочили.
Нисам нашао неку новију верзију овог закона (не значи да не постоји) али поредећи овај који сам навео са текстом закона објављених у "Službenom glasniku SRS", br. 42/1977 i 25/1989, видим да се у основи није много мењала процедура пријава и одјава.

У тексту нисам нашао да се било где помиње могућост пријаве прибивалишта или боравишта на пловећем објекту (ваљда се плазило од претпоставке да свако има "нормално" пребивалиште, а ако негде пребива или борави привремено - за то се подносе пријаве надлежној канцеларији МУПа. Вероватно зато они којима сте се обратили до сада нису могли да одговоре недвосмислено, јер пребивање или боравак на броду није предвиђен законом.

Зато верујем да ћете морати да пријавите неку "фиксну" адресу, а да ћете приликом поступка регистрације брода морати да наведете место где ће брод бити усидрен. Е, сад - у складу са новим прописима, брод ћете моћи да региструјете само тамо где имате пријављено стално пребивалиште и тако смо ушли у зачарани круг.

Не знам како ћете ово решити са нашом администрацијом и мислим да ће бити веома занимљиво да чујемо како ћете решити ову заврзламу.

Van mreže Das Boot

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #20 poslato: 17, 03, 2013, 19:29:47 posle podne »
Bravo LSI!

Upravo to je srž problema. Budući da sam u sadašnjem "domicilu" ni tamo ni ovamo, odnosno najlogičnije matične kapetanije bi mi po defaultu bile Apatin ili Senta, dugo smo prijatelji i ja razmatrali ovu problematiku. Usput, vrlo imponuje Vaš smisao za detalje, glede propisa, budući da ponekad neka "sitnica" ume debelo da zagorča život.

Elem, tzv. "fiksna" adresa bi mogla ostati sadašnja, subotička. Privremena, recimo namenski uradjena tipa odjava-prijava, Apatin ili Senta svejedno, takodje. Medjutim, predmet spora i jeste u tome, "a šta kada se preseliš na ladju?" Nit' si tamo, nit' ovamo. U redu, računi, kompletna pošta, papiri i sve što treba, stizaće na tzv. "domicilnu" adresu, ali kao stanovnik na vodi sam zapravo NLO. Nepostojeći. Kao nekakav begunac. U Holandiji je to rešeno perfektno. Zvanična adresa je BROD po svojoj registraciji. Prijava-odjava ide preko kapetanija i nema nikakvih nejasnoća. Nema ni rizika. Sa druge strane, kod nas, vrlo je rizično ulaziti u investiciju takvog obima, a da se ona ne može koristiti na način kako je zamišljena, odnosno zbog čega je i nastala.

Kako je zamišljeno, Apatin bi radio sve potrebne prepravke, adaptacije, registraciju i ostalo. Analogno tome, on je domicil. Problem nastaje onda, kada se nadjem duže od 90 dana van "domicila", i dalje u nečemu što smatram "svojom kućom", a prijavljen...? Gde? Drugim rečima, kako objasniti da zapravo kupujem kuću, kao sav "normalan" svet, jedino što ta kuća nije baš "normalna", tj, "otpluta" tako, s vremena na vreme, kojekude...

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #21 poslato: 17, 03, 2013, 19:50:28 posle podne »
Pa ako te Vucic ne potkaci pre nego sto strovalis tolike pare za starca Focu od stotinu ljeta svrati do ulice crvenjh fenjera i napuni kabine ako mislis da ti se vrati bar nesto para!
Uostalom i tako to radis iz zadovoljstva..

Van mreže Das Boot

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #22 poslato: 17, 03, 2013, 19:56:09 posle podne »
 stri Zoki...

Zanimljivo da Holandjani (ma šta mi o njima mislili) uopšte ne prave problem boravka tog tipa. Osnovna pitanja su: Imaš stan (brod) gde ćeš boraviti? Imaš primanja (nisi njima na grbači)? Sedi i uživaj... Ali ja neću u tudjinu pod stare dane... no125

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #23 poslato: 17, 03, 2013, 19:59:25 posle podne »
   Mislim da se opterecujes necim sto kod nas , jednostavno nije reseno !! Doteraj ti ladju , sredi je , a sve ostalo se da resiti !1 Ljudi zive na splavovima po 9 meseci godisnje , mislis da se prijavljuju i odjavljuju !?
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Das Boot

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #24 poslato: 17, 03, 2013, 20:04:20 posle podne »
Biće tako, prijatelju... Na opštu polzu. Samo Bože zdravlja!  j1