Bravo LSI!
Upravo to je srž problema. Budući da sam u sadašnjem "domicilu" ni tamo ni ovamo, odnosno najlogičnije matične kapetanije bi mi po defaultu bile Apatin ili Senta, dugo smo prijatelji i ja razmatrali ovu problematiku. Usput, vrlo imponuje Vaš smisao za detalje, glede propisa, budući da ponekad neka "sitnica" ume debelo da zagorča život.
Elem, tzv. "fiksna" adresa bi mogla ostati sadašnja, subotička. Privremena, recimo namenski uradjena tipa odjava-prijava, Apatin ili Senta svejedno, takodje. Medjutim, predmet spora i jeste u tome, "a šta kada se preseliš na ladju?" Nit' si tamo, nit' ovamo. U redu, računi, kompletna pošta, papiri i sve što treba, stizaće na tzv. "domicilnu" adresu, ali kao stanovnik na vodi sam zapravo NLO. Nepostojeći. Kao nekakav begunac. U Holandiji je to rešeno perfektno. Zvanična adresa je BROD po svojoj registraciji. Prijava-odjava ide preko kapetanija i nema nikakvih nejasnoća. Nema ni rizika. Sa druge strane, kod nas, vrlo je rizično ulaziti u investiciju takvog obima, a da se ona ne može koristiti na način kako je zamišljena, odnosno zbog čega je i nastala.
Kako je zamišljeno, Apatin bi radio sve potrebne prepravke, adaptacije, registraciju i ostalo. Analogno tome, on je domicil. Problem nastaje onda, kada se nadjem duže od 90 dana van "domicila", i dalje u nečemu što smatram "svojom kućom", a prijavljen...? Gde? Drugim rečima, kako objasniti da zapravo kupujem kuću, kao sav "normalan" svet, jedino što ta kuća nije baš "normalna", tj, "otpluta" tako, s vremena na vreme, kojekude...