E, ovako treba... > Brodski motori
Struja na brodu
slavkor:
Pozdrav, jako dugo se nisam javljao pa da iskoristim priliku bar malo da pomognem oko elektro instalacija.
- Automatski osiguraci koji se koriste za kucne instalacije za naizmenicnu struju(220v) oznake C ,mogu da se koriste i za jednosmernu struju (12v). Sasvim korektno,licno sam koristio. A i dosta su jeftiniji od namenskih jednosmernih.
-Slazem se u potpunosti sa predhodnim tekstovima-savetima za elektro instalacije i jos da dodam -Treba lemiti sve kontakte- nikako luster kleme,uvrtanja zice,selotejp izolacija itd... sto sam vidjao po camcima. -Poz.-
Pingvin44:
postoje hilzne koje se krimpuju kao zavrseci pf provodnika. Isto postoje i sasvim korektne izolovane spojnice koje se krimpuju. Ja licno ne volim lemljenje u instalacijama ove vrste. Fakat osiguraci i mogu i koriste se isti kao i za naizmenicnu. Ali postoje i oni za jednosmernu koje bi koristili da nisu skuplji. Ovako i ovi rade posao.
sale.m79:
Samo krimpovanje u hilznu pa u stezaljku koja ima nazubljeni cesalj i osiguravajuci sraf.
Lot kod opterecenja i grejanja hoce da klekne i razlabavi kontakt.I svakako jednom godisnje dotegnuti srafove.
Kapetan:
pri koriscenju 220v na vezu prvo i osnovno je otici i raspitati se u upravi marine koji su uslovi i ogranicenja ... pa tek onda sve ostalo...
nama se desavalo na marini da su tri broda u isto vreme drzala upaljene klime celo leto i kad dodje neko i prikljuci malu brusilicu iskoce svi osiguraci ...
nekako sam smatrao , kao licnu moralnu obavezu, da kad dodjem na marinu iscupam kablove brodova sa klimom ... neki se posle toga zalili da im se ucrvljalo sve u frizideru ... cudni ljudi ...
Pingvin44:
Lepo je ako marina moze finansijski da podrzi brodove koji bi da se greju kvarcnim grejalicama na vezu, da bojlerima greju vodu, kuvaju na ringlama itd.
Ali to vuce mnogo vece ulaganje u samu instalaciju na marini. Pa angazovana snaga koja mora da bude odobrena od distribucije. Itd. Cisto sumnjam da u Beogradu postoje takve marine koje ce svakom brodu dati prikljucak na vezu takav da on moze komotno da ga koristi kao kod kuce za sve te potrosace bez da ugrozi bilo koga pa ni marinu koja bi onda sigurno svake zime, po postojecem tarifnom sistemu, ulazila u crvenu zonu pa i placala kWh struje mnogo vise. Mozda i gresim, u tom slucaju kapa dole.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju