E, ovako treba... > Brodski motori
Struja na brodu
Misha D:
--- Citat: Pingvin44 15, 03, 2013, 14:42:07 posle podne ---Daleko sam ja od strucnjaka.
Dule imas li ti naizmenicnu instalaciju na brodu a da je fabricka? Isto bih pitao i Mishu D.
--- Kraj citata ---
imam, a dobio sam i projekat izvedene instalacije na holandskom sha, u nacrtane elektro simbole u shemi se bas i ne razumem. no125
Pingvin44:
Elektrosimboli verovatno nisu na holandskom pa ih i nije problem procitati.
A bilo bi zanimljivo videti je jer je to prakticno projekat izvedenog stanja elektroinstalacija na jednom Linsen brodu. Meni bi bilo zanimljivo da vidim.
--- Citat: Dule 15, 03, 2013, 15:30:06 posle podne ---Na utičnicama ne piše ništa.
Imam industrijsku utičnicu i kabl za nju kada se uzima struja van broda a preko nje uključujem i agregat.
Struja spolja isključuje sklopku za pretvarač.
--- Kraj citata ---
Mozda ne pise na uticnicama ali pise u projektu broda, knjizi, uputstvu za koriscenje. Negde je proizvodjac rekao sigurno koliko maksimalne snage daje ta uticnica. Verovatno je dao i preporuku kolike snage i te sijalice smeju da budu. Nije ni svako grlo za svaku sijalicu.
Tu sklopku koja prebacuje pretvarac/spoljno napajanje ti okida faza a mguce i nula(?) sa obale.
Ima tu svasta nesto da se prica. Od odabira osiguraca koji postoje posebno za naizmenicnu struju posebno za jednosmernu (iako su ovi za jednosmernu struju dosta skuplji a svi kazu da mogu da se koriste ovi za naizmenicnu i da je isto). Pa onda izrada neke valjane distribucije i odabira logicnog i prakticnog mesta za tu distribuciju. Semiranje i izrada razvodnog ormana. Zastita/uzemljenje. Odabir provodnika. Terminali na kraju provodnika. Polaganje provodnika. Zastita provodnika (creva, kanalice). Odabir potrosaca. Sklopka za obala/brod ko hoce 220 na brodu. Pa baterijska polja i odabir pravih.
Naravno da to moze bilo ko....
Ne znam da li taj novi zakon koji prica o samogradnji trazi i valjan projekat elektroinstalacija napravljen od licenciranog elektroinzenjera. Mozda da im posalje neko mail sa upitom? :)
broker975fx:
--- Citat: Dule 15, 03, 2013, 23:35:35 posle podne ---Zaboravio sam jednu važnu stvar koja je bitna za brod ali je za kuću nebitna.
Svaki fabrički panel sa osiguračima za 220 v ima i REVERSED POLARITY indikator.
Ako se upali znači da faza ne ide preko osigurača. Ide nula.
Na brodu je sve verovatno dobro vezano, ali ako se na obalu vežete običnom viljuškom ili je neko tamo pogrešno vezao polove možete imati problem ako dodje do preopterećenja ili kratkog spoja.
Isti slučaj i sa agregatom.
--- Kraj citata ---
Da to je meni Tihi namestio i sada ako lampica gori ja izađem i okrenem viljušku na obali, ova struja na 220v mi nije nikako jača strana, doduše da budem iskren ni ova druga
sale.m79:
Zato postoje prikljucnice( pro uto, uko tuko ili industriske da se ne mesa nula )Po meni najsigurniji nacin je nulovanje.FID je odlicna stvar a dali je koristite pravilno.Dali redovno pritiskate malo dugmence.
A i sad se postavlja pitanje postavljanje minus pola na oplatu broda za 12v.
I dali je masa iz naponske uticnice ( zemlja ) na istom potencijalu sa pontonom marine.
Misha D:
--- Citat: Dule 15, 03, 2013, 22:20:15 posle podne --- Miša bi mogao da skenira svoju šemu i da je postavi.
Koristilo bi mnogima.
--- Kraj citata ---
Tih shema ima nekoliko (za 12V,za 220V), od nedelje ci otici do broda da ih uzmem, ovih dana me lomi grip.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju