E, ovako treba... > Brodski motori

Struja na brodu

<< < (3/7) > >>

Pingvin44:
Daleko sam ja od strucnjaka.
Dule imas li ti naizmenicnu instalaciju na brodu a da je fabricka?  Isto bih pitao i Mishu D.

Pingvin44:
Na sta je povezano glavno uzemljenje?
Koji je bio presek fabricke instalacije?
Koliki su ti automatski osiguraci?
Jel ti sve to na 220 radi samo preko pretvaraca?

IKA:
Fidova sklopka bi trebalo da je neizostavni deo instalacije.Toliko je bezbedna da me u kući već nervira izbacivanjem kod i najbanalnije neispravnosti na instalaciji.

Pingvin44:
Dakle sama instalacija se ne razlikuje mnogo od onoga sto imamo kod kuce sem sto su provodnici verovatno negorivi. Presek provodnika je isti. Osiguraci su manji (10A a ne 16A) ali i to je verovatno jer svaki potrosac ima svoj osigurac a i svetla su manje snage nego sto su sijalice kod kuce. Verovatno da za svaku uticnicu imas odredjeno ogranicenje koliki potrosac sme da se ukljucuje i to sigurno ili pise cak i na njoj ili pored nje ili pise u papirima od broda koji se dobiju pri kupovini od fabrike.
Imas li spolja uticnicu (agregatsku/industrijsku), nazovi je kako god hoces.
Kada iskljucis pretvarac na brodu da li se preko sklopke automatski dovod prebaci na tu uticnicu?
Bilo bi zanimljivo znati na sta je prikljuceno to glavno uzemljenje posto je bilo mnogo rasprave o tome gde je najbolje prikljuciti ga a ponarovito jer tvoje korito nije metalno...
Funkcija fidove sklopke je prosta. Pri bilo kakvoj promeni na nuli iskljucuje fazu ili tri faze, kako gde.
Zamislite da ostanete bez nule ali su vam zato sve tri, ili jedna faza prisutna?
Znam jednu registrovanu marinu u Zemunu koja nema fidovku uopste. Kazu jeftinije bez fidovke. Pa dobro....

oblak:
Kod mene na Baylineru su uzemljenja povezana na jednu klemu ispod same industrijske uticnice. Nisu spojena ni na sta... Svaki potrosac koji radi na 220V ima svoj osigurac. Potrosaci koji rade na 12/220V (bojler, frizider..) imaju duple osigurace. Frizider ima rele koji kad dobije 220 prebaci sam sa 12 na 220V. Bojler ima dupli grejac. Gajtani uglavnom do 1,5 kvadrata...dal su samogasivi nemam pojma, ako plane znacu lol

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju