Mnogi vlasnici brodova sa brodskim motorima i preko zime ne vade svoja plovila.
Da li motor startujete i kako to radite?
Da li ste ispustili vodu i motor ne dirate do proleća?
Ako startujete povremeno nakoji način to radite i koliko dugo motori rade? U kom režimu?
Ja sam pred zimu nasuo antifriz u motor.
Međutim, povremeno sam palio motor i puštao ga da radi oko pola sata a nekada i duže. Iskreno, mislim da sam tada više praznio nego dopunjavao akumulatore.
Pre više od mesec dana bilo mi je neko društvo na brodu pa smo iskoristili lepo vreme i isplovili. Vratili smo se posle 5 ili 6 sati i sve je funkcionisalo dobro.
Vožnja lagana na 1800 do 2000 obrtaja.
Od tada ga nisam palio između ostalog i zato što su do juče akumulatori bili prazni.
E sada nisam siguran da li sam zeznuo stvar sa tim povremenim paljenjem pošto su mi se akumulatori ispraznili.
Ovo baš nije direktan odgovor na pitanje ali da ne bih otvarao novu temu pišem ovde. Ako pisanju nije tu mesto, admini neka ga bace gde treba.

Zanima me koliko dugo u situaciji kad nema dopune akumulatora zimi (preko solara ili 220 v), isti mogu biti u funkciji?
Konkretno, moji sa akomulatori Ca/Ca od 85 i 71 Ah. Prvi je 800 ampera a drugi 400.
Nije problem dopuniti ih. Juče sam napunio jedan a sada se puni drugi. Ali šta je bolje. Da se motor u opšte ne startuje ili da se povremeno aktivira? Naravno kada je temperatura više dana u značajnom plusu?