Elem evo da se javim, imao sam prilike da vidim jedan viamare i jedan freesun (mislim da je to isti djavo kao
). I posle 3 godine upotrebe na RECI (Namerno pisem velikim slovima jer je reka za razliku od mora "pitoma sredina" tj nema soli koja nagriza sve zivo). Elem... oba camca su posle 3godine gotovo razlepljena i to po fabrickim spojevima. Tako da ti camci ne vrede nista.... Lepo je ovde u temi neko napisao... Bezi sto dalje od PVC kineza... btw lepljenje je gotovo nemoguce... a kvalitet izrade je lep u toj meri dok se ne spusti u vodu... posle par meseci izgleda kao da je koristen 5 godina. (Prenosim impresije coveka koji je posedovao viamare, a dok sam ja razgledao neke yamahe, kod jednog prodavca sam zatekao 2010 godiste freesun kome su se raspale one bombe pozadi... tj ona spicasta plastika je skroz popucala.... i poceo da se razlepljuje po fabrickim "varovima".... covek je takodje potvrdio da ne vrede 100 eura a kamoli oko 1000 koliko im je maloprodajna cena.... Sve u svemu evo iz iskustva vlasnika istih... to je bacen novac...
možda... kod nas u Skopju je jedan dućan doneo neke kineske s Alu patosom, sve je otišlo, a neznam samo koja marke je bila... inače sin koristi Kajak PathFinder 3-4 godine, (baš viamare)
uglavnom na moru, da kucnem u drvo nije imao problem ; drugi problem je imao prošlog Augusta, izašao je na otvoreno more kod Sithonije (Toroneo) u Grčkoj, pa mu je neki talas pokvasio sve, kajak je otvoren i dugačak... otišao mu mobilni, ali to je druga stvar, trebao je da nosi onu torbicu za hranu i u nju mobilku..
.. inače imao sam dosad uglavnom kineske ( ali TAJVAN) PVC čamce, Sevylor, i to baš PVC 0.8mm. Najveći čamac od PVC mi je bio Jugoplastikin Atlantik, 2.8m, s Tomosom T3.5... PVC je bio dobar, folija "1.0 mm; kupio sam ga 1989, ali već 1990 na prvom letovanju mi je malo pustilo na uzdužnom spoju, fabrička greška, uspeo sam lepo to sam da sredim i koristio sam ga bez problema, baš na moru, prodao sam ga 1999 za 350 DM; Upravo PVC je zakon za more, otporan je na so. Već odavno oko 15 godina koriste i neki specijalni PVC , veće gustine, tvrđi, ali može biti složeniji za lepljenje. Ova obična PVC folija se sada koristi samo za lagane čamce za plažu, ali koriste vrlo tanku, 0.5 do 0.6mm najviše, zato sve to nevalja..