E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

poređenje cena za brodiće od 3mm i 4mm lima

<< < (3/5) > >>

sale.m79:
 Ma cini vam se.A i nije zabranjeno da budes brljiv. Ali vise puta, neznam.

dalibor:
Najjeftinije izađe kabinas ili kako ga nazivaju fensi plastični nautučari "frižider". Tu dolazi do izražaja Duletova priča.
Imam teču bravara neki stari projekat pa udri.Sve prave linije,da čovek pomisli ,i nije neki problem.
Međutim: kada odete kod bravara kao što je majstor Ika ili neki majstor njegovog kalibra, dođe do izražaja ona narodna
"srce hoće dupe klokoće".
Zaobljene linije ,presečene cevi kao ukrasi,rol barovi. kape nad kabinom kao da su od plastike rađene,i da ne nabrajam u nedogled kakvih sve opcija ima.
Nije ista cena praviti ram za ponton gde majstor ti odrapi cenu 80 centi po kili.I brodić sa Packetove slike u limu po jusu ili u limu od 3mm.
Po meni brodski lim 3mm je sasvim ok. materijal koji sa dobrim održavanjem uz maksimalno eksploatisanje može da traje 3-desetak godina.
Lično ih znam nekoliko čiji čamci imaju od 25-30 god. Uradjeni u Smederevu ili Maršal Tito brodogradilištu još uvek su dobri.
A što se tiče podvodne linije,lim je na nekim mestima maksimalno iskokan 1mm i to u prednjem delu pramčanom i u zadnjem krmenom.
Mislim da je to zanemarljivo u odnosu koliko su čamci voženi i koliko se uživalo na njima.
Samo redovno održavanje i nema problema. sajkaca

mossi:
Cena ruku za deblji lim nikad nije ista kao za tanji.
(osim ako se ne ide onom koliko materijal toliko ruke, jer tada ide proporcija)

Deblji materijal uzima danak u veštini, vremenu, potrebnim aparatima,
a i dodatnoj manipulaciji, barem na manjim brodičima se komplikuje težim komponentama.

E sad.. koliko ljudi toliko ćudi.
Meni razlika od 1000e na konačnih 20-25k je prihvatljiva.

E da.. najteže je kompletno završiti brod,
a ne ono brod u čeliku, pa ću ostalo polako, taj se NIKAD ili skoro nikad, ne završi!

hi

zorter:
Mnogi se rukovodimo mislju da je bolje uloziti tih 1000-2000 eura razlike u opremu nego u korito. Pa nista nije vecno a i nakon nekog vremena se pozeli nesto vece, bolje.

Kapetan:

--- Citat: dalibor  03, 02, 2013, 20:01:15 posle podne ---Međutim: kada odete kod bravara kao što je majstor Ika ili neki majstor njegovog kalibra, dođe do izražaja ona narodna
"srce hoće dupe klokoće".

--- Kraj citata ---

znajuci Ikine cene ovo nije cinjenica...

ujedno ja ne smatram da brod kosta 1/3 korito 1/3 oprema 1/3 motor....

Struja celokupna moze da se odradi sa akumualtorima za 200-300 evra
Voda , wc, kuhinja - 300-400 evra
Enterijer 500-1000 evra
Elektornika 500-1500 evra

naravno ako se koriste materijali za siroku upotrebu , a ne mahagoni i slicno...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju