The world of sailing - Svet jedrenja > Vesti iz sveta jedrenja i jedriličarstva
Kurs za Operatera (i licencu) VHF radio stanice - zima 2013
Sci:
Koliko je meni poznato u Srbiji rekreativci ne mogu da polazu i dobiju srpsku dozvolu za VHF brodsku stanicu. To je omoguceno kapetanima recne flotile, tj. profesionalcima.
STG:
--- Citat: Sci 28, 06, 2013, 20:57:55 posle podne ---Koliko je meni poznato u Srbiji rekreativci ne mogu da polazu i dobiju srpsku dozvolu za VHF brodsku stanicu. To je omoguceno kapetanima recne flotile, tj. profesionalcima.
--- Kraj citata ---
Tacno tako,zasto bi i bilo drugacije?
Ako polaze ko voli,da je ima u ormanu ili da kaze komsijama gubi svaki smisao.
I da,vazi na celom toku Dunava,priznata od svih podunavskih zemalja,mi drugo i nemamo.
Sci:
Tacno tako, ali je tacno i to da i rekreativac moze da potone, pa i da se udavi, a tacno je i to da bi voleo da javi kolegama sa ostalih brodova da je doziveo havariju i da je u opasnosti.
VHF stanica sluzi za bezbednost plovidbe, a ne za ukras i ormane, druga je stvar sto neki ljudi apsolutno nemaju svest o bezbednosti i potrebi da na nju obrate paznju. Zato je nekima VHF stanica luksuz i ne sluzi nicemu, a ja recimo planiram letos na otvoreno more, posto nisam profesionalac ne treba mi znanje niti VHF stanica, stvarno je smesno i raspravljati o ovoj temi na ovakav nacin, suvise je neozbiljno, a smatram da smo svi ovde ozbiljni ljudi.
Ne pisem ovo da bi raspravljao sa bilo kim, ali cinjenice i fakti su nepobitni, VHF stanica pomaze kako profesionalcima tako i rekreativcima, ako imaju dozvolu i potrebno znanje da se koriste njome...
A kad ona zatreba cesto su zivoti u pitanju...
STG:
Bez namere da ulazim u neku dalju raspravu.
Vise je nego neozbiljno reci da radio stanica danas nema nikakvu ulogu u plovidbi,tj recnom saobracaju,bas naprotiv,ali...
Sedi na bicis(ili jos bolje camac ako je u vodi,a zasto ne bi bio...),ukljuci stanicu,idi od Pancevackog mosta do Medjice,i cuces cemu sluzi,tj kako je ljudi koriste.Hiljadu puta je bilo reci o tome.
A za to otvoreno more...
LSI:
Bez želje da se na bilo koji način stavljam na stranu jednog ili drugog, rekao bih da je brodska radio stanica potrebna na svakom čamcu, bez obzira na veličinu, da li ima kabinu ili ne, da li služi za dnevne ili višednevne potrebe.
Pisali smo već o tome. Po meni, to je stvar bezbednosti.
Ne treba da nam pogled zaklanja činjenica da danas postoje mobilni telefoni. Već sam u jednoj prilici rekao: nema mnogo onih čije brojeve imam u svom mobilnom koji će se nalaziti u blizini mesta na kojem ću se ja nalaziti kad jednom zaplovim. Ali brodsku stanicu bi trebalo da čuje neko ko se nalazi na nekoliko stotina metara ili na par kilometara od mesta na kojem ću biti onda kada mi nečija pomoć bude potrebna.
Sasvim je druga stvar kako se kod nas koriste stanice koje postoje i šta se može čuti preko njih. Svašta. Ali, rekoh, stanice ne služe za svašta nego da se javimo onome kome je pomoć u tom trenutku potrebna ili da se obavestimo o nekom drugom momentu koji može da bude značajan za našu bezbednost ili bezbednost nekog drugog.
I onda ćemo se opet vratiti na pitanje cene. Kažu - bezbednost nema cenu. To je samo delimično tačno. Sve ima svoju cenu. Pa tako i svako od nas mora da zna čemu stanica služi i šta sa kojom stanicom može da uradi. Od toga će zavisiti i koliko para će odvojiti za stanicu.
A da se preko stanica ne bu čulo svašta, dobro je da ljudi završe kurseve ili da makar na svoju ruku pročitaju priručnike koji se time bave, tako da stanicu koriste samo onda i onoliko koliko je to nužno.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju