Autor Tema: Vremeplov-da se podsetimo kako je bilo nekad  (Pročitano 14737 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Vremeplov-da se podsetimo kako je bilo nekad
« Odgovor #15 poslato: 18, 11, 2012, 16:11:21 posle podne »
Dajte neke slike da vidimo usput šta bi sa Kapetanovom regatom do ni manje ni više delte  nutss

sitna deca... a sledece godine ocekujemo prinovu pa i sledeca otpada ...

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #16 poslato: 18, 11, 2012, 17:38:22 posle podne »
Čestitam drugar onda - jbg ti ćeš morati na kraju da kupiš putnički brod da ih sve smestiš jh

Van mreže Terca

• Veliki Rovac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #17 poslato: 18, 11, 2012, 22:27:11 posle podne »
Koja godina je u pitanju ?
23.Regata ne znaci mnogo onima koji nisu bili prisutni .
Fotke ?

Ako me sećanje ne vara, to je bila 1998.

Terca je i tu regatu prošla... i nama znači, iako još  nismo  grandpa

I male stvari su velike, kada se gledaju izbliza.

Van mreže moma-stosic222

• Opaki rečni podnevni dremljivac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #18 poslato: 18, 11, 2012, 23:06:17 posle podne »
*

Postovanje svim forumasima  clap

Ovog puta ne bih da mnogo pisem o Regatama "Ilustrovane Politike", pre svega zato sto sam vec opisao toliko tih dogodovstina sa tih Regata, koje vecina od vas cita - to znam ! Ovog puta bih osvezio temu sa autenticnim fotografijama sa Regata "Ilustrovane Politike":

Kao i svake godine plovio sam sa Sevom uvek u drustvu, cuge vezani i tako 14 dana.
 A zatim smo ja i Ljilja sledecih 14 dana plovili sami na Djerdap i nazad do Beograda.

Samo sam jednom ucestvovao u vucenom sastavu, cisto iz radoznalosti ! Samo solo ili sa drustvom,
 je plovidba po mom ukusu

Plovidba kanalima je POEZIJA !

Ovo se zove "plovidba po tepihu"! Dogadja se ! Ja sa Sevom sam eskivirao "plastove" trave,
ali uvek sam prolazio bez vecih problema.

Prevodnica je IZAZOV za mnoge. Svaki put sam uzivao u prevodnici kao u pozoristu.
Strah da se ne ogrebe svoj camac, je kod mnogih prioritetniji od camca pored sebe !
Zatim je prisutan STRAH, narocito kod zenskog dela posada. Nepoznavanje rukovanja
sa camcem, posebno kada duva vetar, kod mnogih je problem ! ITD.

114 m4
I bilo je i trajalo je. I svi bi da se ponovi, a ono traje i bez da se desi ... !

Van mreže Slovenac

• DrinskoSavski Brčkaroš
  • Jugo,Jugo, rodna grudo...
« Odgovor #19 poslato: 19, 11, 2012, 13:09:16 posle podne »
voleo bih da,dozivim ovako druzenje.
Pozdrav svima!

Van mreže moma-stosic222

• www.mojaladja.com
« Odgovor #20 poslato: 19, 11, 2012, 14:00:01 posle podne »
*

Gos-in Slovenac, dobar dan  114

Evidentni problem je sto Regate "Ilustrovane Politike" ne mogu se vise nikada ponoviti ! A evo zasto :
   1) Svi regatasi su dobijali besplatnu kolicinu benzina za celu Regatu !
   2) Ujutru na obali regatase je cekala dovoljna kolicina vruceg hleba, jogurta, mleka, pa i medenjaci, napolitanke i keksovi iz "Bambi" - ja, secam se.
   3) Tri majstora iz "Tomos"-a iz Kopra su sa gliserom pratili Regatu i popravljali motore na licu mesta, ako je trebalo.
       - U slucaju da bilo koji camac iz sastava Regate ostane bez pogona, obaveza komandnih brodova je bila da ga slepa bez naknade do maticne marine.
   4) Esrada pevaca i muzikanata je takodje pratila Regatu i uskladjivala svoje muzicke programe.
   5) Marketing proizvodjaca piva ( "Jelen", "Zrenjaninsko" itd ) su bili aktivno prisutni sa izdasnim kolicinama. Itd-itd ! I sve besplatno ! Ako uzmemo da je brojno stanje camaca bilo oko 300-350 pa puta neki prosek od tri clana posade, a bilo ih je mnogo vise, pa sve jedno to je oko 1000 ljudi.

Razmislite: da li danas moze da se tako nesto organizuje !?!

114  m4
I bilo je i trajalo je. I svi bi da se ponovi, a ono traje i bez da se desi ... !

Van mreže tomicbanee

• Dugouhi obalski proždrljivac ( ćevapožder )
  • **
« Odgovor #21 poslato: 19, 11, 2012, 16:28:40 posle podne »
Evo, kako je izgledao "uvod", koji je napisao čuveni novinar Ilustrovane politike,
Branko Djurica, mislim daleke 1975. godine, kada su novinari Ilustrovane politike sa Čika Budom
Krastavcem i Čika Ikom Petrović obišli planiranu trasu za prvu regatu:

"Tu je - kao u Tisi - voda opet postala smaragdno zelena, a zlatna je jesen još treperila u
beskrajnim kordonima vrba i topola...
Posle beskrajnih utisaka toga dana i raštanog kupusa na lički način, što ga je pripremio čika Buda
Krastavac, našim premorenim gradskim čulima godila je noć u vrećama za spavanje na palubi, pod
vedrim zvezdanim nebom i uspavljujućim kreketom žaba.
Ovakav lagani povetarac miluje svakako pod istim zvezdanim nebom i na Tihom okeanu, pa ono sa
Panonskim morem, koje eto, ima iste horizonte i zenit, ne izgleda baš kao šala. Da nije kreketa  i
udaljenog laveža iz nekog sela, tišina bi bila čak nesnosna.
Treba li napominjati da i "panonski mornari", kao i Odisej kod Kirke,  mogu zaboraviti na vreme u nekoj  od
slučajno otkrivenih  ribarskih čardi. Uz svežu somovinu ili kečigu, uz gutljaj lakog rizlinga, ovde možete
nabasati i na jednu od mnogih grupa nepriznate Tamburaške akademije nauka iz Deronja.
Treba li pričati, kako je ujutru na vodi ukusan omlet sa slaninom uz vruć vojvodjanski hleb, kupljen od
sanjivog seoskog pekara... Ima li tako nešto na Akapulku ili na Havajima? Možda, ali je prilično daleko u
svakom pogledu..."

Van mreže moma-stosic222

• www.mojaladja.com
« Odgovor #22 poslato: 19, 11, 2012, 19:14:16 posle podne »
*

Postovani kolege ! 114

Jedna autenticna fotografija : polazak PRVE Regate "Ilustrovane Politike" !

Obratite paznju na camce iz tog vremena, kojim se plovilo Dunavom i Savom u okolini Beograda i Zemuna !

Nalepnice sa regata 80-tih godina. Dakle, secam se i detalja kada su mi ih Dusko Milosavljevic i njegova Dragana, novinari iz "Ilustrovane Politike" dali pre polaska ispred marine "4-ti juli" kod hotela "Jugoslavija". To je bio deo protokola svecanog polaska na Regatu.

114 m4

Van mreže dugamm

• Oficir sa Malih Voda
  • BULKA , BG-626E ,Marina "Ada Ciganlija"
« Odgovor #23 poslato: 19, 11, 2012, 21:04:08 posle podne »
Prva Regata na kojoj sam ucestvovao je bila 1980. Plovio sam pasarom Istranka i Tomos 4 motorom i mogu vam reci da je to bio jedan od boljih brodica na regati (ma koliko to danas smesno zvucalo) .

Sve sto je Moma ispricao bilo je mnogo bolje - Momo bili smo mladi . Lepo smo se druzili sa Novosadjanima i to je ostalo do dan danas.

Likova je bilo raznih a treznih jako malo (moja malenkost spada u te , pa su me cak i pitali : Sta ces ti na Regati kad nepijes ? ) ali je drugarstvo bilo na nivou.

Posle je bilo jos 10-ak Regata na kojima sam ucestvovao  i svih se rado secam. Nazalost fotografija je malo , jer nije bilo ovih digitalnih , ali ako nesto skeniram , bacicu na forum za stara dobra vremena.
Ploviti se mora , ziveti ne !

Van mreže moma-stosic222

• www.mojaladja.com
« Odgovor #24 poslato: 20, 11, 2012, 09:16:56 pre podne »
*

Gos-in dugamm, dobar vam dan zelim.

Drago mi je da ste ucesnik pomenutih regata, a vrlo je moguce da se i znamo sa tih provoda. A sto se tice mladosti, cini mi se da nije bilo sta nisam mogao da uradim, a inace sam veoma aktivno ziveo. Tako da su mi regate, a zatim dve nedelje odmora na Djerdapu ili na nekoj od Ada Dunava, bilo vise interesantno no preko potrebno za odmor. A i voleo sam takav vid odmora, koji i dan danas volim.

Sto se tice "Istranki" ili "pasara" kako im je ustaljeni naziv, secam se da su krajem 70-tih bili moguci ugodni krediti za kupovinu camca "Istranka" i u kompletu sa "Tomos" 4,10 i 18 KS. Mnogi od mojih prijatelja sa regate imali su pasare, pa sa ovakvom-pa sa ovakvim nadogradnjama. Pa tende sa drikerima-pa tende sa dvostranim rajfeslusima itd. Ma bile su vise nego moderne, a i usluzne. Zatim su se pojavile "Primorke" pa "Dalmatinke" i to sa ugradjenim "DMB" stabilnim motorima. "Ma idi" prave ladje ! Sta jos da kazem : bili smo mladi i sve nam je bilo lepo, a i imali smo vremena za sve.

Moj prvi kabinas od mahagoni drveta sa narandzastom tendom i prijatelji sa "pasarama" na trijanglu Karavukovo !

114 m4
« Poslednja izmena: 20, 11, 2012, 10:30:01 pre podne od strane moma-stosic222 »

Van mreže dalibor

• Rečni Drekavac
    • Ime broda:Anja
  • Marina: Lepi Mika
  • Veličina: 9m
« Odgovor #25 poslato: 20, 11, 2012, 10:06:05 pre podne »
Drage kolege.
 Samo kada sam video nalepnice i slike shvatio sam da je to bilo vreme koje mi  daleko mladji nautičari nikada nećemo doživeti.
Sponzori kao što je JAT i mnogi drugi su tada bili strašno jaki,i ništa nije bio problem.
Za "mesec dana "?se organizuje takva regata,o kojima sam čuo tako mnogo priča. Fantastično vreme!
SOCIJALIZAM vs KAPITALIZAM šta reći više.
Život je jedan a Dunav večan

Van mreže dugamm

• Oficir sa Malih Voda
  • BULKA , BG-626E ,Marina "Ada Ciganlija"
« Odgovor #26 poslato: 20, 11, 2012, 12:01:31 posle podne »
Gospodine Momo , cini mi se da ste Vasu prvu SEVU kupili od mog kolege sa FON-a Branka Karabuve koji danas zivi u Pertu u Australiji ?
Koliko se secam on je to kupio od PIM posle izgradnje Gazele (to je bio radni brod za prevoz radnika i sl...).
Ploviti se mora , ziveti ne !

Van mreže moma-stosic222

• www.mojaladja.com
« Odgovor #27 poslato: 20, 11, 2012, 12:50:58 posle podne »
*

Gos-in dugamm 114

Potpuno ste u toku situacije ! Tada se Seva zvala Vida i imala je registarski broj BGD*180. Ja sam se sa Brankom vidjao u Makisu, tacnije u marini "Zeleznicar", gde je sa "Vidom" dolazio kod Djoleta i Zorice i tamo smo se i upoznali. Uostalom, ja sam na forumu "Na vodi", cini mi se sve do detalja opisao. Pronasao sam i majstora Zikicu Becagovica iz Grocke, koji ju je napravio.

Kako je svet mali ?  114

Van mreže DorćolAC

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #28 poslato: 29, 03, 2013, 22:18:15 posle podne »
Gledam ovu Mominu sliku sa kanala.... Staro društvo: Acin kabinaš, potom (po motoru čini mi se da je Ratkova pasara), do njega pasara Dr Zlaje (jedan od retkih koji je imao Jamahu 4T), sledi pasara Duleta Manolita, onda Momčilova prelepa poljkinja (poljska ševa - Alauda arvensis) i sasvim desno Borina pasara. Šteta što nema slika obaveznih ''instalacija'' na obali. Stolovi, stolice vatrica, ručni frižideri, klopa (sve na jednom mestu - a svi po malo doprineli, bez merenja koliko je ko priložio ića i pića)... I kao što Moma napisa, bejahu to neka druga vremena ali ljudi se nisu mnogo promenili. Sada je ambijent malo drugačiji i... nove tehnologije. Ali o tome nekom drugom prilikom. Polako naviru sećanja. A što se tiče organizovane plovidbe. To bar može da se lako organizuje. Samo mora malo da se radi - ali ne samo jedan ili dva čoveka. Bar je trenutno moderan izraz: ''Timski rad'' a dobro je i ''prepoznati benefit'' neke takve akcije.   jh
Ko hoće - nađe način. Ko neće - nađe razlog.

Van mreže moma-stosic222

• www.mojaladja.com
« Odgovor #29 poslato: 30, 03, 2013, 14:50:41 posle podne »
*

Dragi prijatelju Boki ( DorcoLAC )

ok Dobrodosao na Forum "Moja Ladja" . I necudi me sto se po nekada setis Regata "Ilustrovane Politike" i starih dobrih vremena uopste ! yg Bili smo i mi mladji, ali je i zivot oko nas tekao drugacije ... ! Uslovi zivota su bili po meni lepsi i mada danas i ja i ti imamo mogucnosti i uslove za zivot, vise no mnogi prosecni ljudi ove nase lepe Srbije ! Sve jedno ja se cesto secam tih davno proslih vremena i cesto kada za to dobijem inspiraciju, pisem price iz secanja na Forume "Moja Ladja" i "Na vodi" ! I pisuci ja dobijam veliko zadovoljstvo, kao da jos jednom dozivljavam te trenutke !?  ok

Evo za tvoje uzivanje i za uzivanje nasih istomisljenika, postavicu nekoliko fotki iz tih vremena, kako ti rece ( obaveznih "instalacija" na obali ) :

Ova fotka je iz Bezdanskog kanala. Mirko Djibra, Ljilja i mala kuckica Milkica, sa obaveznim "instalacijama" na obali !

Ljilja kuva pasulj sa suvim rebarcima, na obali trijangla kanala kod Backog Petrovca !

Boki, ti sedis sa ozbiljnom facom. Manolitu smeta dim, a Aca pokusava da od dima napravi vatru. ( Molim te prokomentarisi ! )

I ovu fotografiju prepustam tvom komentaru, ali budi siri "sa pricom" !

Pozdrav 114   m4
« Poslednja izmena: 30, 03, 2013, 15:16:50 posle podne od strane moma-stosic222 »