E, ovako treba... > Tomos

Tomos 10 - problem sa punjenjem akumulatora

<< < (2/2)

ivankoni:
Hvala puno za savete :)  Staviću diodu što pre, a regler kad nadjem - nadjem...

Motor neće raditi duže od 2 sata neprekidno zahvaljujući "štedljivosti" Tomosa i našoj "sposobnoj" vlasti zbog koje kupujemo skoro najskuplji a najgori benzin u Evropi.

A da budem još malo dosadan: zener dioda ne pušta struju dok napon ne predje 12 V, da li regler "podiže" napon te puni i kad je na izlazu iz motora ispod 12V ?

Barba:
Ne razumem zasto si sposobnost vlasti stavio pod navodnike. Jel bi ti mozda vise voleo da budemo kao Poljska, Cehoslovacka ili ne daj Boze Madjarska pre dvadeset godina pa da nam kojekakva belosvetska bagra dolazi za vikend, majmunise se, opija i radi ko zna sta (svi znamo sta za paklu marlbora i najlon carape), ali da nam zato bude sve jeftino. Ne ne prijatelju, ovo je zemlja visokog standarda koja je samo trenutno u bankrotu, a to ce se srediti cim vlasnici luksuznih jahti zavrse sa registracijom. Pa lepo je prorekao onaj, sto ga nismo obesili na terazijama samo zato sto smo civilizovani i nismo znali u kojoj se rupi sakrio, da ce Srbija imati standard kao Svajcarska. Nisam ni slutio da je bio u pravu.   :taunt:

Nego zar ne mozes da iskoristis onaj regler za solarni panel? 

ivankoni:
Da u pravu si, trebalo je da skinem navodnike i napišem šta stvarno mislim o ovom evropskom šljamu koji nas je zajahao....  :skull:

Za regler solarnog panela bojim se da bi jadan pregoreo kad bih ga priključio na motor jer solarni panel daje struju reda 0,1 - 0,2 A dok ova sa motora u svom najlepšem izdanju treba da bude 3 možda čak i cela 4 A (to onda kad se trkaju Tomos i tvoja Yamaha, pa Tomos star preko 30 godina ušije tvoju nalickanu Yamahu), dakle pošto se struja drastično razlikuje ipak sam odlučio da ne rizikujem...

Darkobp:
Pa cekaj imas i solarnih koji daju i vecu struju!! kod mene komsija na vikendici je skoro stavio solarne koji mu daju  pri super uslovima i 45w sto je na 12v skoro i 4A a nije poplocao ceo krov vec samo jednu povecu plocu ima :good:

Ne,regler nedize napon vec se samo brine o punjenju akumulatora,a za Zener diode imas ih svakakvih i svakojakih napona jer one zato i sluze za stabilizaciju napona,znaci moras naci neku koja ce poceti da pusta struju na tih tvojih zeljenih 12-13volti
Alternatori daju naizmenicnu struju koju ce kasnije diodna ploca da pretvar u jednosmernu i zato oni vec i pri malim obrtajima imaju tih nekih 14v samo sa obratajima raste struja koju daje (A) dok tvoj motor ima najprostiju zavojnicu koja daje jednosmernu struju kao najobicniji i najprostiji jednosmerni generator koji opet na tako nekim manjim motorima nije mu(bar ne glavna) funkcija da bi punio neki akumalator vec po potrebi  nekad nocu prikljuciti neki reflektor ili taku neku sijalicicu pa ta sijalica srazmerno i sa obrtajima i tako i svetli, tj u nuzdi je to sasvim ok

Barba:

--- Citat: ivankoni  28, 06, 2009, 00:30:02 pre podne ---Da u pravu si, trebalo je da skinem navodnike i napišem šta stvarno mislim o ovom evropskom šljamu koji nas je zajahao....  :skull:

Za regler solarnog panela bojim se da bi jadan pregoreo kad bih ga priključio na motor jer solarni panel daje struju reda 0,1 - 0,2 A dok ova sa motora u svom najlepšem izdanju treba da bude 3 možda čak i cela 4 A (to onda kad se trkaju Tomos i tvoja Yamaha, pa Tomos star preko 30 godina ušije tvoju nalickanu Yamahu), dakle pošto se struja drastično razlikuje ipak sam odlučio da ne rizikujem...

--- Kraj citata ---

Vidi ovako, u potpunosti si u pravu, trkamo se sledeci put do Golubca, ali sta ces crni sine kad ti oko Grocke ladja bude teza za cca 0.5t vode, e onda ce high thrust da te usije.  :taunt:
A istina Tomos 10 star 30 godina je brzi (ne mnogo ali ipak brzi) od Yamahe 8 High Thrust (4T) stare 6 godina, a sa identicnim camcem iste tezine (nenatovarenim). Jedino je malo problem sto Tomos trosi tri puta vise, ali mi smo vlasnici luksuznih jahti, tako da o tome ne brinemo. Probacemo sledeci put kad natrimujem kako treba, ali izgleda da ona kafanska legenda o snazi agregata (Tomos 10hp-snaga agregata, na elisi manje) i snazi na elisi (Yamaha 8hp-na elisi, na agregatu veca) nije bas u potpunosti istinita.

Ajd' uzdravlje,

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju