Autor Tema: Tomos 10 - problem sa punjenjem akumulatora  (Pročitano 6499 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ivankoni

• Brodski mali
  • *
  • Pol: Muškarac
Tomos 10 - problem sa punjenjem akumulatora
« poslato: 25, 06, 2009, 09:35:44 pre podne »
Zdravo narode,

Taman sam hteo da priključim novi akumulator na kontakte za izlaz 12V na mom matorom Tomosu 10, ali rekoh ajde prvo da prekontrolišem napon. A tamo: multimetrom izmeren napon od nepunih 5 V DC. Pri tom, prilikom povećanja broja obrtaja, srazmerno se povećava i napon koji na maksimalnom broju obrtaja (u leru) daje tek nešto više od 12 V .

Napon sam merio na odgovarajućim priključcima "+" na kontaktu broj 4, "-" na najnižem kontaktu, ispod broja 6. Merio sam bez opterećenja (bez priključenih potrošača). Pretpostavljam da bi sa ovako niskim naponom "punjenja" u stvari sigurno uništio akumulator da sam ga priključio?

Ako još ima ljudi sa ovakvim antikvitetnim motorom, molim za savet: da li je to pregoreo namotaj za indukovanje napona ili regler ili je u pitanju nešto treće?

Van mreže Radojković

• Dlakavi Čorbosrk
Odg: Tomos 10 - problem sa punjenjem akumulatora
« Odgovor #1 poslato: 25, 06, 2009, 11:45:42 pre podne »

Van mreže ivankoni

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #2 poslato: 25, 06, 2009, 13:12:20 posle podne »
Nabasao sam ranije na tu temu, a nisam uspeo da je pronadjem pre nego što sam postovao ovu moju.

Inače, ostaje mi nejasno da li je normalno da motor daje na leru tek nešto oko 5V čak i bez reglera? Uz to, kad prikačim sijalicu primećujem da treperi iako je priključena na DC izlaz...

Pokušavam da saznam da li je sve u redu sa proizvodnjom struje na motoru, osim što mi nedostaje regler? :)

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #3 poslato: 25, 06, 2009, 23:52:12 posle podne »
Da,sve je u redu :good:

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
« Odgovor #4 poslato: 27, 06, 2009, 00:12:16 pre podne »
A da probas ovo,lakse je za izradu i montazu a radice ti isti posao :good:
Umesto reglera stavi samo jednu zener diodu od recimo 12 ili13 volti velike snage(recimo oko 10A). Ona ti nece pustiti struju prema akumulatoru dok napon punjenja nedostigne tih 12-13v a uradice ti veliku stvar,jer bez reglera i dok je napon punjenja manji od napona akumulatora struja ceti teci u kontra smeru tj ice ti iz aku.u zavojnicu pa ce ti grejati i verovatno i spaliti zavojnicu a taj smer ce ti resita ta dioda!!!

Jedino nezaboravi da to nije regler i da ti se moze desiti u nekim slucajevima da ti prokuva aku ako ga prepunis,sto je opet malo verovatno jer to je opet mala struja punjenja i a ti neces sigurno voziti bez prestanka 10 ili12 sati motor

Van mreže ivankoni

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #5 poslato: 27, 06, 2009, 14:40:02 posle podne »
Hvala puno za savete :)  Staviću diodu što pre, a regler kad nadjem - nadjem...

Motor neće raditi duže od 2 sata neprekidno zahvaljujući "štedljivosti" Tomosa i našoj "sposobnoj" vlasti zbog koje kupujemo skoro najskuplji a najgori benzin u Evropi.

A da budem još malo dosadan: zener dioda ne pušta struju dok napon ne predje 12 V, da li regler "podiže" napon te puni i kad je na izlazu iz motora ispod 12V ?

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #6 poslato: 27, 06, 2009, 21:06:09 posle podne »
Ne razumem zasto si sposobnost vlasti stavio pod navodnike. Jel bi ti mozda vise voleo da budemo kao Poljska, Cehoslovacka ili ne daj Boze Madjarska pre dvadeset godina pa da nam kojekakva belosvetska bagra dolazi za vikend, majmunise se, opija i radi ko zna sta (svi znamo sta za paklu marlbora i najlon carape), ali da nam zato bude sve jeftino. Ne ne prijatelju, ovo je zemlja visokog standarda koja je samo trenutno u bankrotu, a to ce se srediti cim vlasnici luksuznih jahti zavrse sa registracijom. Pa lepo je prorekao onaj, sto ga nismo obesili na terazijama samo zato sto smo civilizovani i nismo znali u kojoj se rupi sakrio, da ce Srbija imati standard kao Svajcarska. Nisam ni slutio da je bio u pravu.   :taunt:

Nego zar ne mozes da iskoristis onaj regler za solarni panel? 

"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže ivankoni

• Brodski mali
  • *
« Odgovor #7 poslato: 28, 06, 2009, 00:30:02 pre podne »
Da u pravu si, trebalo je da skinem navodnike i napišem šta stvarno mislim o ovom evropskom šljamu koji nas je zajahao....  :skull:

Za regler solarnog panela bojim se da bi jadan pregoreo kad bih ga priključio na motor jer solarni panel daje struju reda 0,1 - 0,2 A dok ova sa motora u svom najlepšem izdanju treba da bude 3 možda čak i cela 4 A (to onda kad se trkaju Tomos i tvoja Yamaha, pa Tomos star preko 30 godina ušije tvoju nalickanu Yamahu), dakle pošto se struja drastično razlikuje ipak sam odlučio da ne rizikujem...

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
« Odgovor #8 poslato: 28, 06, 2009, 02:59:05 pre podne »
Pa cekaj imas i solarnih koji daju i vecu struju!! kod mene komsija na vikendici je skoro stavio solarne koji mu daju  pri super uslovima i 45w sto je na 12v skoro i 4A a nije poplocao ceo krov vec samo jednu povecu plocu ima :good:

Ne,regler nedize napon vec se samo brine o punjenju akumulatora,a za Zener diode imas ih svakakvih i svakojakih napona jer one zato i sluze za stabilizaciju napona,znaci moras naci neku koja ce poceti da pusta struju na tih tvojih zeljenih 12-13volti
Alternatori daju naizmenicnu struju koju ce kasnije diodna ploca da pretvar u jednosmernu i zato oni vec i pri malim obrtajima imaju tih nekih 14v samo sa obratajima raste struja koju daje (A) dok tvoj motor ima najprostiju zavojnicu koja daje jednosmernu struju kao najobicniji i najprostiji jednosmerni generator koji opet na tako nekim manjim motorima nije mu(bar ne glavna) funkcija da bi punio neki akumalator vec po potrebi  nekad nocu prikljuciti neki reflektor ili taku neku sijalicicu pa ta sijalica srazmerno i sa obrtajima i tako i svetli, tj u nuzdi je to sasvim ok

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #9 poslato: 28, 06, 2009, 21:05:02 posle podne »
Da u pravu si, trebalo je da skinem navodnike i napišem šta stvarno mislim o ovom evropskom šljamu koji nas je zajahao....  :skull:

Za regler solarnog panela bojim se da bi jadan pregoreo kad bih ga priključio na motor jer solarni panel daje struju reda 0,1 - 0,2 A dok ova sa motora u svom najlepšem izdanju treba da bude 3 možda čak i cela 4 A (to onda kad se trkaju Tomos i tvoja Yamaha, pa Tomos star preko 30 godina ušije tvoju nalickanu Yamahu), dakle pošto se struja drastično razlikuje ipak sam odlučio da ne rizikujem...

Vidi ovako, u potpunosti si u pravu, trkamo se sledeci put do Golubca, ali sta ces crni sine kad ti oko Grocke ladja bude teza za cca 0.5t vode, e onda ce high thrust da te usije.  :taunt:
A istina Tomos 10 star 30 godina je brzi (ne mnogo ali ipak brzi) od Yamahe 8 High Thrust (4T) stare 6 godina, a sa identicnim camcem iste tezine (nenatovarenim). Jedino je malo problem sto Tomos trosi tri puta vise, ali mi smo vlasnici luksuznih jahti, tako da o tome ne brinemo. Probacemo sledeci put kad natrimujem kako treba, ali izgleda da ona kafanska legenda o snazi agregata (Tomos 10hp-snaga agregata, na elisi manje) i snazi na elisi (Yamaha 8hp-na elisi, na agregatu veca) nije bas u potpunosti istinita.

Ajd' uzdravlje,
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.