E, ovako treba... > Tomos

Tomos 10 - problem sa punjenjem akumulatora

(1/2) > >>

ivankoni:
Zdravo narode,

Taman sam hteo da priključim novi akumulator na kontakte za izlaz 12V na mom matorom Tomosu 10, ali rekoh ajde prvo da prekontrolišem napon. A tamo: multimetrom izmeren napon od nepunih 5 V DC. Pri tom, prilikom povećanja broja obrtaja, srazmerno se povećava i napon koji na maksimalnom broju obrtaja (u leru) daje tek nešto više od 12 V .

Napon sam merio na odgovarajućim priključcima "+" na kontaktu broj 4, "-" na najnižem kontaktu, ispod broja 6. Merio sam bez opterećenja (bez priključenih potrošača). Pretpostavljam da bi sa ovako niskim naponom "punjenja" u stvari sigurno uništio akumulator da sam ga priključio?

Ako još ima ljudi sa ovakvim antikvitetnim motorom, molim za savet: da li je to pregoreo namotaj za indukovanje napona ili regler ili je u pitanju nešto treće?

Radojković:
upravo smo diskutovali na tu temu:

http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=1012.0

ivankoni:
Nabasao sam ranije na tu temu, a nisam uspeo da je pronadjem pre nego što sam postovao ovu moju.

Inače, ostaje mi nejasno da li je normalno da motor daje na leru tek nešto oko 5V čak i bez reglera? Uz to, kad prikačim sijalicu primećujem da treperi iako je priključena na DC izlaz...

Pokušavam da saznam da li je sve u redu sa proizvodnjom struje na motoru, osim što mi nedostaje regler? :)

Darkobp:
Da,sve je u redu :good:

Darkobp:
A da probas ovo,lakse je za izradu i montazu a radice ti isti posao :good:
Umesto reglera stavi samo jednu zener diodu od recimo 12 ili13 volti velike snage(recimo oko 10A). Ona ti nece pustiti struju prema akumulatoru dok napon punjenja nedostigne tih 12-13v a uradice ti veliku stvar,jer bez reglera i dok je napon punjenja manji od napona akumulatora struja ceti teci u kontra smeru tj ice ti iz aku.u zavojnicu pa ce ti grejati i verovatno i spaliti zavojnicu a taj smer ce ti resita ta dioda!!!

Jedino nezaboravi da to nije regler i da ti se moze desiti u nekim slucajevima da ti prokuva aku ako ga prepunis,sto je opet malo verovatno jer to je opet mala struja punjenja i a ti neces sigurno voziti bez prestanka 10 ili12 sati motor

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju