Autor Tema: Startni akumualtor? Ili mozda ne?  (Pročitano 3140 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
Startni akumualtor? Ili mozda ne?
« poslato: 24, 06, 2009, 22:51:12 posle podne »
Posto o struji znam nesto vise od toga da je brza i da mrzi seljake, interesuje me koji bi akumulator bio odgovarajuci za upotrebu na camcu. Vecina vlasnika srpskih luksiznih jahti u tu svrhu koristi klasicne automobilske akumulatore iako imaju motor na poteg. Ti akumulatori nisu projektovani da daju malu struju duzi vremenski period vec kontra, da daju veliku struju u kratkom vremenu. Posto imam motor na poteg i ne pada mi na pamet da postavljam starter, pretpostavljam da automobilski akumulator i nije neko posebno resenje. Jel zna neko nesto o ovome i tim drugim (trakcionim i polutrakcionim) akumulatorima i da li uopste ima smisla razmisljati na tu temu?
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže Outboard Master

• Savski dupegric . Kratkorepi
  • caos
Odg: Startni akumualtor? Ili mozda ne?
« Odgovor #1 poslato: 24, 06, 2009, 23:03:34 posle podne »
sve ti zavisi sta hoces , koliko dugo, koliki potrosaci u watima i td.. da upetrebljivas. dolaze li solarni paneli u obzir ili traditionalno punjenje ili ili??
pa koliki je budzet naravno igra veliku ulogu zato sto akumulatori kao npr. GEL ili AGM nisu bas povoljni , kao i njihovi spezialni punjaci.
Ako tako nesto ozbiljno planiras onda baci pogled na GEL Akumulatore ... i solarni panel od min. 140W.
Ja imam u caravanu 2 agm potrosacka akumulatora od po 100 Ah u BLOK-u i zadovoljan sam ,vise mi netreba . Bez Solarne energie.

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #2 poslato: 24, 06, 2009, 23:16:17 posle podne »
Pa meni ne treba nista posebno, izvor struje koliko za muziku i svetlo, eventualno punjac za mobilni, mada me ove kisurdace inspirisu da nabudzim neku pumpu za izbacivanje vode (to je cisto iz dokolice, inace mi ne treba). Punjenje akumulatora direktno sa motora. Interesantno je to sa solarnim panelom, ali to izgleda ne moze za male pare. Price o solarnim panelima za 50e su netacne, tj. ti paneli ne mogu da napune akumulator.

Meni je pre svega bitan zivotni vek akumulatora gledan kroz cenu, a u rezimu slabe, ali duge potrosnje. Da li je automobilski akumulator dovoljno dobar za to ili treba razmisljati o necem drugom. Ako ti drugi akumulatori daleko nadmasuju cenu automobilskog, a nemaju znacajno duzi radni vek, onda to za moje potrebe nema smisla.     
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže Bane

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #3 poslato: 25, 06, 2009, 21:08:23 posle podne »
samo prenosim moje iskustvo!
na luksuznoj jahti imam dva akumulatora (75ah), polovna jer nisu mogli da daju dovoljno jaku struju za startovanje akumulatora. kada sam ih dobio otvorio sam ih i dopunio vodu (bili delimicno prazni).
imam motor koji se pali na potez i pre tri nedelje smo ga povezali da moze i da ih puni kada sam u rezimu voznje.
uglavnom ih punim na marini sporim punjacem 2a.
sve ovo je testirano pre dve nedelje kada sam sa porodicom proveo dva dana na vodi.
skoro sve vreme mi je radio prenosni frizider na 12v, svetlo po potrebi i muzika skoro celu noc.
po povratku nisam punio na marini, a prosle nedelje dva puta pomagao da se upali motor od 50ks.
akumulatori su na camcu vise od godinu dana.
ako mozes iz ovoga da zakljucis sta ti je dovoljno na tvoju jahtu, onda nisam dzabe pisao  :good:
Duško Radović: Pametni i skromni ljudi neće ono što ne mogu. Zato se drugima čini da oni mogu sve što hoće.

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #4 poslato: 26, 06, 2009, 00:16:40 pre podne »
Posto vec imam slicno plovilo i slicne zahteve sa strujom na brodicu...ja ovako radim
Imam klasican automobilski aku.66ah ali mi je motor mali i nema struju za punjenje aku.i koristim ga bas zato muzikicu,sirenu,kaljuznu pumpu,malo rasvete...znaci bez tih vecih potrosaca kao sto su frizideri,farovi nocnu voznju itd..i traje mi danima i danima i kad je vec pri kraju odnesem ga kuci na punjenje i vratim ga sutra i opet jovo-nanovo tako da mislim da ce i tebi zadovoljiti tvoje zelje+jos sto tvoj motor dopunjuje koliko-koliko akumulator :good:
Tako da mani se nekih skupih investicija vec to potrosi na vodi na gorivo i pivo :drinks: :beach: