Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Plovni put???
Kapetan:
--- Citat: Dule 19, 09, 2012, 14:58:17 posle podne ---Uostalom, jedrilicom se smatra plovilo koje plovi iskljucivo na jedra bez pomoci motora. A ti imas motor okacen tako da to ne vazi za tebe jer mozes uvek da se sklonis na vreme. To vadjenje na jedra je samo inat. sajkaca
--- Kraj citata ---
paljenjem motora jedrilica postaje brod na motorni pogon i gubi prednost , sve dok sam pod jedrima imam prednost ... tako sam ucio ;)
a da je inat jeste , i ne koristim to ... mada me Janez naucio da se zalecem u bokove broda i da zadnjih par metara ispravim ladju ... onda mahnes kapetanu cim vidis da se prekrstio :)
HOGAR:
On se prekrstio jer te vec prezalio.Tako se njih par zaletalo na moru pod vetrom,pa kad pukne i skota i konop i pocepa se jedro,pa buuum,samo se ti igraj lol.Sto se tice price oko ''nesavesnog kapetana'',na reci,moze da upravlja kuda hoce,po osnovnim pravilima obilazenja u dolasku ili sustizanju,koja su glavna inace.Manja plovila ima da se sklanjaju i tacka.Na stranu,sto Dule rece,i pored zabrane sidrenja,mali ''kapetani''to ne postuju,ako uopste i poznaju plovne oznake,i pored ''polozenog''.Svaki dan ,sa moje marine, gledam upravo to.
Zoran:
Kapetane,kao prvo nikad te nisam ucio da jedris ispred sastava.Druga je stvar kad mu ides na bok i izvrsis letanje.Prednost imas,ali znas pricu za zeca i lovostaj.
Veliki sastavi,komercijalna plovila moraju da plove u okviru plovnog puta,inace bi
nastao haos na vodi.Pojedini kapetani su se bas osilili.Izgleda da ih niko ne kaznjava,ja sam
mozda 5 (pet) puta video da je neko iz kapetanije kontrolisao plovila za mojih preko 40go-
dina na vodi.To ne znaci da i ovi drugi su cvecke.Ali to je nasa stvarnost.Dok ne krene ka-
znjavanje nema tu reda.I nije bas da veci ima prednost.Postoje vrlo konkretna pravila,ko
plovi uzvodno ko nizvodno,da sada ne prosirujemo temu.
Da zakljucim slobodno se sidrite van plovnog puta.
maverick:
pecam na potezu aljmas-batina, svasta sam se nagledao po pitanju plovnog puta....slozio bih se da ima i kapetana koji tjeraju na knap ali i promet je po ljetu relativno gust...stalo se mimoilaze....zavoja mali milion....i oni muku muce sami sa sobom.....svasta tu bude....zato bolje pecaj dalje i skloni se kad veliki naidje....
ja nikad ni ne spavam na otvorenom dunavu...obavezno se uvucem u neki kanal, rukavac...bilo sta....i tu se opustim i zahrcem po par sati...na otvorenom sam stalno nesto napet
bugi:
Mene je na Malim Vodama skoro pregazio mali remorker koji bocno vezuje mini barzu za drva ili prevozi masine.
Dal je to namerno uradio ili me je kasno video ne znam...prosao mi je na 1 metar
Naravno bio sam u malom camcu i odmah sam startovao motor da mu bezim medjutim vidim kako se smeje i gleda me pa kontam valjda ce mahati ako je nemocan
Posle pola sata idu dva vezana kabinasa i u njima tri lika poprilicnio pijana (glasna muzika i flasa rakije ide iz u ruke u ruku). Kad su me prosli na 3 m cujem da jedan koji upravlja i to pentom na rucku vice ostalima "jebte bas smo mu blizu prosli,video sam ga sa 200 m ali onda mi je izasao iz vidokruga...znao sam da je tu negde ali ne tacno gde" Malo mi je falilo da ga stignem i kazem majumne sledeci put ustani i gledaj kroz prozor da ne ubijes nekog
Sve u svemu cuvajte se ludaka i sidrite samo tamo gde nema saobracaja...sve ostalo je kocaka jer kad te udari kasno je
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju