Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Plovni put???

(1/4) > >>

CIVIJA:
Nekoliko pitanja za iskusnije kolege,
1. čemu služi plovni put???
Sinoć sam varaličario blizu starog železničkog mosta i video prizor od kog sam se oladio.
Brod sa baržama (gura neki šljunak ili šta već) je prošao uzvodno izmedju obale i stuba (NBGD strana) nekih 10ak metara od obale!
2. da li je to dozvoljeno?
3. šta raditi u takvim situacijama (zvati policiju, trenirati gadjanje olovnom galavama...)
4. da li je ovo česta pojava, ako jeste da znam ubuduće da se krijem iza stubova  sha

broker975fx:
Mislim da je Savin plovni put na tom potezu Beograda celom širinom, doduše na mostovima je jesno naznačeno gde je sredina i kuda bi trebalo proći. Možda je išao na istovar ili utovar, kako god ti je bezbednije da budeš iza stuba a posebno što skoro sigurno nemaš nikakvo svetlo

CIVIJA:
Pa ja sam se i vodio time da je plovni put tamo gde je obelezen (bove, znaci na mostu).
Nije isao na istovar-utovar, produzio je uzvodno.
Prvi put vidim ovako nesto a na vodi sam bas cesto - sto u camcu sto na obali.
Razumeo bi da mu je neko isao u suret ali bre nigde nikog
A svetlo imam na kacketu - pali se po potrebi  nutss

LSI:
Ovo samo potvrdjuje da opreznosti nikad nije suvše.

Misha D:
Znao je on gde i izmedju kojih stubova treba da prodje, ali ponekad kasno zauzmu poziciju i manevar ili ima najavu preko radio stanice da mu u sustret ide neko drugo vece plovilo i tu nema kocenja, pa se snalaze kako mogu u poslednji momenat.  eek vidi
Ali, ovog leta sam mnogo puta video na Dunavu na potezu od Backe Palanke do Kostolca kako pecarosi sede usidreni opusteno na samoj ivici plovnog puta ili na samom plovnom putu, pogotovu nakon mostova i racunaju da ce konvoj barzi poceti manevar naloliko km samo da bi njima bio "üspesan" ribolov bas tu.
I na Tisi i Savi je jos gora situacija jer pecarosi racunaju da je tu mnogo manji promet, mada je dovoljna samo jedna barza da ih zakaci. no125 
Isto neshvatam vlasnike camaca i glisera koji se usidre ili ugase motor na sred plovnog puta (pogotovu na Savi) i misle da ce neko da pravi slalom zbog nihovog zadovoljstva. sha

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju