Nautika opšta... > EKOLOGIJA
Ekologija i politika
ladjaVlajko:
Vidi medvedići ... u tvojoj priči je jedna sitna generalizacija koja čini veliku razliku.
Ti si naravno potpuno u pravu. Upravo korišćenjem takvog rezonovanja je Monsanto dobio odobrenje od FDA za sve svoje genetski modifikovane sorte. Oni su naime uspeli da dokažu pred FDA da njihove genetski modifikovane sorte imaju iste osobine kao i originalne sorte tako da nemaju čak ni zakonsku obavezu da istaknu da li je reč o genetski modifikovanom proizvodu ili ne - po američkim propisima nema nikakve razlike.
Ali nije baš tako.
Naime, ako govorimo o običnim hibridima (koji su "genetski modifikovani" ukrštanjem i selekcijom) oni se mogu zasaditi na praktično svakom polju, đubre se i zaštićuju sasvim normalno. Sledeće sezone na istoj njivi možeš zasaditi bilo šta drugo bez nekih problema.
Sa druge strane, genetska modifikacija koju sprovodi Monsanto podrazumeva upotrebu posebnog pesticida koji ubija sve živo i truje zemlju po kojoj se prska na duge staze. Monsantove sorte imaju genetski usađen imunitet na ovu vrstu pesticida i njima ne smeta. Jednom upotrebljen pesticid (zove se RoundUp) te osuđuje da doveka koristiš Monsanto seme jer na toj njivi više ništa drugo neće da raste.
Možemo mi ovde da generalizujemo pojam genetske modifikacije do mile volje (uostalom, samim odabirom žene ja sam sproveo svojevrsnu genetsku modifikaciju moje sorte) ali ako treba da jedem hranu koja je proizvedena po Monsanto recepturi - neka hvala.
Imaš u onom dokumentarcu čiji sam link okačio detalje - čak su i Monsantova ispitivinja pokazala značajne deformitete kod krava hranjenih (Monsanto) modifikovanom hranom - ja to mleko ne želim ni da vidim u našim prodavnicama.
ladjaVlajko:
Zaboravih da dodam ...
Upravo zato svi treba da batalimo grickanje semenki i da jedemo samo ribu - prema tome, štapove u ruke i pravac reka.
25648 25648 25648 25648 25648
medvedicibgd:
Dragi moji da se razumemo,ja sam protivnik vestacke hrane,a me novih sorti i rasa!Da pojasnim zavrsio sam poljoprivredu a jedna kima ni je geneticar a druga veterinar ,tako da sam u tematici i sam sam ukazao na odredjene zloupotrebe ali ne generalizujem vec da su geneticke modifikacije prisutne unazad 40 i vise god a da sad to postaje ogroman problem.Da bi se neko bavio poljoprivredom,mora uostalom kao i u svakoj grani da se edukuje i da ide ukorak sa vremenom a
ne da misli da zna!Veci problem od GMO su nasi seljaci(Namerno kazem seljaci)jer u zelji za brzom zaradom prskaju voze i povrce sa svim i svacim a najgore je to sto ga onda beru iako karenca nije prosla pa pravac pijac!To je zivi otrov,i ne trba nama nikakve nikakvi mutanti dovoljni smo sami sebi a za amere pa to je slobodan izbor tako da ja njih ne krivim vec one koji uzimaju njihove proizvode i seju i da se razumemo nisu primorani.Kad je firer Dulicka nudila sve i svasta cak i uvezla soju vecina ozbiljnih proizvodjaca nisu se odazvali pozivu na laksu zaradu jer su upuceni u tematiku odnosno ljudi se edukuju i imaju strucan kadar oko sebe.Cak i da posejete takav proizvod ne morate da prskate sa svin i svacin jer to nisu obaveze vec preporuke tajo da je na nama da se odlucimo ane da jurimo za lakom zaradom bez razmisljanja o posledicama.A sto se tice pecanja pa ako nastave da toliko prskaju i vode ce zatrovati,za zakljucak SAMI SEBE NAJVISE TRUJEMO ZBOG NEZNANJA A BRZE ZARADE TAKO DA NAM NE TREBA NIKO.
PS Zelja mi je bila da ljudima docaram da nije GMO zlo i naopako i nije sve teorija zavere geneticki inzenjering bez zloupotrebe je buducnost i to pozitivna
Kad kazem GMO mislim na sve,hibride svih sorti rasa kao pra pocetak genetickog ing.
LSI:
Sa zanimanjem sam pratio komentare koji su postavljeni do sada i mislim da je trenutak da dodam i ja još jedan.
Dopada mi se ovo što "medvedicibg" piše.
Mislim da je on u pravu i da je naš veliki problem naše veliko neznanje.
Zato sam i mislio da je angažovanje 1600 agronoma bio dobar potez nadležnog ministarstva, ne ulazeći u to koliko to zaista košta, a ni na kraj pameti mi nije bilo da bi oni mogli biti u službi neke mračnjačke politike.
Mislim da bi oni svojim savetima mogli da doprinesu podizanju opšte kulture proizvodjača poljoprivrednih proizvoda i da bi time doprineli i povećanju prinosa i povećanju kvaliteta onoga što nam naše selo ponudu.
Zato i dalje smatram da je odluka o njihovom povlačenju pogrešna.
Nije sve smrtno opasno ako znamo šta je to što imamo u rukama i kako se i šta sa tim radi.
Ali veoma je važno da u nadležnim ministarstvima bude ljudi koji imaju potrebna znanja, koji neće dozvolite da nam uvale kodeks alimentarijus i još ko zna šta samo zato što će to ubaciti neki evro u njihove džepove, već će se truditi da doprinesu poboljšanju života u Srbiji.
I ta priča o ukidanju ekološke takse - to je apsolutno pogrešan korak.
Uredba koja je stupila na snagu pre dve godine, a koja se aktivno primenjuje od ove, sa pratećim aktima i organizacijom potrebnom za njeno sprovodjene, dovela je Srbiju na jednu visoku poziciju u Evropi kad se govori o načinu rešavanja problema otpada. Ova regulativa je počela da služi kao primer u zemljama okruženja, a već se iznosi i kao primer u zemljama van Evrope.
Ovo vam iznosim sasvim kompetentno jer o tome mnogo znam.
Akcija Očistimo Srbiju trebalo bi da u široj populaciji razvija svest o potrebi promena navika. Ako je tokom realizacije akcije bilo malverzacija i zloupotreba - to treba sankiconisati ali akciju nikako ne treba obustaviti.
Videćemo na šta će to sve izaci.
Bila je nekada jedna pitalica sa odgovorom: - Ko ništa ne ume da stvori a sve ume da uništi? Pa - komuništi!
Meni ovo što se dešava na to liči iako ovi sebe ne nazivaju kouništima.
Daj bože, da nisam u pravu!
ladjaVlajko:
tehnički, ovo se zove "spinovanje"
sajkaca
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju