Nautika opšta... > EKOLOGIJA

Ekologija i politika

<< < (14/14)

poljo:

--- Citat: Kapetan  01, 09, 2012, 09:23:58 pre podne ---
--- Citat: IKA  31, 08, 2012, 19:57:47 posle podne ---Pa u vreme tvog rođenja ,nije bilo GMO,pa kako si onda toliki porasto,jebote ni da si odrasto na genetski modifikovanom bebironu,a koji broj cipela nosiš nesmem ni da te pitam.

--- Kraj citata ---

Jovan Cvijic voleo da kaze Dinaroidi :)

--- Kraj citata ---
Genetska malformacija kao posledica dugotrajnog uticaja prirodnih elemenata na lokalnom nivou..  !!!

Kapetan:
ne diraj mi cvijica :)

evo koliko treba da farmaceustak industrija prizna gresku ..

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1166088/%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%9A%D0%B5%D1%9A%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5+50+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+.html

Извињење после 50 година

Први пут после 50 година, немачка фирма "Гринентал" извинила се хиљадама деце, чије су мајке кориситиле лек "талидомид". Лек, који је повучен 1961. године, изазивао озбиљне деформитете код тек рођене деце.

Немачка фирма која је производила лек "талидомид" први пут се после 50 година извинила хиљадама деце чије су мајке током трудноће користиле тај лек, а који је доводио до озбиљних деформитета код тек рођене деце.

Извршни директор фирме "Гринентал" Харалд Шток рекао је да "његова фирма заиста жали" због тишине према жртвама "талидомида", који се продавао трудницама да се лече од јутарње мучнине 50-их и почетком 60-их година прошлог века.

"Тражимо да нашу тишину сматрате знаком шока према судбинана које су вам се десиле", рекао је Шток на једном предавању.

Представница удружења Талидомид Ејџенси из Велике Британије Фреди Астбери оценила је да би немачка фирма уз извињења требало финансијским путем да изрази своје жаљење.

Астберијева је навела да се процењује да је око 10.000 деце рођено с деформитетима, понекад без одређених органа и екстремитета, пошто су њихове мајке узимале "талидомид", који се продавао у 50 држава, а повучен је с тржишта 1961. године.

Лек, који је снажан седатив, продавао се под именином "контерган" у Немачкој. Давао се трудницама против мучнине, али је изазвапо талас деформитета код новорођене деце у Европи, Аустралији, Канади и Јапану.

Стручњаци су пронашли да лек утиче на дефекте очију, ушију, срца, гениталија и унутрашњих органа беба.

ladjaVlajko:

--- Citat: LSI  30, 08, 2012, 17:53:51 posle podne ---Akcija Očistimo Srbiju trebalo bi da u široj populaciji razvija svest o potrebi promena navika. Ako je tokom realizacije akcije bilo malverzacija i zloupotreba - to treba sankiconisati ali akciju nikako ne treba obustaviti.

--- Kraj citata ---

Malopre naleteh na zanimljiv podatak koliko je ova akcija koštala ... ni manje ni više nego:

LSI:
Milijarda dinara nije mala suma. Medjutim, ova kopija odluke objavljene u glasniku samo pokazuje da je ta suma odobrena od državnog organa i da su ta sredstva trošena u skladu sa zakonom.

Da bismo mogli da komentarišemo bilo šta, potrebno je da znamo šta je pisalo u tim programima kojima je neko konkurisao za ta sredstva. Tek tada mogli bismo da kažemo da li je odobreno mnogo ili malo ili nedovoljno para.

A svemu tome trebalo bi dodati i izveštaj da li su sredstva utrošena u skladu sa onim što je pisalo u programima na osnovu kojih su sredstva odobrena.

Postoji zakonom utvrdjena procedura za trošenje budžetskih sredstava:
- zainteresovana strana podnosi projekat popunjavajući prijavu koja je potpuno definisana
- državni organ ocenjuje projekat i odobrava sredstva
- zainteresovana strana podnosi izveštaj i pravda sve troškove po okončanju projekta
- državni organ vrši kontrolu i donosi rešenje o namenskom trošenju ili zahteva povraćaj nenamenski trošenih ili neutrošenih sredstava.

Ako se ta procedura ispoštuje onda nema mesta bilo kakvoj dilemi.
Ostaje samo da mi, takvi kakvi smo, to ili prihvatimo ili ćemo i dalje da pričamao i iznosimo sumnje i pretpostavek koje nemaju nikakve osnove ali zato svima samo zagorčavaju život.

njegos68:

--- Citat: LSI  28, 08, 2012, 15:06:08 posle podne ---Ne brine mene taj HARPP.
Pukli smo mi odavno, mnogo pre nego što su oni to instalirali kod nas. Nama više ni HARPP ne može da naudi (a boga mi ne može ni da nam pomogne, ni on ni bilo šta drugo).

I, iskreno, ne verujem u ono što piše u onom ruskom tekstu na srpskom jeziku.
Vrućine su pogodile čitavu Evropu. Ali istovremeno dešavale su se i velike oluje sa poplavama. I temperature su bile iznad 40 stepeni ali daleko je to od pomenutih 60.

Jasno je da su nastupile velike promene u klimi i da će to trajati. Po nekim tekstovima, klimatskih promena bilo je i ranije u istoriji Zemlje. Nekada sa manje, a nekada sa više posledica.

Pitanje je sada koliko zaista taj HARPP može da doprinese svemu tome (ponavljam, nisam uveren da je HARPP uzrok)?

A šta sve HARPP može - sve je to pokriveno velom tajne i ljudi samo nagadjaju, a tada su moguće mnoge manipulacije ljudima. Jer kada bi svi mi poverovali u ono što je samo danas ovde u ovoj temi napisano, ne bi nam ostalo drugo rešenje, nego kuka i motika pa pravac Barajevo, da rušimo tog monstruma.

--- Kraj citata ---
Ima li veze HARPP sa ovom katastrofom? Citao sam da su sa Aljaske demontirali opremu jer se stalno desavaju ekscesi....    no125

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju