*
===============
Vojne Baste - 4===============
Nismo dugo cekali Gileta i Bucu, kad evo njih, pristaju uz Sevu. Kace cun i prvi izlazi Buca sa pijacnom torbom u ruci :
-“ Dobro vam jutro svima. Mislili ste da cete bez mene da provedete ovaj lepi dan ? Epa, nece moci. Moracete da me trpite i danas i sutra, ako Bog da ... !? A sada izvolite vrucu gibanicu za dorucak, kojom vas je sve moja Cana pozdravila.”
-“ Hvala Cani, a hvala i tebi Buco sto si nam doneo gibanicu. Giletu si verovatno rekao da ce jutros biti gibanice, pa je odbio da sa nama doruckuje ?” A Buca se nasmejao i kaze :
-“ Takvu informaciju je mogao da dobije samo sinoc od Cane, jer i ja nisam znao do jutros da se gibanica sprema !?” Svi smo se oraspolozili i naravno prihvatili se parcica jos vruce gibanice. Gospodja Lela je probala ukusnu gibanicu, pa ce reci :
-“ Gospodine Buco ! Kada ce nam se Cana ponovo pridruziti ? Moracu da je pitam za recept ! Ova gibanica mi se mnogo dopada !” A Dragisa je svojski primetio :
-“ Lela, nemojte se molim vas naci uvredjenom, ali ja znam kako se moja zena mucila sa nekim receptima izvesnog peciva. Cak je i bila prisutna i gledala je kako se to pecivo sprema rukama komsinice koja joj je i dala recept. I sve jedno, pecivo u rukama moje supruge se nije dalo ni uporediti sa pecivom koje je bilo izuzetno iz ruku komsinice. Sta je u pitanju ne znam, ali sam bio svedok ovoga sto vam pricam !” Ljilja je takodje potvrdila svojim primerom tu anomaliju, a gospodja Lela je onako galantno rekla :
-“ Svakako ste u pravu, ali vredi probati !? Mozda se i vredi potruditi i postarati ! Kako kaze nas komsija : “kraj ce da kaze !” I ja verujem u to.” Bilo je jos komentara o gibanici, ali sve jedno sta se pricalo, gibanica je bila super. Najeli smo se i ja sam ustao da idem po drva, a Gile mi nije dao !
-“ Po drva idemo ja, Buca i Svetozar ! Dragisa ce zatim da kuva pasulj, a tebe Momo moramo da sacuvamo da nas obezbedis sa ribom za sutra !” A Buca je dodao :
-“ Da ostanem i ja. Ja cu vas takodje obezbediti ribom i to danas !?”
-“ Znam ja ukus “tvoje ribe”. Sve sto upecas, ako upecas, odneces kuci, a mi ako trazimo, dobicemo opravdano izvinjenje. Nego ako hoces danas da rucas sa nama pasulj iz kotlica, ulazi u cun i idemo po drva !” Kaze Gile naredbodavno i ja verujem da bi se on pridrzavao svojih reci ! To je znao i Buca i zato je prvi usao u cun, a zatim je sa njima posao i Svetozar, a zatim se cuo Giletov komentar.
-“ Momo. Pre nego sto startujem motor, da se konsultujemo ? Reci mi tvoje misljenje, gde cu ovde u rukavcu da nadjem suvarke ?”
-“ Gile, znas i sam da su Vojne Baste blizu Beograda, a pogotovu Zemuna i da su cesto posecene. Pecarosima za nocni ribolov je svakako potrebno za vatru mnogo suvaraka i konacno oni su ocistili sve dostupne im suvarke ovog leta. Znaci, podjite uzvodno uz rukavac i posle panjeva sa desne strane na levoj obali, stanite u naizgled nepristupacnu obalu i tu cete naci gomile suvaraka, koje su ostale od prosle visoke vode !” Gile je podigao ruku i dodao gas.

-“ Momo imas li cime da posecemo kosti na ova dimljena rebra. Njih mi je dao moj prijatelj iz Alibunara. On gaji sortu “Mangulice”i ja sam prezadovoljan kakvo je njihovo meso i slanina. Ali rebro ne mogu da porezem sa nozem.” Uzeo san sekiru sa krova Seve, oprao je na zadnjoj platformi sa pijacom vodom i deterdzentom za sudove, a onda deo jedne daske zamotao novom kesom i rebra postavio na zamotani deo daske. Rekao sam Dragisi da prihvati jednu stranu dela rebara, a ja sam drzao drugi deo i udarcima sekire, rebra smo iskomadali na “lepe” parcice. Slaninu sam ja takodje isekao svojim nozem koji je uvek izuzetno ostar, a Dragisa je naseckao crni i prazu luka. Pitao sam ga zasto prazi luk’, jer ja nikada ne stavljam u pasulj prazi luk’, a on mi je kratko odgovorio :
-“ Probaces, pa ces drugi put sam odluciti, da li ces stavljati i prazi luk’ ili ne !?” Ostalo mi je da mu verujem ! Cesnjeve belog luka nije ocistio, samo ih je odvojio i stavio uz “materijal”za pasulj.
-“ Hajde, sada mi jos reci da u pasulj stavljas neocisceni beli luk’, pa cu se ubiti ?!” Dragisa se nasmejao i stalozeno mi odgovorio :
-“ Beli luk’ zna da izvetri. Zato ga cistim i seckam, a ne meljem kao mnogi, onog momenta kada i treba da ga upotrebim. Tada mu je koncentracija mirisa i ukusa najjaca !” Razumeo sam ! To su u stvari finese koje se zatim osete u ukusu ! Uskoro su se pojavili i nasi lovci na suvarke. Pristali su uz Sevu, a Ljilja ih je pohvalila, s obzirom da su doneli vrsni cun sa suvim granama razlicitih debljina.
-“ Bravo momci ! Hvala vam puno. Imacemo suvarke za vatru i nezalno da lozimo !?”
===========================================nastavak sledi==========================================