Autor Tema: Ulja za podmazivanje menjača  (Pročitano 2211 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Ulja za podmazivanje menjača
« poslato: 11, 08, 2012, 12:33:47 posle podne »
Obzirom da sam kupio četvorotaktni motor malo sam kopao po internetu ne bih li našao neke korisne informacije.
I naišao sam na nešto u vezi sa uljima za podmazivanje menjača.

Zašto treba koristiti ulja koje preporučuje proizvodjač?
Nije to samo zato što od toga ima koristi sam proizvodjač.

Ulja za podmazivanje moraju svojim karakteristikama da zadovolje više zahteva. Izmedju ostalog, važno je da osim viskoznosti u odredjenom temperaturnom opsegu, ulje može da odgovori i zahtevima frikcije koja se javlja pri radu. Čak i ako kupite ulje sa istom oznakom (npr. 10W) ukoliko ne zadovoljava zahteve za frikciju može da se desi da ukopčavanje bude ili vrlo teško ili previše lako, a rezultat toga može da bude ubrzano trošenje diskova.

Razmislite o tome.
Možda se ipak isplati dati malo više para za ulje koje navodi proizvodjač, nego platiti popravku menjača.

I da, ima još nešto interesantno.
Zaptivači oko menjačkog sklopa rade se od nitrilne gume koja ima osobinu da otvrdne posle izvesnog vremena u upotrebi ukoliko je izložena povišenoj temperaturi. Zato se preporučuje češća zamena ulja jer sveže ulje u sebi ima i komponente koje održavaju zaptivače mekim i elastičnim.

Šta ovo znači - češće?
Ljudi su skloni da kažu - nivo ulja je dobar, sve je OK.
Medjutim, možda bi ipak trebalo da ulje promene svake godine bar jednom čak i ako motor nema mnogo sati rada.
Za one čiji motori rade mnogo sati, važno je da se drže preporuke proizvodjača o broju radnih sati posle kojih treba ulje promeniti.