marke slazem se ali uvek sam lakse izglisirao nizvodno nego uzvodno... e to je ono sto me buni...
nesto je manji otpor vazduha kada idem nizvodno ali opet ne bih rekao da je presudan...
ima li jos iskustava da je lakse izglisirati nizvodno nego uzvodno ili se to meni samo cini ?
Otpor vazduha RASTE povećanjem brzine, tako da je otpor vazduha veći kada ideš nizvodno nego uzvodno. A brzine kretanja u odnosu na površinu vode je kod istih rezima uvek ista ako zanemarimo otpor vazduha.
Ta razlika se i ne vidi toliko kod inače velikih brzina prilikom glisiranja jer je uticaj brzine toka vode procentualno mali u odnosu
realnu brzinu merenu GPS-om. (ako je brzina plovila na mirnoj vodi recimo 10 km/h a brzina toka Dunava je oko 3,5 km/h ona je brzina
kretanja uzvodno na Dunavu 6,5 km/h a nizvodno 13,5 km/h pa je uticaj brzne toka reke izuzetno veliki, a naravno i otpor vazduha.
Ako plovilo ima brzinu kretanja recimo 45 km/h na mirnoj vodi onda su relativne brzine na toku reke 41,5 i 48,5 km/h pa je razlika uticaja brzine toka reke u odnosu na ukupnu brzinu znatno manja...)
Ono što češće može da prevari je uticaj smera vetra, ako duva, koji i te kako može da promeni cifre prilikom merenja, zavisno od površine
siluete i oblika plovila.
To su samo zakoni fizike, i jednaki su svuda pa i u nautici
Ti samo imaš lažni utisak da lakše izglisiraš nizvodno samo zato što je relativna brzina veća. Ljudska čila je lako prevariti.