E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Pozicija krmene daske
Zoran:
PREDAJEM SE! 25648
Bećar:
Kapetane
Ne bilo ti zapoveđeno ali objasni nam gubitak snage na motoru i povećanu potrošnju...
ZAŠTO ?!? ...kada je taj motor pomeren "samo"za 30 cm u stranu , i kada ostvaruje potisak po istoj uzdužnoj osi ,kao kada je u centru
LSI:
Možda izraz "gubitak snage" nije odgovarajući.
Ja bih pre rekao: iskorišćenje snage motora.
Na početku objašnjenja koje je dao, Kapetan je pisao o silama i otporima. Isto je komentarisao i Dule.
Radi se o tome da kada se motor izmesti iz centralne pozicije čamac ima tendenciju da skreće i da biste održavali pravac morate da dodajete ili oduzimate gas, a verovatno i da zakrećete motor kako biste održavali pravac.
U takvoj vožnji snagu motora ne koristite za kretanje unapred već deo snage gubite na održavanje pravca.
A to automatski znači da trošite goriva više nego što bi bilo nužno.
Bećar:
Lazo,ako dozvoljavate...
U pitanju su čamci do 6-7 metara a ne tankeri od par hiljada brt.Kada im je kormilo okrenuto par stepeni oni su na velikom gubitku.
Kod nas je minimalno korigovanje i gubitak snage,ako ga ima, neprimetan je.MOŽDA na papiru ova Kapetanova tvradnja ima osnova ali na vodi se ne primećuje
I sami ste videli fotografije fabričkog rešenja.
Unapred zahvalan na komentarima hi
IKA:
Da razrešimo misteriju.Motor van ose čamca nije nikad bilo fabričko rešenje.Motor sa strane je rešenje korisnika kome je smetalo da ruku drži iza leđa.Sa ove fotografije zaključak je da se vlasnik bavi ribolovom ,i da mu ta pozicija motora odgovara ,kako zbog polaganja mreže tako i zbog sopstvenog položaja prilikom izvlačenja mreže.Delujete mi zaista neozbiljno ,ako tvrdite da je motor sa strane fabričko rešenje.
Kad malo bolje razmislim po vašoj logici i motor sa boka čamca bi bio idealno postavljen ffff
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju