Ko nije plovio,ko nije brodio, taj kao da se upola rodio, kao da je upola živeo. ,, Druga strana vetra ,, Miroslav Mika Antić - Skipper.rs
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
Citatne ljuti se ali to je zaista osnovna fizikaKapetane ,gde si ti prepoznao ljutnju u mojim rečima Slika kaže da fabrički konstruktori smatraju da može.Mada ako se stavi ova krmena daska,još si u dobitku sa snagomUploaded with ImageShack.us
ne ljuti se ali to je zaista osnovna fizika
Kapetane ja nisam strucan po tom pitanju.Ali ipak imam poverenje u projektanteelana.Pogotovu sto sam imao jednu takvu pasaru i super je isla.
Kapetane,Ti meni pokazujes kako je izgledao camac koji sam imao ?
@BećarVi ste verovatno u pravu kad govorite o meri u kojoj izmeštanje motora iz centralne pozicije utiče na iskorišćenje motora i goriva. Ali i mi smo u pravu kada kažemo da u tom slučaju gubitaka ima.Ovo je divna situaicja kada smo svi u pravu! Mislim da to ne treba kvariti daljom polemikom.
Dosta zavisi od korita - kod morskih korita, recimo pasara, kobilica je masivna i dobro drzi pravac pa camac ima tendenciju da ide pravo. Pogotovo sto motor nije mnogo izmaknut iz ose camca tako da ni ugao za korekciju nije veliki. Gubitaka ima ali je ocigledno da nisu veliki jer je to praksa na malim radnim camcima na moru. Nijedan se barba nebi mucio da je toliko lose vec bi vratio motor na sredinu. Plus smejali bi mu se ostali ribari. Naravno da nije idealno ali zadovoljava i nije velika razlika u potrosnji. Kod tabanasa bi to bilo mnogo izrazenije a o gliserima da ne pricam zato to i nije praksa. Kad ste u teglju ili kad vidite da mali gurac s boka vezan za barze gura uz dunav vidite da moze i tako iako nije savrseno.