Autor Tema: Situacije na vodi  (Pročitano 11753 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
Situacije na vodi
« poslato: 15, 06, 2009, 18:53:36 posle podne »
Da otvorimo jedni temu u kojima bi pisali neobične situacije i događaje na reci. Koliko vidim imam ih na neki način prilikom svakog izlaza na vodu. Ovde pre svega mislim na nešto što je izgleda sastavni deo boravka na vodi a vezano je pre svega za sitne ali veće kvarove i havarije ali i zaplitanje u grane, nasukivanje, kačenje elise i sve ono što nas neminovno prati. To bi mogao da bude jedan potcetnik šta je to što je neophodno da bude na lađi od alata kako bi se problem što brže i bezbednije rešio ali i pomoć nekom ko se nađe u sličnoj situaciji. Npr. ja sam tako saznao da je jedna od neophodnih stvari na brodu testera ali ne dečija koju sam imao već neka ozbiljnija i jača :aggressive:.

Van mreže samardza

• Veliki Rovac
Odg: Situacije na vodi
« Odgovor #1 poslato: 15, 06, 2009, 19:08:40 posle podne »
Na ladji obicno imam asov,sikiru,macetu redje trebaju ali da su tu.O testeri nisam razmisljao mada smo na jedan od kampovanja poneli motornu testeru. Za sat vremena nas sedmorica nakupili smo drva za 10 dana koliko smo ostali.Sta jos treba predlozice drugi mada treba imati i mesta za sve ''neophodne sitnice''  pozz :drinks:

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #2 poslato: 15, 06, 2009, 19:15:31 posle podne »
Pošto sam ja započeo temu počeću prvi.

Krenem lagano ka marini i sve ok, lepo pristanem istovarim ljude ne gaseći DMB -a odlučimo da se još malo provozamo i lagano krenemo da isplovljavamo. U jednom momentu, kada smo bili na samo par metara od doka, motor promeni zvuk. Bacih pogled na izduv i videh da ne izbacuje vodu pogledah temeperaturu i pritisak i vidim da je sve u granicam tolerancije ali pošto sam tek kretao odlučih da ipak ne krećem sa pomoćnim i vidim šta se dešava. Nekao prihvatim lađu i ponovo se privežem, ugasim motor i razmislim šta bi moglo da se bude. Prvu stvar koju sam pogledao je auspuh da ne baca unutra negde vodu, vidimtu sve ok. Zatim druga stvar za proveru je bio dovod vode do motora a negde u potsvesti crkla pumpa za vodu ili možda iplerer??? Sve u svemu otvorim poklopac od motora i tu me sačeka nešto što me u trenutku iseče a to je žubor vode. Brzo sklonim poklopac da bi video šta je kad ono spalo crevo za dovod vode na pumpu i voda preko creva lepo naliva u kaljužu. Tad mi laknulo, crevo sam lepo podigao i voda je prestala da curi a zatim ga vratih na mesto i pritegnu šrafove na šelni. Vodu sam pola sata izvlačio krpama iz kaljuže i zakleo se da kad kapetan uvrsti kaljužne pupe u prodavnicu odmah naručim jednu:) . Sve se ovo lepo završilo ali negde u glavi mi stoji šta bi bilo da ovo nisam primetio. Kako se DMB domaćinski zatrese kada se gasi ovo crevo je moglo lako u tom momentu da spadne pošto je spalo u trenutku dodavanja gasa kada sam hteo da isplovim isto tako bi spalo da sam ugasio makinu. Ali dobro sve se ok završilo i savet koji sam dobio je odigrao je ključnu ulogu a to je da se uvek jedno oko bude na izduvu a jedno uvo osluškuje mašinu.  

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #3 poslato: 15, 06, 2009, 19:18:14 posle podne »
nadam se da ste testerisali vec oboreno stablo a ne rastuce :)

da se ponovim po stoti put, caklja.. ali ujedno

veslo
rezerve benzina i ulja
sundjer , ispalac
ogromne kolicine kanapa raznih
prva pomoc
asov, sekira ili maceta
baterijska lampa
sredstva protiv komaraca
noz manji i veci
alat (srafcigeri , cekic i slicno...)
hepo kockice ili nesto slicno
sibice, upaljac, sveca...
preobuka (sorc, farmerke, majca , dukserica i slicno)
kabanica
rezerve vode..

ma moz se nabraja koliko hoces sve zavisi koliko ostajes na camcu

Van mreže zorter

« Odgovor #4 poslato: 15, 06, 2009, 19:37:22 posle podne »
nadam se da ste testerisali vec oboreno stablo a ne rastuce :)

da se ponovim po stoti put, caklja.. ali ujedno

veslo
rezerve benzina i ulja
sundjer , ispalac
ogromne kolicine kanapa raznih
prva pomoc
asov, sekira ili maceta
baterijska lampa
sredstva protiv komaraca
noz manji i veci
alat (srafcigeri , cekic i slicno...)
hepo kockice ili nesto slicno
sibice, upaljac, sveca...
preobuka (sorc, farmerke, majca , dukserica i slicno)
kabanica
rezerve vode..

ma moz se nabraja koliko hoces sve zavisi koliko ostajes na camcu

.... i uvek nesto fali. :)

Van mreže splavarsale

• Veliki rečni berberin
« Odgovor #5 poslato: 15, 06, 2009, 19:39:39 posle podne »
Pokojni čika Ostoja (sećaju ga se starije savadžije) je govorio da je na čamcu najpotrebnije sidro,jer kad imas njega i dugačak kanap uvek možeš da se dovučeš do obale,dok je sa veslom po vetru to malo teže pogotovo ako je čamac malo veći.

Van mreže samardza

• Veliki Rovac
« Odgovor #6 poslato: 15, 06, 2009, 19:47:31 posle podne »
rastuca drva slabo gore a sto se tice spiska sitnica i opreme kada bi sve nabrojali nijedna ladja to nebi ponela :) :drinks:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #7 poslato: 15, 06, 2009, 20:57:27 posle podne »
rastuca drva slabo gore a sto se tice spiska sitnica i opreme kada bi sve nabrojali nijedna ladja to nebi ponela :) :drinks:

nosi moja pored pola kubika brodskog poda spremnog za ugradnju, i 3-4 ploce stirdoula, raznih boja, abusilica burgija i slicno :)

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #8 poslato: 17, 06, 2009, 10:32:21 pre podne »
vala i meni brod sve vise lici na cigansku cergu :)

btw cemu sluzi pomocno sidro ?

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #9 poslato: 17, 06, 2009, 11:52:42 pre podne »
vala i meni brod sve vise lici na cigansku cergu :)

btw cemu sluzi pomocno sidro ?
    Kada izgubis glavno onda iz basa izvadis pomocno i opet imas sidro!!! :dance:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #10 poslato: 17, 06, 2009, 12:29:32 posle podne »
nije to dule rekao :)
jedno je rezervno a drugo pomocno :)

Van mreže deda

• Administrator
« Odgovor #11 poslato: 17, 06, 2009, 12:43:05 posle podne »
nije to dule rekao :)
jedno je rezervno a drugo pomocno :)
   Hihihihihi!!!!! :dance:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže zorter

« Odgovor #12 poslato: 17, 06, 2009, 14:55:57 posle podne »
Za pomocno sidro moze i obican teg od betona ili metala (ne mora da ima oblik sidra), dok glavno (a i rezervno) mora da ima oblik sidra.

Van mreže deda

• Administrator
« Odgovor #13 poslato: 17, 06, 2009, 17:23:39 posle podne »
Hihihihihihiiii!!!! :dance: :paint:   Moja prva opaska je bila sala mala!!! :dance:

Van mreže Radojković

• Dlakavi Čorbosrk
« Odgovor #14 poslato: 18, 06, 2009, 23:30:33 posle podne »
E sad, ovako nesto niste verujem imali a i ne dao vam Bog.98g imao sam glisersko korito i rusa vihor 30ks koji je oduvek bio problematičan za paljenje i ja ti vidim na dunavu kod nekih rusa kako je uradjen anlaser i  ugradim ga.milina komande paljenje i ostalo je radilo celo leto.krenem na pecanje kad neće da upali.pogledam kad nosač gde je bio anlaser zakačen puko i pomerio paljenje,ja ga skinem i upalim sa namotanim kanapom i odem do kanala kod rafinerije pančevo.popodne krenem kući namotam kanap i upalim i u tom trenutku osetim udarac po nozi.ugasim motor misleći da me je kanap udario dignem nogavicu i imam šta da vidim-rana otvorena do kosti prečnika5-6cm jednostavno nema mesa nigde.oko nje još 3 manje rane krvare.Ja otkačim parče kanapa i vežem ispod kolena da bih zaustavio krvarenje.osetim na levoj ruci nesto toplo podignem rukav a ono rana u pregibu lakta malo ispod vene gde se vadi krv oko 1cm sirine skinem gornji deo uvežem iznad lakta zubima i desnom rukom i krenem da veslam prema obali ka jednom pecarošu.uglavnom završilo se sa operacijom i 21 dan bolnice srećom bez većih posledica.kasnije sam utvrdio uzrok nesreće-nosač anlasera se od vibracija odvrnuo i uleteo u zamajac i polomio zube koji su se razleteli u ko zna koliko komada.Ostala su mi 4 velika ožiljka da me podsećaju na taj dan.
Zaboravio sam da napišem da su nekoliko godina kružile priče kako sam nastradao-te bacao sam bombe te popravljao elisu u radu i još dve tri verzije manje interesantne. :smile: