:stop: :nono:
Ne znam odkud ideja da postoji osnovna americka mera za tezinu. Lb nije skracenica za funtu (pound) nego za libru. LBS je skracenica za libras (mnozina). 1 libra iznosi tacno 0.45359237 kilograma. Da, da, dragi Marke, znam da ces mi sada reci da su funta i libra isto, ali ako jeste zasto su na londonskoj pijaci pomorandze merene u librama, a banane u funtama i cemu onda izraz libras pondo koji ne potice iz amerike, kako ti mislis, vec iz starog Rima. :
: :
: :
: Ajd sad kad si vec tako pametan. I gde si tu jos funte sterlinga, zasto amerikanci prikazuju silu u lbf i kakve to veze ima sa kilopondima u sistemu mera koji je stariji od sjedinjenih drzava, a kod nas se koristio do skora (relativno). :drinks: :drinks: :drinks:
Bogami si se ti pravio pametan, a ispao... ono drugo, da se ne vredjamo...
Funta tezine, odnosno pound je osnovna engleska/americka ili imperijalna mera za tezinu. Nase mere su metricke.
Jedna funta iznosi koliko si rekao (tacno toliko), ali se obelezava LB. Inace, skracenica je od libra i preuzeta je jos od Rimljana,
gde je iznosila nesto preko 320 gr. Otud i libras pondo, a oznacava zapravo dve stvari: libras je vaga sa tasovima, a pondo je funta, to smo apsolvirali.
Za libru sterlinga si dobio odgovor.
LBF je mera za silu i oznacava silu koju gravitacija vrsi na jednu funtu tezine, na povrsini zemlje, odatle i ime libra force, odnosno lbf...
Ovo za banane i pomorandze ne zavredjuje odgovor, al' lepo ti kaze Marke: ISTO. Libra i funta su ISTO.
Kad se u trgovini po imperijalnim merama oznacavaju cene na veliko, oznacavaju se OBE mere:
Fruit Units pesos cents at grocery
Banana Pound/Libra 275 11 cents 38 cents
Oranges (naranja) Pound/Libra 275 11 cents 99 cents
Da nije bilo too many :drinks: :drinks: :drinks: pre nego sto si poceo da prozivas Marketa?
:taunt: