E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
Koja snaga elektromotora .......
Kapetan:
dule to oko potenciometra nije pametno , dal sam ovde procitao ili negde drugde potenciometar ce sam po sebi trositi struju ....
btw odustani od alansera za struju ne treba ti uzeo si dovoljno panela da imas struje i za frizider , samo ih stavi na odvojene baterije... klima nece moci jer trosi bas mnogo ...
Barba:
Danas sam se raspitao kod ljudi koji su upuceni u tematiku. Lose vesti. kazi da je taj sistem zabataljen zbog prevelikih ulaganja, tj. nije rentabilan.
Prvi problem je kako kazu to sto ces cetkice jako cesto menjati, dok je motor nov ne, ali cim se malo osovina osteti, kazu nema kraja zamenama. Kazu i da sam motor moze da povlaci i do 3x vise struje nego sto teorija definise.
Oni smatraju da bi bilo najbolje da generator konstantno radi i dopunjava baterije, jer bi time SUS motor radio sa optimalnim karakteristikama. Ako bi se menjao rezim rada SUS-a, direktna veza elektromotor -generator, potrosnja bi bila znatno veca. Kazu da izlazna snaga generatora u tom slucaju treba da bude 20% veca od zahteva motora koji ce prevazilaziti 7.5 kW, a mozda cak i do 20kW.
Regler nikako ne treba koristiti, jer ubija sa gubicima.
I na kraju same baterije, to srkanje ogromne struje iz njih, ako bi isao na tu varijantu, ona prica sa 3 sata autonomije rada, ce ih vrlo brzo unistiti pa ce biti neophodna nabavka novih. Pretpostavljeno vreme autonomije na osnovu ampercasova baterije treba umanjiti za 30%, a sto je baterija matorija to joj je i vreme do praznjenja krace. Inace, ako zelis da kvalitetno punis baterije , moras ih puniti 10 X manjom strujom. Znaci neces moci da ih napunis za par sati, ako zelis da iole potraju.
Pominjali su oni tu jos kojekakve zajebancije dok su bili u fazonu da naprave auto na struju, ali ovo je odprilike ono sto sam iz price shvatio. A tvrde da ti je neophodan i pun k... elektronike. Ali generalno oni su misljenja da ce te citav sistem nakon 5 - 10 godina koriscenja kostati skuplje nego da se sve vreme vozis tim dizelasom od 135KS i uredno placas porez.
Kazu da taj sistem gledano kroz novac, realno ima smisla samo za motore bas male snage koji se pogone na baterije, nemaju regler, nego rade na zez (off-on) po potrebi, a punjenje se obezbedjuje iz elektromreze. Sve ostalo je moranje koje je znacajno skuplje, a kao posledica go green trenda.
mossi:
Zgodan malo dugačak tekst na engleskom jeziku, a na zadatu temu.
http://www.ossapowerlite.com/tech_library/fuel_efficiency/fuel_efficiency.htm
zorter:
Barba, ti tvoji ingenjeri su malo "zastareli". Ko zna na kom nivou ih je tehnika prevazisla. Ne prate tokove tehnickog napretka.
zorter:
--- Citat: Dule 17, 08, 2010, 22:54:40 posle podne ---..........
Svi mi govore da se ja ne razumem, da pojma nemam, da se ne isplati, da gubim i vreme i novac, da ostavi stare motore...
..........
--- Kraj citata ---
Nije bas svi. :taunt: :good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju