E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Koja snaga elektromotora .......

<< < (6/29) > >>

zorter:

--- Citat: Kapetan  18, 06, 2009, 10:23:11 pre podne ---znam da je kw svugde isti , ali na svim youtube klipovima mi se cini da su el motori nekako jaci od obicnih...  znam da bi to bio perpertum mobile ali takav mi je utisak....

--- Kraj citata ---

Kap, kolega s posla (inace profesionalni ronioc) je prosle godine radio u Egiptu i na Kaspijskom moru neke cevovode, i na pucinu ih je vozio sluzbeni katamaran pogonjen elektromotorom od 50 kW. Inace je to brod (video sam slike) koji prima 250 putnika, i ogroman je. Na snimku izgleda kao da ce svakog momenta da izglisira. Brzina za divljenje. Po njegovoj prici, u razgovoru sa ljudima koji ga voze, je da je mnogo ekonomicniji od obicnih motora, a i da im je snaga i velicina mnogo manja od motora koji bi morali da se ugrade a da brod ima iste performanse. Zato mislim da to ipak nije perpetummobile, vec da je to stvarnost. Samo kako to prilagoditi nasim uslovima i plateznoj moci. Pozzzzz :good: :drinks:

P.S.
Posto snaga jeste uvek ista (1W je uvek 1W), zato mislim da ovde presudnu ulogu ima obrni moment motora koji ide u korist elektromotora, pa zato i daju bolje rezultate.

Kapetan:
zorter izgleda da si delimicno u pravu....

pogledaj ovaj link

http://www.westmarine.com/webapp/wcs/stores/servlet/producte/10001/-1/10001/265316/377%20710/0/electric%20motor/Primary%20Search/mode%20matchallpartial/0/0?N=377%20710&Ne=0&Ntt=electric%20motor&Ntk=Primary%20Search&Ntx=mode%20matchallpartial&Nao=0&Ns=0&keyword=electric%20motor&isLTokenURL=true&storeNum=5005&subdeptNum=10&classNum=820

*  Input Power Watts, 400; Volts: 14.8
    * Output Power Watts: 175W (Comparable to 1 HP)
    * Static Thrust: 40lbf.
    * Integrated Battery: 300 Wh LIMA
    * LIMA Battery Life: Up to two hours
    * Prop Size: 12 x 10
    * Steering Type: Telescoping twist tiller
    * Gearing: F-R continuous, variable
    * Weight: Short Shaft—25lb.; Long Shaft—26.5lb.

e sad da li ovo znaci 175w kada se uporedi sa 1konjskom snagom ili to znaci da je ovih 175w u rangu 1 konjske snage

121 funta je 6 konja po njima

2kw elektricnog je 6hp benzinca

http://www.jamestowndistributors.com/userportal/show_product.do?pid=11643

zorter:

--- Citat: Kapetan  18, 06, 2009, 12:28:50 posle podne ---
.......
2kw elektricnog je 6hp benzinca

http://www.jamestowndistributors.com/userportal/show_product.do?pid=11643

--- Kraj citata ---

Upravo to i pricam: 6HP ili KS je ustvari 4,5kW, a on to postize sa elektromotorom od 2kW.

Kapetan:
znaci agregat koji imam 0d 750 wati i stavim busilicu od 700w (220v) i imam 2hp nije losa fora za parkiranje :)

zorter:

--- Citat: Kapetan  18, 06, 2009, 13:10:13 posle podne ---znaci agregat koji imam 0d 750 wati i stavim busilicu od 700w (220v) i imam 2hp nije losa fora za parkiranje :)

--- Kraj citata ---

Teoretski to bi moglo posto taj motor ima tiristorsku regulaciju brzine. E sad, koliko dugo taj motor moze da radi pod opterecenjem bez hladjenja ??? . Ako bi obezbedio dobro hladjenje i pravu elisu (nekako su mi cudnog oblika elise za e-motore), sigurno bi moglo da radi. Ali kombinacija "pravog" motora i izvora napajanja je sasvim ok. Pozzzz

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju